Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 19:31, 31 sie 2012

Do góry
Wracamy do rabat

Potem przyszedł czas na zrobienie skalniaka przy domu.

Po miesiącu czy dwóch było tak

Wszystko fajnie, jednak nie odizolowałem muru od ziemi - no i zaczął on nasiąkać. Więc jeśli zakładamy podwyższone rabaty przy domu nie zapomnijmy o stronach technicznych. Tej wiosny wszystko co rosło przy domu stamtąd wykopałem, wybrałem ziemię i dałem membranę, aby osuszała mur. Kolejna niepotrzebna praca, która powinna być wykonana na początku

Jednak znów przyszły mi do głowy zmiany i w tym roku ten zakątek wygląda całkiem inaczej. Ale rok pobytu na ogrodowisku sprawił, że tym razem wykonałem tą pracę raz a dobrze - najpierw wyznaczyłem linie rabat nożem do kantów i zdjąłem darń otrzepując ją z ziemi

Sadząc rośliny dodawałem dobrej ziemi, bo u nas ziemia do żyznych nie należy. Dzięku temu rośliny podrosły niesamowicie z malutkich sadzonek do takich rozmiarów

A teraz rady
1 - zakładając rabaty należy wiedzieć czego się chce - najlepiej rozrysować sobie na kartce układ roślin i sadzić wg tego planu - bo będzie tak jak ze mną, że wszystko zacząłem od nowa
2 - gleba przed sadzeniem powinna nie mieć ani jednego chwaścika - dzięki temu zaoszczędziłem ich sobie w przyszłości, bo nie rosną aż tak strasznie
3 - nie szczędźmy dobrej ziemi przy zakładaniu rabat - rośliny nam się odwdzięczą.

Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 19:08, 31 sie 2012

Do góry
Potem przyszedł czas na rozebranie chodnika i założenie trawnika Też nie zrobiłem tego dobrze. Trawnik powstał na podjeździe, który był strasznie zbity.

Nawieźliśmy z mamą tutaj ziemi - w niektórych miejscach jej warstwa miała tylko jeden cm. Na to ułożyliśmy płyty - bez wcześniejszego wkopywania

Ten trawnik od początku miał życie pod górkę. Kilka dni po tym jak trawa wzeszła przyszła ogromna ulewa - wypłukało część ziemi i oczywiście nasiona

Efektem było to, że znów trzeba było dosypać ziemi, żeby choć troszkę wyrównać poziom przyszłego trawnika do istniejącego. Oczywiście to nie wszystko - płyty kiedyś trzeba było zakopać. Tam gdzie ziemi było więcej szło OK, a tam gdzie była 1cm warstwa trzeba było używać kilofa.

A teraz rady przy zakładaniu trawnika na takim lub podobnym terenie
1 - wynajmujemy glebogryzarkę lub coś mocniejszego, żeby dobrze przerobić ziemię. Na tak zbitej ziemi trawnik baaardzo szybko wysycha i słabiej rośnie. Widać to zwłaszcza jak jest niedożywiony i niepodlany. Momentalnie żółknie, co widać na tym zdjęciu

2 - Po rozwiezieniu ziemi jeśli mamy zamiar kłaść płyty kamienne zakopujemy je od razu, aby sobie zaoszczędzić tego problemu w przyszłości.
3 - zawsze ubijmy teren - i to kilkakrotnie - w razie jak poziom ziemi jest nierówny dowieźmy jej. Dlaczego - do dziś ryję nożem od kosiarki po ziemi na granicy starego i nowego trawnika - a nisko trawy nie koszę.
4 - jeśli teren jest nieduży przykryjmy nasiona białą włókniną - szybciej będzie zielono i jak przyjdzie taki deszcz jak powyżej nie wypłucze nam trawy ani ziemi. Po takim deszczu dosypałem tutaj około 500 litrów ziemi z worka i dosiałem około 2 kg trawy.

No - to chyba tyle o trawniku, dzisiejszy jego stan znacie, ale gdybym założył go tak jak należy miałbym o wiele mniej pracy przy nim, no ale cóż...

Kubusiowo 18:58, 31 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Jesteś....przynajmniej dla nas

Popiram..... jak najbardziej normalna, a innymi się nie przejmuj hihihi
Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 18:38, 31 sie 2012

Do góry
To może przypomnę moje pierwsze kroki w realizacji swojego ogrodu

Gdy trafiłem na ogrodowisko wyłaniały się spod śniegu istniejące rabaty - nie był to miły widok.

Na początek zająłem się wyznaczaniem rabat i układaniem kostki na obrzeżach

Na niezbyt dobrze przygotowanej ziemi pojawiły się pierwsze nasadzenia. Gdybym dobrze przemyślał nasadzenia uniknąłbym wielu błędów, które poprawiam do dziś. No ale cóż - jednak coś cieszyło już oczy

Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 18:27, 31 sie 2012

Do góry
Danusiu - jasne, że możemy kontynuować

Ogród Sylwii zmienił się niesamowicie od tamtego czasu - aż dziwne, że chciało jej się to wszystko od nowa wykopywać i wybierać - ale dzisiejszy stan ogrodu wynagradza cały ten trud
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 18:16, 31 sie 2012

