Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 19:32, 06 paź 2016

Do góry
W przedogródku jako tako, nawet na ostatniej fotce załpała się dopiero w pączkach ! młodziutka Tardiva
Ogród z lustrem 19:32, 06 paź 2016

Do góry
Ogród z lustrem ma 5 lat

Dzisiaj Witek obchodzi urodziny 55 lat. Wtedy miał 50 lat i też mieliśmy tort i świeczki. A więc ogród na piątkę, prezentuje się dziś po wielkim deszczu. Odwodnienie działa i trawnik dało się skosić)

Solenizant nr 1

Solenizant nr 2

Hortensjada 19:31, 06 paź 2016

Do góry
bozga napisał(a)
A to reszta To intensywie przebarwione na żółto pnącze to dławisz, trochę ja go "dławię" już ponad 2 lata w donicy- zresztą świetnie zimuje ale jak trochę się pogoda poprawi przesadzę już go do gruntu, winobluszcz okrywa przejście do niewielkiej części gospodarczej ogródka, inna jego odmiana rozpięta jest na siatce ogrodzeniowej, po garażu pełza hortensja pnąca

Bożenko piękne wszystko, kolory zachwycają... dławisz jest piękny ale czytałam że dość ekspansywny... mocno go tniesz ?
Tysiąc radości i utrapień 19:29, 06 paź 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
no Asia jesteś?!
zniknęłaś na tak długo

śliczna jesień - była
teraz u nie paskudnie - u ciebie też?

Całe lato przeleciało...
Dziś piękny dzień u mnie . Dość chłodno, ale słonecznie z pięknym wschodem słońca.

Padało od poniedziałku do wczoraj.
Hortensjada 19:27, 06 paź 2016

Do góry
A to reszta To intensywie przebarwione na żółto pnącze to dławisz, trochę ja go "dławię" już ponad 2 lata w donicy- zresztą świetnie zimuje ale jak trochę się pogoda poprawi przesadzę już go do gruntu, winobluszcz okrywa przejście do niewielkiej części gospodarczej ogródka, inna jego odmiana rozpięta jest na siatce ogrodzeniowej, po garażu pełza hortensja pnąca

Ogródek frontowy 19:26, 06 paź 2016

Do góry
Ogród z lustrem 19:23, 06 paź 2016

Do góry
Gintura napisał(a)
Witam
zauroczyło mnie zestawienie kocimiętki z tujami, chciałbym zaadoptować to rozwiązanie u siebie. Proszę podpowiedzieć mi jakiej szerokości jest rabata przed tujami i czym ewentualnie można by zastąpić kulki bukszpanowe?

Kulki bukszpanowe można zastąpić tują 'Danica'.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 19:21, 06 paź 2016

Do góry
Latem 2015

2016

Hortensjada 19:18, 06 paź 2016

Do góry
Dziękuję za miłe komentarze Mimo deszczu zrobiłam kilka fotek, hortensje na potęgę już brązowieją, trzeba to zaakceptować, a ogród mimo deszczu i tak mieni się kolorami Dlatego kocham liściaste, tylko one dają taką zmienność w ogrodzie, codziennie coś innego a przecież czeka mnie przebarwienie dereni, spektakl zaczął Eddie's White Wonder, aparat nie oddaje jaskrawości czerwieni. Jestem bardzo zadowolona z tej odmiany, zachwyca i kwitnieniem i jesiennym przebarwieniem

Próbuje mu dorównać hortensja dębolistna
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 19:18, 06 paź 2016

Do góry
Jest wysoki, ale ulewy strąciły z niego liście. Coś w każdym razie widać.

Hortensjada 19:16, 06 paź 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Westchnęłam. Ślicznie z tymi trawami pod h. I trawnik jak dywanik czyściutki - precyzyjny porządek.

Czy wyprowadzałaś sama ortensję na pienną? Jak to zrobić: do pewnej wysokości obcinać wszystkie gałązki? I nie ciąć jednej wiodącej? Ile lat się czeka na efekt?

Czy dereń kousa musi mieć mocno kwaśną ziemię? Dodać igieł świerkowych? Można sadzić w czarnej tłustej ciężkiej ziemi?

Ogród tworzony z pasją 19:09, 06 paź 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Śliczna kompozycja
Podmiejski ogródek 19:08, 06 paź 2016

Do góry
To jest dobra myśl, Gruszko. Mam berberysa i tawułki do wykorzystania, pójdą na tą rabatę pod domem.

A tymczasem zawstydziłam się i w końcu zabrałam za dokładne wymierzenie i rozrysowanie rabatki południowej.

O dziwo, okazało się, że ona wcale nie jest prostokątnaNiecałe 2,20 z lewej strony i ok. 1,90 z prawej.

W zasadzie nie wymyśliłam nic ponadto, co już wcześniej napisałam.
Po bokach kalina i jaśminowiec.
Z tyłu ciski - robusty a na ich tle hortensje i miskanty.
Przed hortkami niewiele się zmieści i dałabym tam rozplenice.
Przed miskantami posadziłam już piwonie, a pomiędzy nimi czosnki główkowate.
Po środku trzy lilie (moje wielkie chciejstwo) a przed nimi szałwia.

Nie jestem zadowolona z tego pomysłu. Powinnam chyba zmniejszyć ilość piwonii a w ich miejsce dać jakiegoś stożka z kulką, bo będzie strasznie pusto poza sezonem.

A gdyby ktoś chciał się pochylić nad tą rabatką, wrzucam pusty plan:
Ogródek frontowy 18:53, 06 paź 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)

W przyszłym roku jaskrawy żółty i czerwony(tymczasowy) robi aut z tego miejsca zastąpimy go białym
Dziś moja mama stwierdziła że jak się wchodzi z drugiej części ogrodu to jakby do innego ogrodu się wchodziło bo tu wszystkiego dużo Doszłyśmy do wniosku że tu nie wyrwę żeby było mniej za to w drugiej części chętnie dosadzę bo chciejstw jeszcze wiele zostało

!WOW! w porównaniu z pierwszą stroną aż trudno uwierzyć, że to ten sam ogródek
gratulacje!
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 18:48, 06 paź 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

znalazłam! A jakiego masz tu cisa? Hicksii?

tak jest Asiu cis pośredni Hicksii, a nawet je już ciachnęłam we wrześniu, namachałam się jak głupia do sznurka żeby równo było
tu jedna strona pod brzozami sąsiada (z boku wyglądają gęsto):

a na wprost dość licho

i druga przy garażu:

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:36, 06 paź 2016

Do góry
violka171 napisał(a)

wczoraj w tempie swiatła zwijalismy,a tak wiało niemiłosiernie ze ech
dzis tez paskudna pogoda

Dobrze, że zdążyliście zwinąć, U mnie taka sama pogoda, ale ja dziś się przemogłam i 4 godziny pracy zaliczyłam. Sprzątnęłam pół rabaty piwoniowej i ścieżkę przy niej. Posadziłam kilka jeżówek, i kurs na wysypisko zaliczyłam, Coraz jaśniej w ogrodzie. POwoli wykopuję dalie. Na razie schną w szklarni, jak piach obeschnie zabirę do domu za tydzień.

Ukojenie 18:27, 06 paź 2016

Do góry
Winobluszcz z powojnikiem:

Cynie:

Zaczynajace kwitnac postrzyzone astry:

Jesien:
Ogródek frontowy 18:26, 06 paź 2016

Do góry
Witam wszystkich zaglądających po dłuuuugiej przerwie Kurcze tak dawno mnie nie było że aż się stęskniłam Co prawda podglądałam co tam u Was słychać, ale brakło już czasu żeby się odezwać Postaram się wszystko nadrobić w miarę możliwości.

W moim ogródku niestety za dużo zmian nie było z braku czasu musiałam się ograniczyć do koszenia trawy i pielenia w gwizdku a raczej dookoła niego
Dokupiłam do niego też troszkę cebul zaplanowałam gdzie które posadzę a dziś nawet udało mi się posadzić czarne(56 szt) tulipany w lawendzie i czosnki (123 szt) przed Vanilkami. Zostały jeszcze iryski(250 szt) w kulkach bukszpanowych i białe(32 szt) i różowe (30szt)tulipany w runiance( miało być odwrotnie ale iryski chyba za małe do runianki).

Nie wiem czy dobrze zrobiłam, że już zaczęłam sadzić, ale czarne tulipany 'Queen of the night' źle znosiły trzymanie w domu więc zanurzyłam je przed sadzeniem w previcurze może dadzą radę. Drugie czarne 'Black parrot' miały za to bardzo ładne cebulki.
Czosnków nie mieszałam tylko posadziłam rząd cameleonów później 'Purple sensation' w dwóch rzędach co 15 cm i na koniec 'Gladiatory' 'Krzysztofy' i 'Giganteum'. Już nie mogę się doczekać wiosny
Mam zakaz wchodzenia do ogrodniczych i patrzenia na cebule w L, B, i A do odwołania czyli pewnie do przyszłego roku. Jak zakwitną to sami będą prosić żebym kupowała
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:19, 06 paź 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Deszczyk pięknie podlewa od wczoraj świeżo posadzone smaragdy a u mnie w głowie powoli pojawiają się myśli o świątecznych dekoracjach

Dzisiaj były pierwsze próby

W sobotę będzie chwila prawdy przy "rozszalunkowaniu"

Złote??? Czy to tylko takie światło?
W cieniu - zacieniona 18:17, 06 paź 2016

Do góry
bogumila napisał(a)

Bogusiu pozdrawiam jesiennie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies