Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak to wszystko ogarnąć? 10:02, 24 lis 2016

Do góry
Dziewczyny, mam ogromną prośbę .

Jestem na etapie planowania żywopłotów. Chciałabym wczesną wiosną posadzić drzewa, żeby niezależnie od tego jak potoczą się dalsze prace nad ogrodem, mogły już rosnąć i nabierać wysokości i masy.
Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami w temacie roślin na żywopłoty.
Na planie zaznaczyłam miejsca, które chciałabym obsadzić jak najszybciej.

Oczywiście poczytałam o roślinach na żywopłoty na Ogrodowisku w wątkach tematycznych i artykułach Danusi, ale nie ma to jak wymiana doświadczeń z życia wziętych.
Wiem już, że najlepsze rośliny na żywopłoty formowane to cisy, później świerki serbskie, choiny kanadyjskie, a z thuji - szmaragdy.
Czytając i zaglądając tu i tam nasuwa mi się mnóstwo wątpliwości.
Największa dotyczy odległości między roślinami, później tego jak szybko rosną i jakie rozmiary osiągają.

Na planie ponumerowałam poszczególne granice, żeby było ewentualnie łatwiej rozmawiać.
1 - widzę tutaj żywopłot z cisa formowanego; jaki gatunek najlepiej się
sprawdza, w jakiej odległości powinnam go posadzić i w jakiej
odległości od płotu; ponieważ płot będzie z paneli chciałabym,
że został przez cisy zasłonięty, czyli ”wrósł” w niego,
2 – przedłużenie 1 przez parę metrów, a później może świerki serbskie;
i znów pytanie min. o odległości,
3 – ściana najdłuższa, bo ma około 30 m; myślę tu o żywopłocie mieszanym
i niekoniecznie strzyżonym; super byłoby, żeby to były rośliny
szybkorosnące i wysokie; czy choina kanadyjska będzie się nadawać? ;
a jak tak - to znów pytanie w jakiej odległości najlepiej ją
sadzić? ; z czym można ją posadzić, żeby pięknie się komponowała;
zastanawiałam się też tutaj nad szmaragdami; no i przede wszystkim
z jakimiś roślinami liściastymi, może graby (tym bardziej, że można
je strzyc).
4 – tutaj posadziłam 6 świerków ;
zastanawiam się czy resztę też obsadzić świerkami, czy może
urozmaicić choinami kanadyjskimi.

Liczę, że podpowiecie mi jak zagospodarować te około 80 m granicy działki
Ślicznie się do Was uśmiecham

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:52, 24 lis 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

No to 14 marca

I powrót zimy na jeden dzień.. a może to był jedyny zimowy dzień zima....

Po 2 dniach nie było śladu..

tak się właśnie pocieszyłam, że grudzień na Świętach przeleci, w styczniu bielenie drzew, w lutym przecinka, a w marcu już pierwsze kfiotki....jakoś ta zima przeleci
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:03, 24 lis 2016

Do góry

Mój ogród pod górkę... 09:02, 24 lis 2016

Do góry
Poglądowo wstawiam jeszcze fotki z góry - widać, że w jednym miejscu rabata zdecydowanie wymaga poszerzenia. Planuję usunąć jałowca i dosadzić tam hortensje. Prosi się jeszcze jedna kula buksowa od strony jałowca. Przed hortki pójdą rozchodniki z jeżówkami a za hortki rozplenice. Od łysego miejsca w prawo planuję rozplenice z białymi różami i coś, jeszcze nie wiem co -rozchodniki, jeżówki a może szałwia, zawilce?

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:01, 24 lis 2016

Do góry
Jedyna oprócz słońca forma jesieni jaką akceptuję i się zachwycam.. czyli..

Ogród z łezką II 08:55, 24 lis 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Pięknie masz przygotowane różyczki do zimy. A z Alchymista też obrywałaś liście? On wielki to pewno przy nim nasiedziałaś się trochę?

Byłabym chora jakbym musiała kopczykować ziemię z chwaściorami i opadłymi liści, takie zboczenie mam
Alchymist nie oberwany do końca, na końcówkach gałązek ma jeszcze liście, na pergoli dwie Ilse też jeszcze z liśćmi. Może jeszcze zdążę dokończyć. Przy huśtawce też mam dwie pnące, te też mają jeszcze listki przy końcach pędów.
Opadłe liście sprzątamy na bieżąco.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 08:47, 24 lis 2016

Do góry
Więcej sadzonek nie miałabym gdzie pomieścić ale dziękuję za chęci

dzisiaj mam trochę wolnego czasu więc planuje wypad do ogrodu, zostało mi powiązanie traw, kupiłam wczoraj cebulowe na wyprzedaży więc dzisiaj pójdą do ziemi, wygrabienie ostatnich liści, oberwanie i zebranie opadłych chorych liści z pod róż i myślę że więcej nie uda się zrobić .

bukiet z jesiennego dobra

Typografia ogrodu 07:43, 24 lis 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Pozdrawiam

Zaś leżałaś....ja nie wiem kto Ci tą robotę robi, niby odkurzacz wyłożyła do fotki...A tak poważnie masz już za....cie wysprzątane-drzewa pewnie boją się sypnąć choć jeden listek na taki czyściutki trawniczek.
Ogród z łezką II 07:36, 24 lis 2016

Do góry

Pięknie masz przygotowane różyczki do zimy. A z Alchymista też obrywałaś liście? On wielki to pewno przy nim nasiedziałaś się trochę?
Jak to wszystko ogarnąć? 07:26, 24 lis 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)
Ale tu gwarno Nie wiem jak sobie poradzę z odniesieniem się do wszystkich pomysłów. Każdy z nich na swój sposób jest inspirujący.

Natalko i Anetko - lubię szerokie horyzonty, uwielbiam przestrzeń; zawsze marzyłam wyjść przed swój mały domek, sięgnąć daleko wzrokiem i powiedzieć "to wszystko moje" . Dlatego też jestem za pozostawieniem placyku na górze skarpy. Nie grozi mi bycie na widoku z ulicy, bo tak na razie wygląda ta ulica:

Zgodnie z planem zagospodarowania nie powstaną wokół zabudowania. Oczywiście wszystko może się zmienić, ale liczę, że do tego czasu drzewa które posadzę odpowiednio urosną.

Asiu - placyk na górze skarpy przy domu to jest to. Już się do tej wersji przyzwyczajam. Przywiązałam się również do kaskady z CHFS, może w połączeniu z takim rozwiązaniem:
https://pl.pinterest.com/pin/171066485822911308/

Poza tym jestem za drugą wersją, czyli:
- bez ścieżek z kostek,
- dwa stopnie ze skarpy i to w takim "duchu"
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859229355/
- ławeczka w rogu działki,
- trawnik z kółek ze stopniami (jak ja to zrobię ? będę się tym później martwić).

Myślę, że nasadzenia rabat niekoniecznie muszą być "ogrodowiskowe", podobają mi się te z wersji pierwszej .

Asiu wydaje mi się również, że linie rabat II wersji lepiej komponują się z częścią ogrodu od zachodniej strony.

Muszę "mykać". Na razie... , ,

Cudną masz przestrzeń!!!!!Plany pełną gębą. A jak Twój eM podchodzi do proejktu??Zostawia Ci wolną rękę?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 00:05, 24 lis 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Elegancko sie warzywny prezentuje U mnie spiżarnia zapełniona z jednej strony, miejsca już nie mam, a jeszcze chcę dynię przerobić. Koniecznie muszę w przyszłym roku dorobić półek.
Wy tu o czytelnictwie dzieci,a ja własnie Twój wątek od początku czytam. Jeszcze 2/3 przede mną
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 00:00, 24 lis 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
To ja pokażę Wam moje najnowsze dzieło.

To obraz mojego ogrodu, wyhaftowany krzyżykami.

Tak wyglądał po ukończeniu, jeszcze na krośnie.

tak po oprawieniu

tak wygląda zdjęcie, które przetworzyłam na krzyżyki

Tutaj na ścianie w towarzystwie poprzednika.

No i tutaj Cię znalazłam. Przejrzałam cały wątek! dzisiaj!

Jest wielu artystów na tym forum.
I Ty Aniu również.
To wielki dar - mieć taką artystyczną umiejętność.
Jestem pełna podziwu dla wielu prac tu prezentowanych.
Wszystkim duszom artystycznym gratuluję!
Kolorowy ogród na piasku 23:24, 23 lis 2016

Do góry
viva napisał(a)

Piękny obraz!
Nie piszę więcej, bo oglądając Twój ogród żadne słowa zachwytu nie oddadzą tego, co całą sobą czuję.
Pozdrowienia ślę.
Mój 4 arowy azyl... 22:50, 23 lis 2016

Do góry
Kilka fotek zdążyłam zrobić

wrzosiec rwie się do kwitnienia

Rozplenica ma nasiona

ażurowy kwiatek hortensji

Mój 4 arowy azyl... 22:22, 23 lis 2016

Do góry
Zawilców nasienniki w roli głównej

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 22:17, 23 lis 2016

Do góry
Mogą być te irysy w takim typie
Mój 4 arowy azyl... 22:14, 23 lis 2016

Do góry
Wczoraj pisałam, że ze dwa dni na opróżnienie kompostownika poświęcić będą musiała, ale dziś uporałam się z tym problemem. Wprawdzie nie sama, ale gros prac mam w swoim grzbiecie i rękach.
W razultacie uzyskałam ponad 12 wiader pięknego kompostu, natomiast korzenie z 4 wiader M wyrzucił do śmieci.
Wszystko przesiane, nowy stos ułożony. Odetchnęłam z ulgą.

Mój ogród pod górkę... 22:11, 23 lis 2016

Do góry
Po wycięciu świerków na przodzie ukazał się makabryczny widok.
Murek, który z braku środków został ułożony z resztek posiadanego kamienia na tzw tymczas musi zostać zmieniony. Trzeba wykarczować pnie i wyrównać teren. I najważniejsze wymyślić nasadzenia. Wstępnie ustaliliśmy, że przy płocie posadzimy żywopłot z cisów a za nim posadzimy drzewa - ekrany. Hortensje widoczne na dole trzeciego zdjęcia dołączą do swoich sióstr widocznych nieco dalej. Wyleci jałowiec. Chciałabym żeby pojawiło się więcej kul, rozplenice i białe róże.

Nie mam lepszych zdjęć z góry, ale tu coś tam widać w kwestii kulek
Ogrodowe szaleństwo ... 21:46, 23 lis 2016

Do góry
Jolu, podpis ogarnięty, nie było tak źle...

A to dla Ciebie w podziękowaniu za pomoc.
Przerwa na kawę... 21:37, 23 lis 2016

Do góry
Gotowa bombka po zdobieniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies