Miejski azyl
00:19, 15 sty 2017
Część dalsza rozmyślań nad rabatą przy oknie jadalnym (duża witryna fix na 320 cm szer, oś południe po lewej, północ po prawej)
Przerobiłam ją i zapewne będzie kamienna (najfajniej to wygląda zimą i wzięłam sobie do serca Wasze rady o karmniku ościstym).
To niebieskie na dole to okno.
Trawy od lewej
3 x Miskant Silberspine
2 x Miskant Klaine Fontaene
3 x Miskant Grosse Fontaene (przy ścianie budynku)
Bardzo duża ilość ukochanej Stipy Pony Tails (lub zamiennika wieloletniego)
1 x Miskant Klaine Silberspine
Pomiędzy trawami:
Jeżówka Double decker (dominująca ilość),
Szałwia omszona Rossa
Jeżmianka Roma
Anemony bliżej tuj i lini kroplujacych.
Z tyłu kosaćce w kolorach bieli i fioletu.
Przydałoby się coś jeszcze kwitnącego na bardzo wczesną wiosnę
Drzewo:
idealnie by wyglądało coś o orientalnym charakterze do 4/6 m wys. i obwodu do 6 m.
Marzy mi się klon palmowy Osakazuki. Druga opcja to dereń pagodowy Variegata. (Jednak muszę pamiętać, że mam dużo słońca i wysokie temperatury latem - ostro się tam nagrzewa od strony budynku - czy te drzewa mi tam wytrzymają?). Oczywiście w ramach wzrostu drzewa i cienia rabata będzie przerabiana.
Z infrastruktury, żwir, płyty chodnikowe i małe oczko wodne (taka balia bez ryb). Oraz światło oczywiście
.
Co o tym sądzicie?
Chodzi o taki efekt...
Przerobiłam ją i zapewne będzie kamienna (najfajniej to wygląda zimą i wzięłam sobie do serca Wasze rady o karmniku ościstym).
To niebieskie na dole to okno.
Trawy od lewej
3 x Miskant Silberspine
2 x Miskant Klaine Fontaene
3 x Miskant Grosse Fontaene (przy ścianie budynku)
Bardzo duża ilość ukochanej Stipy Pony Tails (lub zamiennika wieloletniego)
1 x Miskant Klaine Silberspine
Pomiędzy trawami:
Jeżówka Double decker (dominująca ilość),
Szałwia omszona Rossa
Jeżmianka Roma
Anemony bliżej tuj i lini kroplujacych.
Z tyłu kosaćce w kolorach bieli i fioletu.
Przydałoby się coś jeszcze kwitnącego na bardzo wczesną wiosnę
Drzewo:
idealnie by wyglądało coś o orientalnym charakterze do 4/6 m wys. i obwodu do 6 m.
Marzy mi się klon palmowy Osakazuki. Druga opcja to dereń pagodowy Variegata. (Jednak muszę pamiętać, że mam dużo słońca i wysokie temperatury latem - ostro się tam nagrzewa od strony budynku - czy te drzewa mi tam wytrzymają?). Oczywiście w ramach wzrostu drzewa i cienia rabata będzie przerabiana.
Z infrastruktury, żwir, płyty chodnikowe i małe oczko wodne (taka balia bez ryb). Oraz światło oczywiście
Co o tym sądzicie?
Chodzi o taki efekt...