Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:52, 06 lis 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
Aniu czy to siewki jeżówek?

99% ŻE TAK
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:03, 06 lis 2016

Do góry
Ciut słoneczka na zdjęciach z soboty

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:01, 06 lis 2016

Do góry
Chyba udało się zaklinanie pogody W sobotę cudnie wyszło słoneczko. Czosnki, kosaćce żyłkowane, krokusy posadzone.Kamień z serca
Zostało już niewiele tulipanów, ale chyba wsadzę je do donic i zakopcuję. Jeżeli cebule przeżyją zimę i tulipany zakwitną na wiosnę będę mogła ustawić donice w takich miejscach, gdzie niestety nie mogę teraz ich wsadzić.
Przydałoby się jeszcze kilka dni takiej pogody, aby zakopcować zakupione/otrzymane a niestety niewsadzone roślinki i uporządkować ogród. Chyba jeszcze nigdy tak nie byłam opóźniona z pracami ogrodniczymi. Niestety znów pada deszcz Oj nie rozpieszcza nas ta jesień.
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 22:13, 06 lis 2016

Do góry
violka171 napisał(a)

o matko pisalo ze mlode drzewka okrywać a te kilkuletnie Albicje przetrwaja nasz klimat
no nic zobaczymy czy jest mi pisana
tak ja opatuliłam Irenko bede ja strzec jak oka w głowie chyba

W takim opatuleniu i o tej porze, jak nie ma mrozu, to się zaparzy i grzyb wkroczy, na razie ja odkryj, dolem kopczyk póki co zrób.
Pisza cuda, u siebie je testuje i czasami nas w butelkę nabijają
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:09, 06 lis 2016

Do góry
Aniu czy to siewki jeżówek?
Ogród w mieście-ogrodzie 22:07, 06 lis 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Można się pobawić mchami, paprociami, trawami, orlikiem. Warunki świetlne są dosyć dobre. Sosny korzenią się tam palowo?
Na mojej glinie wrzosowisko to rarytas. Wymagało specjalnych zabiegów.
Swoją drogą to ciekawe, jak przebiega proces planowania na tak dużej powierzchni?
Trudno byłoby mi ogarnąć jednocześnie całość i szczegół. Wyższa szkoła jazdy.

Dzięki za sugestie
Korzenie sosny to nie jest problem, jest ich niewiele. Grube czasem omijam, a cieńsze tnę szpadlem i tyle. Nie zauważyłem, żeby którejś to zaszkodziło
Pod jakiekolwiek nasadzenia i tak wymieniam podłoże, bo co ciekawego jeszcze urośnie w piachu?

Z tym planowaniem to bywało różnie, raczej nie kupuję roślin impulsywnie, ale w przeszłości, no cóż...

Generalnie wychodzę "od ogółu do szczegółu". Cały ogród miałem w głowie od początku podzielony na 3 części: lasek, dalej teren wokół planowanego wówczas jeszcze domu, "góra" ogrodu z sadem. A podział wynikał z tego co już po części zastałem: klas bonitacyjnych gleby, rosnących siewek sosny czy starych drzew owocowych. Nie ma wyraźnych granic podziału, przenikają się, ale charakter każdej jest inny, już pisałem chyba trochę o tym. A potem wyznaczałem sobie już poszczególne fragmenty do "ogarnięcia". Np "góra" ogrodu ze starymi drzewami owocowymi i samosiejkami jaworów, dębów i pojedynczych sosen jest podsadzona głównie kalinami, magnoliami i bylinami (paprocie). Stosunkowo niedawno zrobiłem te obwódki z bukszpanów i cisów wzdłuż ścieżek. Całość ma być dość cienistym mini-parkiem.
Wokół domu to więcej kolorów i nieco geometrii w nawiązaniu do bryły budynku. Np. te murki (linie są równoległe lub prostopadłe do domu)z piaskowca nawiązują kolorem do elewacji oraz do opaski wokół domu która jest też takim chodnikiem. Tu jest też miejsce na rekreację - trawnik, domek dla dzieciaków z piaskownicą, trampolinę, wszystko to w zasięgu wzroku z tarasu.
A od frontu lasek, przede wszystkim z wrzosowatymi. Również on zagospodarowywany jest krok po kroku, fragmentami. Wciąż jest dużo takich kątów zupełnie "dzikich", w które nawet fizycznie nie da się wejść, chyba, że z maczetą albo toporkiem np.

Tak wygląda lasek zanim go "oczyszczę"
Podwórkowa rehabilitacja 21:19, 06 lis 2016

Do góry
O to widzę pewne podobieństwo co do nastrojów i stosunku do architektury wokół
Dlatego ja wzięłam sobie za cel pokolorować ten betonowy świat.
Wilcza Góra 21:19, 06 lis 2016

Do góry
Świetlista strona jesieni w Wilcza Gora Garden.

Pszczółka pięknie to kiedyś ujęła...
...złoto - bursztyn - koniak ... dodam: z odrobiną zieleni w tle.

Suche słoneczniczki szorstkie. Listopad 2016.

Ogród z widokiem na jezioro 21:03, 06 lis 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Od 7 do 15 taki mam widok - i jak tu nie mieć depresji, ale co tam jest fajnie...

Jola cos robisz w pracy ? 10:41 puste biurko,tylko pozazdrościc
Mój jest ten kawałek ogrodu 21:03, 06 lis 2016

Do góry
aga_podlasie napisał(a)
Nie zapomniałam, czasem zaglądam, ale już przełączyłam się na inne obowiązki.
Pogoda za oknem jaka jest każdy widzi, ciągle się dziwię, że ziemia jeszcze przyjmuje te ilości wody. Udało mi się posadzić w poprzednie weekendy wszystkie cebulki i rośliny z donic i zamknęłam sezon ogrodowy.

Ale akurat wczoraj na chwilę wyszło słońce i zrobiłam kilka zdjęć.
Listopadowy ogród wygląda tak

ależ masz piękne to wejście!
zazdroszczę zamknięcia sezonu
a'propos wody z nieba, to u mnie właśnie znowu leje
Pogubiłam się po drodze... 21:00, 06 lis 2016

Do góry
O tu sobie rosnie

liści jeszcze nie zrzucił, ale dla mnie to już pora bo potem było by za późno
Hortensjada 20:58, 06 lis 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Ten wyższy to dereń.Co do dereni to rano przy robieniu fotek dokładnie policzyłam- mam 36 odmian dereni kousa i florida Samych krzewów ciut więcej bo 3 odmiany mam podwójne. Mam nadzieję, że tegoroczna zima nie będzie zbyt mroźna, bo mam trochę nowych nasadzeń i pierwsza zima jest dla nich niezwykle ważna. Martwię się najbardziej o derenia urbiniana, od wiosny jest w gruncie ale to bardzo wrażliwa odmiana ( na dodatek jeszcze malutki )i chyba jako jedyny dostanie ubranie z maty słomianej.
Ale mam też inne ciekawe nabytki, którymi się wcześniej nie chwaliłam ( wymienię tylko 3, żeby móc czymś zaskoczyć wiosną ( Doubloon, Celestial Shadow, Akatsuki)

A to dzisiejsze fotki, derenie przebarwiają się cudnie

Venus

Weisse Fontaine

I dwa egzemplarze Milky Way

czym charakteryzują sie derenie kousa? szybko rosną? co trzeba przy nich robić?
jakiego derenia byś mi poleciła ładnie przebarwiającego się i tak 3-4m?sa takie duze?o i wielopniowy żeby był zeby mozna mu było dolne galązki przycinać aby taka ładna wielopniowa forma była widoczna
Ogród Małej Mi - sezon 2016 20:51, 06 lis 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

´piekne
firaanki am, w sumie to zazdroskami lepiej nazwac, mi jakos golo bez
a male jest piekne to prawda
Ogród Małej Mi - sezon 2016 20:48, 06 lis 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Czytam.. macham... robię szu szu... tak mam na rabatach.. nawet żurawek nie widać..

Zielsko z oczka wywiezione.. musiałam jechać autem dostawczym co nie sięgam do pedałów.. no cóz małe jest piękne... a wysokie do wieszania firanek..

PS. Firanek nie mam.. i mieć nie będę..

Twój optymizm mnie rozbraja i kładzie na łopatki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies