Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe przygody

Ogrodowe przygody

Napia 14:12, 16 lis 2016

iwonadm napisał(a)

Aga dziękuję za dzisiejsze spotkanie choć było zdecydowanie za szybkie
róże się moczą a ja obmyślam co z taką ilością zrobić
muszę ku pamięci zapisać jakie zakupiłam
Giardina 2 szt
Inka
Friedenslicht Memoerial rose 3 szt.
Romina 1 szt
Schone Maid
Soul
jagoda
na razie się moczą może podziałam coś w poniedziałek

Zdecydowanie za szybkie róż masa, aż miło pomyśleć, jak ogród będzie wyglądał wiosną moje wszystkie już w ziemi. Dziękuję raz jeszcze
Napia 14:17, 16 lis 2016

iwonadm napisał(a)

wiosną kupiłam kolejnego clematisa tym razem górskiego montana
a ten kwitnie od lipca do września

wrzesień

Pięknie kwitnie. Muszę o nim pomyśleć na wiosnę. Mam jeden powojnik montana, ale posadziłam go w mało atrakcyjnym miejscu, żeby przykrył płot przy kompostowniku, więc może w przyszłym roku powinnam pomyśleć o nowym w bardziej widocznym fragmencie ogrodu.

Róże masz cudne, a ja widzę, że słabo je nawoziłam, tylko dwa razy w sezonie. Teraz rozumiem, dlaczego słabiej kwitły.
iwonadm 13:40, 20 lis 2016

Napia napisał(a)

Zdecydowanie za szybkie róż masa, aż miło pomyśleć, jak ogród będzie wyglądał wiosną moje wszystkie już w ziemi. Dziękuję raz jeszcze

już powoli kończę z pracami w ogrodzie choć jeszcze wiele do zrobienia
priorytet to kopczykowanie
iwonadm 13:43, 20 lis 2016

Napia napisał(a)

Pięknie kwitnie. Muszę o nim pomyśleć na wiosnę. Mam jeden powojnik montana, ale posadziłam go w mało atrakcyjnym miejscu, żeby przykrył płot przy kompostowniku, więc może w przyszłym roku powinnam pomyśleć o nowym w bardziej widocznym fragmencie ogrodu.

Róże masz cudne, a ja widzę, że słabo je nawoziłam, tylko dwa razy w sezonie. Teraz rozumiem, dlaczego słabiej kwitły.

Clematisy to super rozwiązanie gdy już nie ma miejsca na rabatach
pięknym bukietem królują nad nimi
Co do róż to rzeczywiście dużo trzeba je nawozić ale ja robię to tylko tak do połowy lipca
Czy kopczykujesz wszystkie róże?
Napia 19:17, 20 lis 2016

iwonadm napisał(a)

Clematisy to super rozwiązanie gdy już nie ma miejsca na rabatach
pięknym bukietem królują nad nimi
Co do róż to rzeczywiście dużo trzeba je nawozić ale ja robię to tylko tak do połowy lipca
Czy kopczykujesz wszystkie róże?

Tak właśnie pomyślałam, a że płotów z siatki mam sporo, clematisy to rozwiązanie dla mnie idealne.

W tym roku cała wiosna była u mnie nerwowa w związku z przygotowaniami do wyjazdu, ale w przyszłym sezonie przypilnuję, by częściej je nawozić

Kopczyki zrobione

PS Co to za piękność?
iwonadm 20:05, 20 lis 2016

To pastella
ładna prawda pierwsze tłoczenie
ale ona za każdym razem inaczej wygląda

tak we wrześniu

Niestety nie mam jeszcze wszystkich kopczyków zostało mi ok 20 róż więc jeszcze trochę mam do robienia.
Nie wiem czy nie popełniłam błędu wsadziłam róże, ale dość mocno je podcięłam teraz się boję, że się nie przyjmą.
rozark 18:22, 21 lis 2016

podcięłaś korzenie? i łodygi? Jeśli jest równowaga to będzie dobrze.. Przez zimę krzew się ukorzeni i jeśli gorą tez przycięta to wypuści po 3 pędy nośne. Powinno być ok
iwonadm 20:07, 21 lis 2016

rozark napisał(a)
podcięłaś korzenie? i łodygi? Jeśli jest równowaga to będzie dobrze.. Przez zimę krzew się ukorzeni i jeśli gorą tez przycięta to wypuści po 3 pędy nośne. Powinno być ok

Reniu uspokoiłaś mnie troszkę, jakoś tak wydawało mi się że widziałam na filmie instruktażowym u ćwika. Podcięłam też korzenie. Eksperymentów mi się zachciało.

Zielona 21:58, 21 lis 2016

Iwonko - nie zamartwiaj się, bo nadchodzące dni wcale nie przyniosą wielkich mrozów, a wręcz wiosenną pogodę. Róże zdążą się rozgościć
Moje Edenki miały kopczyki tylko w pierwszym roku. Teraz nic z nimi nie robię. Tyle, że rosną u mnie pod południową ścianą tarasu, w bardzo ciepłym miejscu.
iwonadm 19:32, 25 lis 2016

Zielona napisał(a)
Iwonko - nie zamartwiaj się, bo nadchodzące dni wcale nie przyniosą wielkich mrozów, a wręcz wiosenną pogodę. Róże zdążą się rozgościć
Moje Edenki miały kopczyki tylko w pierwszym roku. Teraz nic z nimi nie robię. Tyle, że rosną u mnie pod południową ścianą tarasu, w bardzo ciepłym miejscu.

Jeszcze z kopczykami w ten weekend podziałam