Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Sima 00:41, 15 sty 2017

Zadałam to pytanie w swoim ogrodowym wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/7382-miejski-azyl?page=3#post_8, ale ponawiam je tutaj.

Mam dla mnie trudną rabatę pomiędzy ścianą budynku (bardzo się nagrzewa) a ogrodzeniem.
W zimie - wiatr od zachodu ( z czasem będzie osłonięcie - tuje zarosną, sąsiednie działki się zabudują etc).
Oś Południe - Północ.
Po wschodniej stronie jest potwornie nagrzewająca się fasada, po zachodniej posadzone tuje.
Ziemia z wysokim poziomem wód gruntowych, gliniasta - ale... jest zrobiony drenaż i dreny, ziemia sukcesywnie spulchniania. Planuję jeszcze na wiosnę przekopać ją z większą ilością piasku i żwiru.
Jest system nawadniający.
Szerokość 4 m.
Bardzo ważny widok z okna jadalnego. Konieczność całorocznego wyglądu

A teraz
Całość od strony przed ogródka z widokiem na tył ogrodu.

Widok (częściowy) z okna

Mój plan
To niebieskie na dole to okno.
Trawy od lewej
3 x Miskant Silberspine
2 x Miskant Klaine Fontaene
3 x Miskant Grosse Fontaene (przy ścianie budynku)
Bardzo duża ilość ukochanej Stipy Pony Tails (lub zamiennika wieloletniego)
1 x Miskant Klaine Silberspine

Pomiędzy trawami:
Jeżówka Double decker (dominująca ilość),
Szałwia omszona Rossa
Jeżmianka Roma
Anemony bliżej tuj i lini kroplujacych
Z tyłu kosaćce w kolorach bieli i fioletu.
Przydałoby się coś jeszcze kwitnącego na bardzo wczesną wiosnę

Drzewo:
idealnie by wyglądało gdyby było o orientalnym charakterze do 4/6 m wysokości i obwodu do 6 m, przebarwiające się na jesień na czerwono lub mające w zimie czerwone gałęzie.
Marzy mi się klon palmowy Osakazuki. Druga opcja to dereń pagodowy Variegata. (Jednak muszę pamiętać, że mam dużo słońca i wysokie temperatury latem - ostro się tam nagrzewa od strony budynku - czy te drzewa mi tam wytrzymają?). Oczywiście, jak drzewo zacznie zacieniać to sukcesywnie rabata będzie przebudowywana.

Z infrastruktury: żwir, płyty chodnikowe i małe oczko wodne (taka balia bez ryb), oświetlenie drzewa i ścieżki.
Po lewej za Miskantami ma być przy kuchni podręczny ogródek warzywny na wyniesionych rabatach.

Co o tym sądzicie?
Chodzi o taki efekt...

Pomożecie?
asiak 20:04, 15 sty 2017

Znowu potrzebuję porady
Danusiu pomożesz?

Muszę obsadzić tą rabatę, na której jest podparta pergola. W tej chwili pergoli oczywiście już nie ma, tych gazonów również, roślin widocznych również nie ma. Rabata jest szerokości 1 m od krawężnika do tych gazonów mniej więcej.
W pierwszej wersji planowałam tam wsadzić 3 trzmieliny na nóżkach i między nimi róże i coś jeszcze do nich. Ale teraz zastanawiam się, czy tam nie jest za mało miejsca na takie nasadzenia? Nie chcę, żeby rośliny się wylewały za rabaty, bo między rabatą a altaną jest przejście Jest to rabata słoneczna.
Czy coś doradzisz Danusiu? Proszę
Gardenarium 21:47, 15 sty 2017

Nie wiem, za bardzo nie rozumiem Twojego pytania Ani terenu nie rozumiem.

Instagram Ogrodowiska
22:26, 15 sty 2017
Gardenarium napisał(a)
A jak to z góry wygląda? Wymiary na rzucie. Rabata jest długa i wąska. Trzeba ją podzielić w poprzek. Po ukosie może.

Zrób rzut, zobaczę czy mam jakiś pomysł.

Danuś masz może pomysł na moją rabtę?
asiak 10:51, 16 sty 2017

Gardenarium napisał(a)
Nie wiem, za bardzo nie rozumiem Twojego pytania Ani terenu nie rozumiem.

Widzisz Danusiu, bo pewnie zbyt chaotycznie opisałam. Generalnie chodzi mi o to, czym mogłabym obsadzić rabatę o szerokości 60-70 cm? (we wcześniejszym poście mylnie podałam 1m)
Rabata słoneczna, ze zdjęcia to ta rabata od krawężnika do gazonów, które są widoczne.
Dodam, że obecnie na rabacie nic nie rośnie (stare zdjęcie), pergola wyrzucona
Będą na niej nowe nasadzenia

Ewajakim 11:07, 17 sty 2017

Aga napisał(a)
Witam Chciałabym oddzielić warzywnik od rabaty z różami ale nie wiem jakiej rośliny użyć najlepiej aby była zimozielona nie była wyższa nic 100cm i dawała ładne tło dla róż.Myślałam też może jakiś ładny płotek zamiast rośliny?hmmm proszę o podpowiedz.

Aga, takie odgrodzenie możesz zrobić np. używając karłowatych iglaków, jednak kiedy sama miałam w zeszłym roku do rozwiązania podobny problem stwierdziłam, że fajnym rozwiązaniem jest także zrobienie niewielkiego odgrodzenia gabionowego, na jego tle wszystkie kwiaty prezentują się ekstra! Warto sprawdzić różnych wykonawców, ja skorzystałam z usług Akademii Zieleni i jestem bardzo zadowolona
AgnieszkaGie 17:37, 17 sty 2017

Bardzo proszę o poradę w sprawie mojego przedogródka. W tym roku postanowiłam zająć się ogrodem i właśnie od przedogródka chciałabym zacząć.
Jak widzicie na zdjęciach, rosną tam dwa zaniedbane iglaki, niestety nie wiem jakie. Kiedy się wprowadziliśmy już takie były. Z tego co mi wiadomo nigdy nie były przycinane.
Bardzo ich nie lubię. Strasznie śmiecą i zasłaniają całkowicie bramkę. Teraz wchodzimy na posesję przez bramę wjazdową.
Chciałabym się ich pozbyć, ale zanim zrobię cokolwiek wolę się upewnić czy tam coś jeszcze urośnie. Ziemia pod nimi jest tak zbita, że nawet chwasty za bardzo nie wychodzą. Gdybym je wycięła, usunęła karpy i stare podłoże przynajmniej na ok 60 cm i nawiozła nowej, żyznej ziemi, to czy tam coś urośnie? Planowałam posadzić żywopłot z cisa, żeby zasłonić drzwi do piwnicy, a na jego tle skomponować jakąś ładną rabatę.

Przepraszam za bałagan i chwasty, ale w tamtym roku straciłam już całkowicie motywację do dbania o ten kawałek ogrodu.

Od strony ulicy

od strony drzwi wejściowych

Pod spodem

Widok na schody
AgnieszkaGie 13:38, 19 sty 2017

Ponawiam pytanie. Może zadam je trochę inaczej. Czy jet tu ktoś kto zna się na sadzeniu drzew i krzewów i powie mi jak głęboko powinnam wybrać zbitą ziemię i korzenie? Chciałabym posadzić tam żywopłot z cisa i może wiśnię umbraculifera.
Gardenarium 14:09, 20 sty 2017

asiak napisał(a)

Widzisz Danusiu, bo pewnie zbyt chaotycznie opisałam. Generalnie chodzi mi o to, czym mogłabym obsadzić rabatę o szerokości 60-70 cm? (we wcześniejszym poście mylnie podałam 1m)
Rabata słoneczna, ze zdjęcia to ta rabata od krawężnika do gazonów, które są widoczne.
Dodam, że obecnie na rabacie nic nie rośnie (stare zdjęcie), pergola wyrzucona
Będą na niej nowe nasadzenia

Posadź prostopadłościan na całej długości z jednego gatunku roślin zimozielonych i wystrzyż go po posadzeniu. Dopcelowa wysokość max 50-60 cm). Gęsto posadź, szczelnie. Zrób przerwę na przejście do warzywnika, w warzywniku uzupełniaj to co rośnie w kwiaty.

Instagram Ogrodowiska
Ewik 14:55, 20 sty 2017

AgnieszkaGie napisał(a)
Ponawiam pytanie. Może zadam je trochę inaczej. Czy jet tu ktoś kto zna się na sadzeniu drzew i krzewów i powie mi jak głęboko powinnam wybrać zbitą ziemię i korzenie? Chciałabym posadzić tam żywopłot z cisa i może wiśnię umbraculifera.

Specem nie jestem ale myślę że po wycięciu i wyrwaniu korzeni , wymianie ziemi na 60 80 cm, wymieszaniu z kompostem lub innym dobrem będzie ok.
Wyrywaniu tych korzeni nie zazdroszczę ☺