Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza II

Ogrodowa przygoda Łukasza II

Jagodaa 19:47, 12 kwi 2017

Ale przykro z tymi bukszpanami , życzę Ci, aby oprysk zahamował straty. Ja swoich nie oglądałam wnikliwie, chyba szybko Topsin rozcieńczę, o ile mam.
Mala_Mi 22:49, 12 kwi 2017

To ożanka, ta przy Muminku.. na piasku będzie niższa..

A to, co pytałeś przy różach to ślaz piżmowy
Pszczelarnia 09:57, 13 kwi 2017

A jaki program ochrony chemią syntetyczną zastosujesz? Jakie środki?
ren133 11:34, 13 kwi 2017

Luki napisał(a)
Bukszpany ogólnie dobrze przetrwały zimę, ale na bylinowej jest jakiś pogrom, wyglądają tam fatalnie.
Bylinowa ogólnie łysa o tej porze, a krokusy zamiast zakwitnąć na raz kwitną sobie na raty

Jedna strona zielona, druga zmrożona?

Nie wiem czy to mróz, grzyb czy zalane korzenie... możliwe że wszystko na raz

Łukasz
Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz się spostrzegłam, że masz nowy wątek ... gapa ze mnie ...
Zdjęcia bukszpanów ... szok ... nie wiem co ja bym zrobiła gdyby mi tak zmroziło moje buksy ... w sumie oprócz ŚŚ i grabów to podstawa mojego ogrodu ... współczuję Ci ... ale nie wydaje Ci sie, ze te kulki to jeszcze do odratowania? Dla mnie są i zmrożone i jest jakaś choroba ... ale Ty masz większe doświadczenie ... na pewno sobie poradzisz z nimi ... trzymam kciuki
ren133 11:45, 13 kwi 2017

Luki napisał(a)
Każdy kto ma podejrzane bukszpany niech przeczyta moje wypociny.

Zły jestem, że w zeszłym tygodniu nie poczytałem więcej i nie opryskałem wszystkich bukszpanów.

Poczytałem, zrobiłem dokładną wizję i na 90% wiem co stało i dzieje się z moimi bukszpanami.

Zimą zostały uszkodzone przez mróz, co było widać już w lutym, zbagatelizowałem bo stwierdziłem, że i tak odrosną. Niestety przy odwilży i olbrzymich ilościach śniegu przez ponad tydzień stała u mnie woda.

Później do walki wkroczyły najprawdopodobniej dwa grzyby: Volutella buxi oraz Macrophoma candollei

jak piszę lektura : "Przenoszone są one na sąsiednie rośliny przez krople wody lub owady. Szczególnie łatwo infekcji ulegają rośliny uszkodzone przez niską temperaturę, przesuszone lub posadzone na zbyt mokrym dla nich podłożu."
W wątku o bukszpanach Danusia też o tym pisała.

Bukszpany miałem osłabione mrozem, później stała woda. W zeszłym tygodniu te najgorzej wyglądające wyglądały coraz gorzej, a po ostatnich opadach na zdrowych bukszpanach zaczęły się pojawiać również plamki.

Niech każdy dokładnie sprawdzi swoje bukszpany jeżeli mają jakieś uszkodzenia mrozowe. Ja zacząłem walkę od oprysku Signum, w poniedziałek podleję wszystko Topsinem, a po tygodniu znów opryskam czymś na grzyba, Signum lub Dithane, a miałem chemie ograniczać...

No nic pozostała walka o te które wyglądają jeszcze dobrze i średnio, trzymać kciuki

Jeszcze takie spostrzeżenie co do stosowania miedzianu na bukszpany wiosną, na początku marca dokładnie wszystkie opryskałem... jak widać nic to nie dało i ja sobie ten oprysk już daruję.

Łukasz
Ja też poleciałam miedzianem wszystkie buksy ... ale niektóre są podejrzane ... ale one takie są już od jesieni ... teraz chciałam prysnąć topsinem ... ale ciągle pada ... ale piszesz, że można też podlać topsinem?
ren133 11:50, 13 kwi 2017

Madzenka napisał(a)
Luki ubiegły rok był u mnie najbardziej zagrzybiony odkąd mam ogród a moge powiedziec, ze od 2002 roku mam bukszpany w ogrodzie. Wszystko było chore, roze, brzozy, trawy, ale buksy relatywnie dobrze daly rade. W tym roku nie odpuszcze chemi i bede wlaczyć.
Odkurz dobrze bukszpany, wybierz wszystkie opadłe liscie, pryskaj chemia. Jesli tniesz to pamietaj po kazdej roslinie myj noźyce mydłem potasowym. Pamietałam o tym zwłaszcza po cieciu chorych bukszpanow. I jedno jest pewne, w gęstwinie bylin , bukszpany sa atakowanr przez grzyby. Brak przewiewu, wilgotność i grzyb murowany

Będzie dobrze, kule powinny dac rade, ale obwodki wywal bo szkoda Twojego czasu.
Kule w tym roku nie będa zdobic ale przeżyją i łatwo sie odbudowują.

Muszę kupić mydło potasowe ... do tej pory nożyce myłam zwyczajnie pod ciepła wodą ... dzięki Marzenko
abiko 11:58, 13 kwi 2017

Łukasz fajna będzie nowa poszerzona rabata, ale się musiałam cofnąć U mnie jedna kula padła w taki sam sposób, suche badyle.. no cóż. Niestety obwódka w warzywniaku wygląda podobnie, pryskałam miedzianem, ale wg mnie to też nie działa. Nie wiem czym to jeszcze podlać
Luki 21:28, 13 kwi 2017

Łukasz to akurat nowe tulipany i troszkę zawiedziony jestem, że takie małe, chociaż może to jakoś będzie wyglądać chociaż już wiem, że za mało posadziłem

Gonia dwa kolory irysków to w sumie pomyłka sprzedawcy, ale ładnie to wygląda Kilka kul jest nie odratowania i połowa małych z obwódki.

Gosiu uwierzysz, że sadzę każdej rośliny po minimum 6 sztuk, będzie troszkę pstrokato, ale wykorzystuję maksa to co mam bo kosztów już mi wystarczy, chociaż ogród jest kolorowy i taki pozostanie

Aniu ekologiczne dobra, na pewno byłby lepsze stosowane regularnie, ale na to trzeba mieć bardzo dużo czasu i niewielki ogród, ja w tym roku ide w chemie, trudno

Lawendę swoją już wywaliłem i tak była brzydka w zeszłym roku

To ja dziękuję, że mnie przyjęłaś i tak obdarowałaś mimo braku czasu. Przynajmniej raz na wyjazdach spotkało mnie coś przyjemnego
Drogę na Rzeszów teraz znam na pamięć, więc przyjazd już nie będzie dla mnie problemem

Małgosiu bardzo mi miło, że jesteś, straty smutne, ale co zrobić. Trzeba kopać dalej

Beatko na razie bukszpanów mam dość ale dziękuję, że się interesujesz. Nawet nie miałbym kiedy szukać Lidlów w okolicy... chociaż nie jednego mam obok pracy
Urszulla 22:01, 13 kwi 2017

Luki. Jesteś specjalistą od zurawek. Czy możesz mi jakoś łopatologicznie wyłożyć jak rozmnaża się albo dba o żurawki. Bo moja marmoladka ma dużo odrostow i nie wiem czy je nożem odcinać czy urywac. Zauważyłam że na szczytach są młode listki. Reszta to stare.
Luki 22:21, 13 kwi 2017

Jagoda na moje oko na razie udało się to zahamować, coraz więcej bukszpanów rusza, ale na bylinowej większość a śmietnik.

Aniu idealna mam w sumie teraz dla niej dwa możliwe miejsca, roślinki mają się wyśmienicie po drodze.

Reniu akurat bukszpany na zacytowanych zdjęciach jeszcze w miarę dobrze wyglądały, teraz to się zastanawiam nad ich spaleniem, a zostawię tylko te 3-4 które ruszają. Może takie dokładne podlanie to źle ujęte bo w ziemie chemi za bardzo lać nie chciałem. Ja po prostu rozrobiłem topsin w konewce i przez bardzo drobne sito zrobiłem i deszczyk z góry by dokładnie oblać to co z zewnątrz i w środku, troszkę przy okazji się podlały.

Ewo na razie zrobię 3-4 opryski Topsinem i Signum na zmianę. Potem przerwa i może zrobię jakieś gnojówki czy wyciągi naturalne by jakoś wzmocnić rośliny, a w czerwcu znów czymś prysne, tylko o tym dopiero będę czytał, na razie doszkoliłem się z tego co jest obecnie, Można też użyć Dithane, ale ten środek tylko w dużych opakowaniach

Agnieszko cóż zrobić taki nasz los ogrodników, mój ostatnio bardzo utrudniony.
Dobrze, że napisałaś, muszę do Ciebie napisać w pewnej sprawie