Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Katkak 14:56, 14 sty 2017

vita napisał(a)

Wyczerpałaś chyba wszystkie sposoby, można się jeszcze jakimiś robótkami zająć, gadżety do ogródka zrobić Ja objeżdżam markety i korzystam z wyprzedaży. Dzisiaj kupiłam w Jula 4 skrzynie drewniane i ceramiczną donicę na zioła.
Już można sadzonkować pelargonie?

Ja sadzonkuję od listopada.
kasiek 09:58, 15 sty 2017

mira napisał(a)

A wiesz że pomyślałam że u Ciebie by idealne były łany przebiśniegów a i krokusowe zakola też by fajne były bo to juz po kwitnieniu przebiśniegów.

Nie wiem czy masz przebiśniegi. Najlepiej poszukaj takich co mogą Ci podarować kępkę i rozdziel po kilka cebul i wsadź choć gdzie tam w lasku.
Mogę Ci podarować malutką pod koniec marca.
One się super rozsiewają.

pozdrawiam

O dzięki, w sumie super pomysł Dostałam troche - to na wiosnę je podzielę i powsadzam do lasku. Zreszta tam posadziłam cebulice, puszkinie i śnieżniki
ewsyg 10:17, 15 sty 2017

Mirusiu super, że takie ładne zdjęcia pokazujesz. Cudne ogrody poprawiają zimowe samopoczucie, któremu brakuje słoneczka i kolorów. Warzywnik bardzo wzorcowy. Koncertu Ci zazdroszczę.
Pozdrawiam Ewa
mira 22:11, 15 sty 2017

m_gocha napisał(a)
Dzięki Miro Kochana jesteś
Czekam zatem jeszcze na info od Doroty na temat jej Tommelise.
Piękna ta Twoja The Fairy

I jeszcze jedno pytanie: Jaki system korzeniowy mają róże? Czy jest szansa aby 3-4 lenia róża przeżyła taką przeprowadzkę?

dziękuję za różyczkę.

Róże mają zasadniczo system korzeniowy palowy.
Wiem, że dziewczyny róże przesadzają.
Viva przesadzała z powodzeniem. Trzeba głęboko kopać niekoniecznie szeroko.
Jesśli 3-4 letnia to na pewno korzenie podetniesz to chyba nieuniknione ale to nie znaczy że nie można przesadzić .
Najlepiej przesadzać późną jesienią albo wczesną wiosną w terminach dostaw róż z gołym korzeniem - powinno Ci się udać. W pierwszym roku po przesadzeniu może być mniej okazała - będzie odbudowywać korzenie - normale.

Jeśli chodzi o Tommelise dopytałam - Dorota ma tę różę przez pomyłkę - chciała obsadzić Nozomi dużą rabatę i dostała 1 "pomyłkę". Nozomi pięknie kwitły ale potem wypuściły długie baty i to się nie spodobało - zostawiła tylko Tommelise. W kolejnym sezonie zrobiła rewolucję na rabacie ścięła Tommelise na krótko i od tej pory tnie tylko korekcyjnie.

Zobacz tutaj może coś Ci się przyda znalazłam o różach okrywowych

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/320-roze-okrywowe

a tu jak wygląda teraz

i będzie przycięta tylko formująco i to co przekwitłe.

Lepiej popatrzeć na nią jak kwitła

mira 22:16, 15 sty 2017

Milka napisał(a)
A wiesz, że bratki kwitły u mnie jeszcze na początku stycznia, muszę dziś popatrzeć, czy wychyliły się, bo snieg stopniał.
Urodziny ma 21.02

A to myślałam że 26.02 .

Ja widziałam kwitnące bratki w grudniu jak śniegu nie było i mrozów. Kiedyś w Krakowie wracałam z Sylwestra i pod teatrem Słowackiego na rabatach było sporo bratków - zapach był tak mocny że musiałam na nie spojrzeć i się uśmiechnąć - spoko nie miałam pomroczności .

U mnie nowe dostawy śniegu i chyba znów mróz. Na razie to wytrzymuję. Styczeń jest to niech tak będzie.

pozdrawiam
mira 22:26, 15 sty 2017

vita napisał(a)

Wyczerpałaś chyba wszystkie sposoby, można się jeszcze jakimiś robótkami zająć, gadżety do ogródka zrobić Ja objeżdżam markety i korzystam z wyprzedaży. Dzisiaj kupiłam w Jula 4 skrzynie drewniane i ceramiczną donicę na zioła.
Już można sadzonkować pelargonie?

Gadżety do ogródka ? nie bardzo wiem co by to - masz pomysł ? Objazdy marketów podobają mi się - jeszcze bardziej wyprzedaże - ja jakoś na takie nie mogę natrafić.

Pelargonie sądzę że można sadzonkować.Jeśli masz z czego to jak najbardziej.
Im wcześniej zrobisz to będą lepsze sadzonki i wcześniej zakwitną. Nie jestem specem od sadzonkowania. Na wiosnę zrobiłam ale za późno więc długo czekałam.
Moje pelargonie mateczne muszą dojść do sił bo były wystawione do zimnego i słabo podlewane. Teraz nabierają wigoru.

Np. Taka

a te miałam z własnej właśnie produkcji i chyba tych nie przetrzymałam
mira 22:31, 15 sty 2017

Katkak napisał(a)

Ja sadzonkuję od listopada.

a wiem , wiem a z powodzeniem ? ja zrobiłam też wtedy sadzonki - ale potem upss... byłam chora i wogóle inne sprawy zapomniałam nie podlewałam ale kilka przetrwało chyba

teraz mam nadzieję na udane sadzonkowanie
czekam też na taką

mira 22:33, 15 sty 2017

kasiek napisał(a)

O dzięki, w sumie super pomysł Dostałam troche - to na wiosnę je podzielę i powsadzam do lasku. Zreszta tam posadziłam cebulice, puszkinie i śnieżniki

To już czekam zwłaszcza na puszkinie bo są piękne kiedyś miałam ale mało
już nie mama
mira 22:39, 15 sty 2017

ewsyg napisał(a)
Mirusiu super, że takie ładne zdjęcia pokazujesz. Cudne ogrody poprawiają zimowe samopoczucie, któremu brakuje słoneczka i kolorów. Warzywnik bardzo wzorcowy. Koncertu Ci zazdroszczę.
Pozdrawiam Ewa

Dziękuję za ciepłe słowa - dobrze wiedzieć że mogę poprawić samopoczucie .

Koncertu sama sobie zazdroszczę. To jest tak jak się o czymś myśli usilnie to się sprawdza - wiem z doświadczenia .

Jak sobie przypomnę jak się złościłam na siebie przy sadzeniu cebul - proces ten mi się strasznie długo ciągnął. I ile razy przysięgałam sobie że koniec z cebulami. A teraz co ????? czekam z wielką radością na te śliczne cebuluńki - ogrodnik przewrotny jest

mira 23:21, 15 sty 2017

Byłam dziś u Doroty w ogrodzie. Jakoś zdecydowanie wolę ten ogród w zieleni.

Obejrzałam też masę wyciętych, przyciętych krzewów i drzew - kurcze będzie co robić a cięcia dalsze czekają.

ta stara jabłonka jest przycinana co roku bardzo starannie - i pewnie wnet zlecą kolejne ścinki