Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:44, 13 kwi 2017

Do góry
Iwonko
A na rabacie sąsiedniej (grabowej) jest kora?
Pogubiłam się po drodze... 13:40, 13 kwi 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
bo dla większości święta = jedzenie i wolne od pracy.... i nic ponad to...

Chyba powoli się to zmienia ... ale bardzo powoli
Do raju daleko - u Ewy 13:32, 13 kwi 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Mirellko, też nie znam tej rośliny. Dostałam nasionka od Kasi, gdy zobaczyłąm u niej zdjęcia.
Ale tu jest artykuł Danusi na temat Kłosowca
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/404-agastache-aromatyczna-bylina-na-jesien

Zaciekawiłaś mnie tym kłosowcem ten fioletowy idealnie zgrywa sie z werbeną
Muszę sprawdzić w ogrodniczym czy mają?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:37, 13 kwi 2017

Do góry
admete napisał(a)
Trawnik w tym roku wyjątkowo szybko zwertykulowany i zasilony więc już fajnie się zieleni

Uwielbiam te Twoje linie rabat)))))
Lawendowy zawrót głowy 12:11, 13 kwi 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Fiu fiu ... kino w ogrodzie

Reniu ))) wole roślinki oglądać "))(( zwłaszcza moje nowe magnolie )(((
Ogrodowa przygoda Łukasza II 11:50, 13 kwi 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Luki ubiegły rok był u mnie najbardziej zagrzybiony odkąd mam ogród a moge powiedziec, ze od 2002 roku mam bukszpany w ogrodzie. Wszystko było chore, roze, brzozy, trawy, ale buksy relatywnie dobrze daly rade. W tym roku nie odpuszcze chemi i bede wlaczyć.
Odkurz dobrze bukszpany, wybierz wszystkie opadłe liscie, pryskaj chemia. Jesli tniesz to pamietaj po kazdej roslinie myj noźyce mydłem potasowym. Pamietałam o tym zwłaszcza po cieciu chorych bukszpanow. I jedno jest pewne, w gęstwinie bylin , bukszpany sa atakowanr przez grzyby. Brak przewiewu, wilgotność i grzyb murowany

Będzie dobrze, kule powinny dac rade, ale obwodki wywal bo szkoda Twojego czasu.
Kule w tym roku nie będa zdobic ale przeżyją i łatwo sie odbudowują.

Muszę kupić mydło potasowe ... do tej pory nożyce myłam zwyczajnie pod ciepła wodą ... dzięki Marzenko
Ogrodowa przygoda Łukasza II 11:45, 13 kwi 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Każdy kto ma podejrzane bukszpany niech przeczyta moje wypociny.

Zły jestem, że w zeszłym tygodniu nie poczytałem więcej i nie opryskałem wszystkich bukszpanów.

Poczytałem, zrobiłem dokładną wizję i na 90% wiem co stało i dzieje się z moimi bukszpanami.

Zimą zostały uszkodzone przez mróz, co było widać już w lutym, zbagatelizowałem bo stwierdziłem, że i tak odrosną. Niestety przy odwilży i olbrzymich ilościach śniegu przez ponad tydzień stała u mnie woda.

Później do walki wkroczyły najprawdopodobniej dwa grzyby: Volutella buxi oraz Macrophoma candollei

jak piszę lektura : "Przenoszone są one na sąsiednie rośliny przez krople wody lub owady. Szczególnie łatwo infekcji ulegają rośliny uszkodzone przez niską temperaturę, przesuszone lub posadzone na zbyt mokrym dla nich podłożu."
W wątku o bukszpanach Danusia też o tym pisała.

Bukszpany miałem osłabione mrozem, później stała woda. W zeszłym tygodniu te najgorzej wyglądające wyglądały coraz gorzej, a po ostatnich opadach na zdrowych bukszpanach zaczęły się pojawiać również plamki.

Niech każdy dokładnie sprawdzi swoje bukszpany jeżeli mają jakieś uszkodzenia mrozowe. Ja zacząłem walkę od oprysku Signum, w poniedziałek podleję wszystko Topsinem, a po tygodniu znów opryskam czymś na grzyba, Signum lub Dithane, a miałem chemie ograniczać...

No nic pozostała walka o te które wyglądają jeszcze dobrze i średnio, trzymać kciuki

Jeszcze takie spostrzeżenie co do stosowania miedzianu na bukszpany wiosną, na początku marca dokładnie wszystkie opryskałem... jak widać nic to nie dało i ja sobie ten oprysk już daruję.

Łukasz
Ja też poleciałam miedzianem wszystkie buksy ... ale niektóre są podejrzane ... ale one takie są już od jesieni ... teraz chciałam prysnąć topsinem ... ale ciągle pada ... ale piszesz, że można też podlać topsinem?
Ogrodowa przygoda Łukasza II 11:34, 13 kwi 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Bukszpany ogólnie dobrze przetrwały zimę, ale na bylinowej jest jakiś pogrom, wyglądają tam fatalnie.
Bylinowa ogólnie łysa o tej porze, a krokusy zamiast zakwitnąć na raz kwitną sobie na raty

Jedna strona zielona, druga zmrożona?

Nie wiem czy to mróz, grzyb czy zalane korzenie... możliwe że wszystko na raz

Łukasz
Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz się spostrzegłam, że masz nowy wątek ... gapa ze mnie ...
Zdjęcia bukszpanów ... szok ... nie wiem co ja bym zrobiła gdyby mi tak zmroziło moje buksy ... w sumie oprócz ŚŚ i grabów to podstawa mojego ogrodu ... współczuję Ci ... ale nie wydaje Ci sie, ze te kulki to jeszcze do odratowania? Dla mnie są i zmrożone i jest jakaś choroba ... ale Ty masz większe doświadczenie ... na pewno sobie poradzisz z nimi ... trzymam kciuki
Lawendowy zawrót głowy 11:08, 13 kwi 2017

Do góry
Fiu fiu ... kino w ogrodzie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:34, 13 kwi 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Tak sie naoglądałam u ciebie ciemierników, że skusiłam się w niedzielę u KAroli na 4 szt bordowo-fioletowych

no widzisz

warto

ja jeszcze 2 dokupilam w nadarzynie
Pogubiłam się po drodze... 10:01, 13 kwi 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Były ... ale żółte i czerwony
to niedobrze Reniu. widziałem Twoje śś, piękne ale znaku że byłam nie zostawiłam
Ogrodowy song 09:37, 13 kwi 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Ewuniu
A tam jest wystarczająco miejsca?
Nie widzę dobrze ... łatwiej byłoby mi ze zdjęciem gdzie byłoby widać lepiej co jest w pobliżu.

Może teraz lepiej zobrazowane..

Grujecznika już tam nie ma

Pogubiłam się po drodze... 08:38, 13 kwi 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
hihi u mnie to samo, kupiłam dwa czerwone
Ogród z rzeźbą 08:28, 13 kwi 2017

Do góry
Zana napisał(a)

I kiełkują, uwaga .... krokusy. Chyba w maju będą kwitły:

To Ci niespodzianka
Mój ogród pod górkę... 08:25, 13 kwi 2017

Do góry
KAsiu
Już teraz piękny jest ten klon wielopniowy!!! a co dopiero jak wypuści listki

Zakupy wypasione
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:18, 13 kwi 2017

Do góry
Tak sie naoglądałam u ciebie ciemierników, że skusiłam się w niedzielę u KAroli na 4 szt bordowo-fioletowych
Pogubiłam się po drodze... 08:04, 13 kwi 2017

Do góry
Typografia ogrodu 23:40, 12 kwi 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Poletko suuuper
dzięki czułam sie jakbym kapuste flancowała
Ogrodowy song 23:35, 12 kwi 2017

Do góry
Ewuniu
A tam jest wystarczająco miejsca?
Nie widzę dobrze ... łatwiej byłoby mi ze zdjęciem gdzie byłoby widać lepiej co jest w pobliżu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies