Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 18:35, 17 gru 2016

Makowce piekę specjalnie dla mojego taty, bo ja osobiście "niemakowa" jestem. Muszę jednak przyznać, że nawet ja pokuszę się na tego makowca. Leżą sobie w zamrażarce i czekają na Wigilię. Jeden doczeka nawet Nowego Roku. Dostaną wtedy po rozmrożeniu jeszcze trochę lukru.

Świeczniki kupione w LM, ale z dwa lata temu chyba. W tym roku ich nie widziałam.

Białej podłogi nie mam , kilka białych mebli i trochę białych ścian owszem. Zastanawiałam się nad taką podłogą, ale podczas budowy domu przez chwilę wynajmowaliśmy mieszkanie z takową i po pierwsze było dla mnie "za zimno", po drugie utrzymanie jej w czystości przy moich kotach, było koszmarem. Już szachownica na podłodze czasami daje mi popalić i mimo całego uroku, nie zrobiłabym jej drugi raz.
AgataP 19:55, 17 gru 2016

Rozumiem, też się naczytałam o białej podłodze
U mnie albo kafle i maziaje że brudu nie widać lub grafit i też jest luzik.
Grunt to się nie zarobić

Makowce - uwielbiam, z niecierpliwością czekam aż Mama kilka upiecze. Też sobie zamrożę i będę się nimi delektować do kolejnych świąt.

Wendy79 20:34, 17 gru 2016

KWIECIEŃ - w pierwszej połowie bardziej pogodny, w drugiej pojawiły się zamglenia; bez opadów, bezwietrzny
MAJ - zimna noc -6 stopni, w pierwszej połowie jeszcze zamglenia, w drugiej słonecznie, nawet do 6 stopni w słoneczku, wieczorem temperatura około zera, bezwietrznie, przyjemnie
Oba dni nie zapowiadają opadów w tych miesiącach, w przeciwieństwie do czerwca i lipca (jeśli wierzyć prognozom pogody )

Ziemia zmarznięta, rośliny zmrożone, dobrze, że eMuś w czwartek róże zakopczykował

AgataP 09:54, 22 gru 2016

Od stycznia jakieś plany na papierze w kwestii ogrodu ??
Wendy79 08:21, 23 gru 2016

Kochani,
rodzinnych i spokojnych, pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia
życzą Wam Aga i Maciek
Pszczelarnia 10:07, 28 gru 2016

Odpowiadam:
"1. Czy te małe urokliwe doniczuszki na palikach są w celu ozdobnym, czy też może mają zapraszać skorki? ( nie widzę dobrze, czy miałyby możliwość zamieszkania tam).
2. Czy możesz polecić jakąś lekturę dotyczącą pielęgnacji drzew owocowych?
3. Czy masz może pigwę u siebie? Jestem ciekawa wyglądu drzewa, czy można byłoby je potraktować jako ozdobne.
4. W wysianej łączce dopatrzyłam się chabra o pięknym ciemnym kolorze (jak u Sarah Raven). Masz może nasiona?
5. Co to za róże rosną przy truskawkach?"

Ad 1
Te akurat są na palikach do pomidorów, żeby przy schylaniu się nie od razu oko sobie wybić tylko guza zaliczyć. Te dla skorków mam w miejscu lekko ocienionym 9pod gruszą koło kompostownika), są większe, w środku mają słomę.
Ad 2
Zrobię Ci zdjęcia okładek.
Ad 3
W tym roku kupiłam. Będzie miała owoce jak gruszki. Posadziłam w sadzie na skraju, w miejscu ciepłym zacisznym (wymagania jak dla grusz). Ona może być ozdobna, jedyny problem jest taki, że jest to drzewo jednak owocowe, trzeba je podejść z każdej strony do zbioru owoców, może chorować (jak to owocówki), więc sadzenie na rabacie ozdobnej nie jest praktykowane. Można ją rozpinać na murze.
Może być centralnym punktem ogrodu użytkowego.
Ad 4
Nie zebrałam, jakoś przegapiłam. Liczę na to, że się wysiał.
Ad 5
11 szt. r. de Rhest (najukochańsza moja róża), idealna do warzywników (zdrowa, niska, o pełnej zabudowie, powtarza kwitnienie, pięknie pachnie, jadalna i historyczna).

Pszczelarnia 10:11, 28 gru 2016

Wendy79 napisał(a)
Kontynuując tradycję mojej babci i mamy ( i jak myślę wielu wcześniejszych pokoleń), od dzisiaj rozpoczęłam obserwację pogody. Ma ona zobrazować pogodę na przyszły rok.

(...)

Znam też to od Mamy Męża. Tylko u nich jakoś od Łucji się liczy i obserwuje. Muszę dopytać.

Piękne są takie tradycje ogrodowe.

Wendy79 12:25, 28 gru 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Znam też to od Mamy Męża. Tylko u nich jakoś od Łucji się liczy i obserwuje. Muszę dopytać.

Piękne są takie tradycje ogrodowe.

Tak, od Św. Łucji, tylko niektórzy obserwują 12 dni, jako 12 miesięcy, a jest i taka tradycja, że obserwuje się 24 dni, pierwsze 12 to pierwsze połowy miesiąców, kolejne 12- drugie połowy. Dzisiaj wychodziłaby jakoś druga połowa kwietnia.
Ja według tej pierwszej tradycji obserwowałam i wychodzi mi znowu raczej suchy rok. Z przepięknym wrześniem i podobnym październikiem. No zobaczymy, ale ja lubię jesień, więc się będę cieszyć, jakby co

Tradycje ogrodowe... Tak sobie pomyślałam, że to dziwne, bo u mnie rodzinę taty za bardziej ogrodową uznaję (tam wszyscy mężczyźni to ogrodnicy nawet), ale obserwacje pogody od strony mamy znam. Może to kwestia przekazywania z kobiety na kobietę?...Mówi się jednak o mnie, że jeśli o ogród chodzi w stronę taty poszłam

U mnie świąteczny urlop i dopiero w nowym roku do pracy, jest trochę czasu, żeby na O. posiedzieć i poczytać (żeby jeszcze tak internet dobrze chodził). Idziemy zaraz z M. zerwaną tkaninę cieniującą wiązać. Orkan Barbara zniszczył nam też karmnik dla ptaków. Zawsze mówiłam, że psotne te Baśki są Ciemierniki podejrzę. O nie zakopczykowanych różach sobie w warzywnym przypomniałam, ale niespodziewanie odezwała się dzisiaj do mnie pani r.kulszowa i nie wiem czy podołam.
margaretka3 12:31, 28 gru 2016

Aga, jak zatem będziesz mieć chwilkę, to wspomóż mnie w moich męczarniach i dumaniach nad liniami rabat, zwłaszcza tej po lewej stronie działki.
Bardzo jestem ciekawa, co byś wymyśliła.
Wendy79 12:36, 28 gru 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Odpowiadam:
"1. Czy te małe urokliwe doniczuszki na palikach są w celu ozdobnym, czy też może mają zapraszać skorki? ( nie widzę dobrze, czy miałyby możliwość zamieszkania tam).
2. Czy możesz polecić jakąś lekturę dotyczącą pielęgnacji drzew owocowych?
3. Czy masz może pigwę u siebie? Jestem ciekawa wyglądu drzewa, czy można byłoby je potraktować jako ozdobne.
4. W wysianej łączce dopatrzyłam się chabra o pięknym ciemnym kolorze (jak u Sarah Raven). Masz może nasiona?
5. Co to za róże rosną przy truskawkach?"

Ad 1
Te akurat są na palikach do pomidorów, żeby przy schylaniu się nie od razu oko sobie wybić tylko guza zaliczyć. Te dla skorków mam w miejscu lekko ocienionym 9pod gruszą koło kompostownika), są większe, w środku mają słomę.
Ad 2
Zrobię Ci zdjęcia okładek.
Ad 3
W tym roku kupiłam. Będzie miała owoce jak gruszki. Posadziłam w sadzie na skraju, w miejscu ciepłym zacisznym (wymagania jak dla grusz). Ona może być ozdobna, jedyny problem jest taki, że jest to drzewo jednak owocowe, trzeba je podejść z każdej strony do zbioru owoców, może chorować (jak to owocówki), więc sadzenie na rabacie ozdobnej nie jest praktykowane. Można ją rozpinać na murze.
Może być centralnym punktem ogrodu użytkowego.
Ad 4
Nie zebrałam, jakoś przegapiłam. Liczę na to, że się wysiał.
Ad 5
11 szt. r. de Rhest (najukochańsza moja róża), idealna do warzywników (zdrowa, niska, o pełnej zabudowie, powtarza kwitnienie, pięknie pachnie, jadalna i historyczna).

1. W nowym sezonie będę szukać miejsca dla skorkowych domków. Może w malinach?
2. Czekam z niecierpliwością
3. Myślę o pigwie, odkąd spróbowałam konfiturę z niej. Teoretycznie w sadzie powinna mi się jeszcze zmieścić, ale idę zaraz w naturze sprawdzić.
4. Gdyby się wysiały, uśmiechnę się o nasionka na przyszły rok.
5. Pozwól, zgapię do warzywnego. Czy to ta sama, której zdjęcie miałaś ze ślazem?

Dziękuję