Karolina zaczyna mi się podobać co kombinujesz. Ale rób po swojemu. Na forum jest mnóstwo pięknych ogrodów, ale nie każdy zakątek z nich można przenieść wprost do małego. Mirella lubi prostotę, ale Ty chyba już nie, lubisz kolor.. Zobacz na małe ogródki, są takie. A ha.. rozplenica się rozrośnie dość mocno weź to pod uwagę
Paulinka to jest dobre zestawienie, bo też takie mam Pamiętaj, że rozchodniki i rozplenice bardzo późno startują, więc będzie tam pusto. Ja się zastanawiam co tam dosadzić, albo dosadzać sezonowego, żeby łyso nie było.
Jak zmieścisz to możesz przed dać władnie Ice Dance to już coś będzie
Zastanów się co by tam dosadzać, ja myślę, że jednak sezonowe. Cała zima na myślenie. Może coś wspólnie wymyślimy i zrobimy tak samo
moja kilkuletnia rozplenica juz sie nie koci, phi ze starości czy co, nie wiem
Jola a te fioletowe kwiatki na ostatnim zdjęciu to co? szałwia ? chyba już mi na wzrok poszło
Mirellko no niestety musisz się teraz liczyć przedszkole = choroby, mój jak poszedł większość w domu w pierwszym roku spędził, co chwilę coś przynosił do domu, zaczynało się od niego, później młodszy,a na samym końcu ja. Teraz tydzień chodzi,a już mi pokaszluja..
Co do lini rabat nie będę ich już ruszać, podoba mi się tak jak jest. Dalszą część zrobię mniej cycowata i będzie
Postanowiłam,że dołożę do tej rabaty z przodu właśnie rozchodniki, wyrzuce z tamtąd cyprysiki na ich miejsce dam Rozplenice i myślę,że będzie ładniutko
Ps. Ładna ta rozplenica co mi napisałaś będzie albo ta albo ta co Małgosia zaproponowała, zobaczymy która uda mi się dostać.
Witaj Zawitko! Fajnie cię u mnie gościć Zapraszam i wszelkie sugestie są mile widziane - słowa krytyki również Te rośliny które polecasz również mi się podobają więc na pewno u mnie zagoszczą
Kasiu, ładna kolorystycznie rabatka. Jak zobaczyłam u Łukasza w tych kolorach rabatkę - to się zakochałam
U ciebie te same kolorki. Też muszę pomyśleć o kulkach bukszpanowych
Pozdrawiam
Zadnej z nich nie znam, atrakcyjne, zwłaszcza carex Toffe Twist, ale....rok temu skusilam się na podobne cudo, rozczarowanie, ogromne...najlepiej, jak sprawdzisz je w realu...nie wspomne juz o kolejnej nieudanej inwestcji rozplenica Fireworks..
Wygladaja super, ale bez info od kogos, co ma je przynajmniej 3 lata, nie kupilabym.
Dostałam kiedyś od Alinki 4 malutkie sadzonki rozplenicy, niestety nie przetrwały w moich trudnych warunków z wyjątkiem jednej. Właściwie to dopiero jesienią następnego roku okazało się że to rozplenica jak wypuściła kłoski.
W zeszłym roku przesadziłam ją w bardziej wilgotne miejsce i trochę urosła ale nie była imponujących rozmiarów.
W tym roku trochę podrosła mimo upałów i wiecie że wczoraj przeżyłam największy szok jak zobaczyłam na niej ilość kłosów. Przez ten chłodniejszy i deszczowy tydzień pokazała swój urok i jeszcze bardziej urosła. Dodam że była przez upały cały czas podlewana razem z hortensjami ogrodowymi Kindzi
Witaj Aga --- fajnie nowa mazowszanka Podpowiadać nie będę ale mogę polecić rośliny Szałwia omszona luksusowa I bezproblemowa bez słoneczka bardziej zielona Buksy to moja miłość znęcam się nad nimi ile się da .z traw polecam Morling Light I rozplenica japonska .A trzmieliny wytrzymałe .Pozdrawiam cieplutko I Zyczę sukcesów
Lubię kolory ale obawiam się, że bordowy i mocny żółty razem w większej masie może mnie drażnić, wolę otulone zielenią
Mocne żółte akcenty to u mnie cyprysiki i wrzośce chyba nie chcę wprowadzać następnych gatunków. Może połączyć bordo z kremem będzie łagodniej ale też kolorowo ?
Hej Frezjo,
a ja właśnie po Twoim ogrodzie biegam
chciałam tu jeszcze dokleićdzisiejsze fotki, bo rozplenica ma już piękne "kotki", ale coś poblem techniczny mam. spróbuję jeszcze ra za chwilkę
Piorunku,
jak widzę Ewka już napisała, że to rozplenica Hameln. Sadziłam w ubiegłym roku. Przyjęła się bez problemu, rośnie bardzo szybko. Na wiosnę obcięłam tuż przy ziemi. Nie daje rozłogów.