Do góry
Ja też gratuluję setuni - i zostań z nami koniecznie

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 17:51, 31 sie 2012

Do góry
Moni - zależy czy jest to takie małe ciurkadełko czy staw - zależy też to od jego wielkości, bo wg mnie element wodny jest dodatkiem do ogrodu, a nie odwrotnie. Jeśli jest to ciurkadełko to może sobie samo stać na żwirowym placyku, a jeśli jest to wielki staw niech będzie obsadzony po bokach i niech pływają na nim lilie. Na Twoich 300 mkw stawu nie zmieścisz, ale ociekający kamień czy ścianę wodną jak najbardziej.
Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 17:47, 31 sie 2012

Do góry
Sebek przypomniał ten wątek, może spróbujemy go kontynuować?
Sylwia napisała tutaj zanim jeszcze zleciła mi projekt ogrodu. Można zauważyć jak zmienił się jej ogród wraz z wdrożeniem nowej koncepcji zagospodarowania. Zmiany są ogromne. Znacie je bo wiele osób śledzi realizację od początku.
Zimozielony ogród przy białym domu 17:39, 31 sie 2012

Do góry

Mam dalszą część, ale najpierw mały lifting i zdjęcia własnego ogrodu, żebym miała co wklejać wieczorkiem

O murek muszę zapytać, bo nie przyglądałam się czy to gotowe moduły

Margoth napisał(a)
Danusiu, to wrzosy czy wrzośce?

Tak, Sebek dobrze napisał, są na zmianę wrzosy żółte z białymi kwiatami, potem wrzośce, potem znów jaskrawe wrzosy bordowe i znów wrzośce. Będą kwitły na zmianę.
Spotkanie objazdowe - okolice Warszawy wrzesień 2012 17:37, 31 sie 2012

Do góry
Bawcie się dobrze
Trawy w donicach 17:35, 31 sie 2012

Do góry
Taka kompozycja w donicy wydaje mi się chwilowa, wątpię, żeby wszystko przetrwało zimę.

Na razie rośliny są małe, ale w przyszłym sezonie kompozycja i tak będzie do wymiany.
Ogród potrzebny od zaraz ... czyli ... głowa pełna dylematów 17:26, 31 sie 2012

Do góry
Witaj
Widzę, że projekt ogrodu już masz - wygląda obiecująco
Zimozielony ogród przy białym domu 13:33, 31 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Przeleciałam jednym tchem, fantastyczna realizacja!!! Wciąga bardziej niż serial!!! Gdzie można znaleźć więcej takich na żywo?

Oto one

https://www.ogrodowisko.pl/watek/652-ogrodowy-salon-nad-woda

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1669-ogrod-na-piaskach

https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek?page=88

https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=47

Danusiu ja też dziękuję ... tego pierwszego nie widziałam ... do dziś zaraz lecę ... i znowu trudno będzie do pracy wstać ... ehhhhhhhh ...

To ja jeszcze dodam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/39-ogrod-z-wodospadem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/504-ogrod-minimalistyczny

Dzięki stokrotne moi drodzy, znałam tylko Ogród z lustrem, nie muszę dodawać że ogrooomnie mi się podobał!!
Ogród Dominiki 12:03, 31 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

We love you too Domi, więc proszę Cię - przyjedź - fajnie będzie

A wrzosy - wiesz, że dość często to się zdarza - w zeszłym roku miałem trzy w donicy - i nagle jeden zamarł - sam od siebie. Nie wiem czy je tak hodują, żeby przetrwały rok lub mniej czy coś rzeczywiście się stało.

I najlepiej podejdź może do właściciela i mu powiedz, że się tak stało - powinnaś dostać duuużą zniżkę albo za darmo...
A skoro masz ambicję, by być perfect housewife to się zgłoś to tego słynnego programu

No ambicje mam, ale jestem teraz bardziej desperate housewife, a nie perfect
Pojadę w ten weekend po nowe wrzosy. Zobaczymy co przywiozę...
Ogród z wodospadem 11:00, 31 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Witaj Widoku nie widać - wodospad może go porwał?

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:48, 31 sie 2012

Do góry
Mogą się dobrze nieukorzenić i zima je wykończy, ale kto nie ryzykuje - nie zyskuje
Ja dzielić nie będę, dzieliłem wcześniej
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:47, 31 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
No niestety. Ja właśnie w zeszłym roku tak późno zrobiłem sadzonki i wziąłem do domu - przetrwało tylko kilka z kilkunastu.... Poczekajcie do wiosny

Jak to? Już za późno robić sadzonki żurawek? Sierpień mamy dopiero, jeszcze dwa miesiące wegetacji. Nie ukorzenią się? Może niepotrzebnie wziąłeś je do domu? Jakby je w gruncie zadołować, to pewnie lepiej by przezimowały.
Mój mały raj na ziemi :) 09:44, 31 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
hehe, literówki robię często jak szybko piszę...
najczęściej przestawiam "rz" i piszę "zr"
najważniejsze , ze wiadomo (wiadomo?) o co chodzi !

wiadomo
Zimozielony ogród przy białym domu 09:42, 31 sie 2012

Do góry
Tutaj akurat te białe to wrzosy. Ale chyba te jasne za nimi to wrzośce... Choć pewien nie jestem...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:38, 31 sie 2012

Do góry
No niestety. Ja właśnie w zeszłym roku tak późno zrobiłem sadzonki i wziąłem do domu - przetrwało tylko kilka z kilkunastu.... Poczekajcie do wiosny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies