Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:48, 30 gru 2013

Do góry
Marto, były krzywe te przy stawie, wierz na słowo Nie cięłam ich wcale w tym roku, bo hortensje na nich leżały

Chodzi o tylko trzy kulki pod hortensją, nie cięłam wszystkiego
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:45, 30 gru 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przyciachałam, bo krzywe były nieco Dolałam wody do stawu, bo dopełnianie zamknięte wraz z zamknięciem systemu nawadniającego. Muszę ręcznie dolewać

Krzywe były nieco??? Danuś... litości! Chyba, że je Ksawery vel Orkan pokrzywił, bo jakoś trudno mi uwierzyć, żeby choć jedna gałązeczka odważyła się wyrosnąć ponad inne Pod Twoim okiem to chyba nawet trawa bez względu na rozłożenie żyzności nie śmie rosnąć inaczej niż równiuteńko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:40, 30 gru 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

jake wszystko równiutkie ja dalej zachwycam się pawiem
pozdrawiam i dziękuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:39, 30 gru 2013

Do góry
Jeszcze pozamiatałam chodnik i wystawiłam z garażu spowrotem na dwór pienne bukszpany. Kordylina została.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:37, 30 gru 2013

Do góry
Przyciachałam, bo krzywe były nieco Dolałam wody do stawu, bo dopełnianie zamknięte wraz z zamknięciem systemu nawadniającego. Muszę ręcznie dolewać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:36, 30 gru 2013

Do góry
Podlałam wszystko co pod dachem i nowe nasadzenia

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:34, 30 gru 2013

Do góry
Wydziobałam stipę znad wody, bo już brzydka była, przyciachnęłam te trzy kulki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:33, 30 gru 2013

Do góry
Nie ma to jak się człowiek zimą, przy sprzyjającej aurze uzbroi w grabie i miotełkę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:32, 30 gru 2013

Do góry
Na tulipanowcu kwiatostanom zdjęć nie zrobiłam, za to na trawie takich "płatków" było pół wora. Od razu lepiej się czuję.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:46, 30 gru 2013

Do góry
Idę grabić kwiatostany tulipanowca, które opadły na trawnik
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:45, 30 gru 2013

Do góry
Wg mnie zlikwiduj wysepkę i łuk, w oddaleniu od rogu posadź miłorzęba szczepionego Pendula, pod ścianami hortensje bukietowe i nic już w zasadzie nie potyrzeba. Do grilla doklej rabatkę.
Ściezkę zlikwiduj

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:09, 30 gru 2013

Do góry
Jest ciepło, jeśli pąki ruszyły to i żadne włókniny im nie pomogą, bo mróz przebije się przecież. Włóknina chroni przed mroźnymi wiatrami ale nie powoduje że pod nią jest na plusie. Jest taki sam mróz jak bez włókniny, dlatego nie okrywam u siebie.
U klienta tylko w pierwszą zimę nowo posadzone, wrażliwe okazy np. klony palmowe czy magnolie młode.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:06, 30 gru 2013

Do góry
Czy to jest ta ścieżka? Moim zdaniem jest zupełnie niepotrzebna, bo szatkuje ogród na kawałki i jest wykonana z innego materiału niż reszta.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:02, 30 gru 2013

Do góry
Wg mnie za dużo tutaj się dzieje , Różne palisady kolorowe żwirki, gdzieś dalej całkiem inna nawierzchnia. Łuk nie pasuje na tej wysepce, łuk powinien coś podkreślać, jakieś przejście do innej części ogrodu, a tutaj jest na środku Potem głazy, też niepotrzebnie. Radzę z dobrego serca, nie żeby krytykować

Ten trawnik powinien być w ogóle bez wysepki. Na trawniku możesz posadzić ładny, ciekawy w formie okaz drzewa, np szczepiony miłorząb, ciekawy okaz buka, parasol jakiś albo pienny egzemplarz.

Wzdłuż ścieżki może być lawenda z różami, ale jednakowymi lub co najwyżej dwie, które się uzupełniają (np. lawenda, białe i żółte róże, albo lawenda i różowe ciemne i różowe jasne róże), obwódka z bukszpanu, ale to co tutaj zrobisz powinno pasować do reszty ogrodu, a trudno doradzać gdy nie wiadomo, co jest w dalszej części ogrodu.

Wysepkę zlikwiduj, nie pasuje tutaj
Mata przeciw chwastom 13:54, 30 gru 2013

Do góry
Ja jestem pracowitym ogrodnikiem i wszelkie nienaturalne sposoby odradzam. Nigdy szmatki w ogrodzie nie miałam i nie będę, nawet pod żwirem, kamykami. A szczególnie kładzenie plastikowej szmaty. Należy prawidłowo i zgodnie z naturą uprawiać glebę. Odchwaszczać teren a nie zakrywać go szmatą. Pielić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:22, 30 gru 2013

Do góry
Mam Irenko takie same podejście od dawna. Wtedy mam miejsce na kolejne roślinne eksperymenty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:17, 30 gru 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Edytka nie okrywała jeszcze a młode listki na roślinach powstają, włóknina i tak nie będzie już miała znaczenia bo to anomalia pogodowe są i na to nie ma rady.

W Szczecinie kwitną wiśnie, a w Suwałkach kaczeńce.

ale bedzie przykro, jak jednak zima nadejdzie i mrozik zniszczy nam wszystko, co zielone i co w wiosne uwierzylo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:16, 30 gru 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też mówię sio, jednego już miałam, to dopiero były nerwy

W Twoim idealnym ogrodzie kret to już skandaliczna skandaliczność! Migotania przedsionków bym dostała chyba. U mnie póki co wielkich strat nie ma. A wpadłam na taki pomysł: żeby na długości płotu z tyłu działki wkopać na 1m-1.2m ekran z jakiegoś tworzywa w pionie. Czytałam, że kret buszuje max na 80cm, więc może bym go powstrzymała taką barierą... co Ty na to? Siatka pod trawnikiem wiem, że najlepsza, ale to dopiero wtedy można, kiedy się ma Twój projekt ogrodu i jest się przekonanym, że nie będzie trzeba tej siatki wykrawać kiedy się koncepcja rabat zmieni a ja póki co jestem na etapie planowania, na który bank zrobić skok, żeby choć zielone ekrany posadzić wiosną
Jeżówka - Echinacea 12:13, 30 gru 2013

Do góry
Jeżówki to byliny, więc kilka, kilkanaście lat będą zdobić.

Jeżówki można ściąć tuż po kwitnięciu, wtedy wypuszczają nowe pędy. Jesienią pozostawiamy suche kwiatostany [ponieważ są bardzo ozdobne gdy zmrozi je mróz. Pokryte szronem wyglądają zjawiskowo.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:09, 30 gru 2013

Do góry
Ja też mówię sio, jednego już miałam, to dopiero były nerwy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies