Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogrodzie Lorki za zakrętem 11:31, 02 lis 2016

Do góry
Nadal leje..
wyskoczyłam pomiędzy jednym a drugim deszczykiem by zachować na pamiątke.. wiosną to były 10 cm pojedyncze patyczki dzidziusie

i widoczek z sypialni..( po wycięciu sosny lepiej wszystko widać
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 11:29, 02 lis 2016

Do góry
Zojeczko, dziękuję za promienne uśmiechy!

Ogród Nety- moje marzenie 11:14, 02 lis 2016

Do góry
z daleka

i z bliska - widac ze lapie powoli czerwien

Typografia ogrodu 11:12, 02 lis 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Parocia perska dla Ani
Wysokość ok 8-20 m.szerokość 10 metrówile ma (maja bo to dwa okazy) lat nie wiem.ale nie sposób ih nie zauważyć wśród innych drzew

wow wielkie dzięki
rzeczywiście piękna,musi miec kilkadziesiąt lat bo jest ogromna
ależ Ci zazdroszczę takich widoków na żywo..
Ogród Nety- moje marzenie 11:09, 02 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Znalazłam w weekend takiego pina
https://pl.pinterest.com/pin/288652657351371136/
i zaczęłam się zastanawiac czy na moim skraju skarpy nie powinnam posadzić 2 niewysokich drzew.

Ciągle nie mam pomysłu na to miejsce, więc kombinuję. Co myślicie?

Myslę, że to dobry pomysł.
NewLife w ogrodzie 11:04, 02 lis 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Widoczek z rana. Tęcza po tej stronie zdarza sie rzadko...
Pozdrawiam, życzę miłej niedzieli.
Idę do garów.

piękne ujęcie
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 10:30, 02 lis 2016

Do góry
Sylwia też uwielbiam cegłę i jesień. Ale jestem leń w porównaniu z Wami

Agatko cieszę się, że nasionka dotarły

Gruszka bardzo lubię jesień.. ale te zdjęcia to wyjątki bo ciągle słońca brak. Na brak zajęć nie narzekam, ale żeby wyjść z aparatem czekam na słońce
Może wkrótce.

Pozdrawiam Was dziewczyny!
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 10:30, 02 lis 2016

Do góry
Mój mały bałagan do przerobienia może na wiosnę
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 10:23, 02 lis 2016

Do góry
Pazdzierzowy napisał(a)
Trochę wlezę między wódkę a zakąskę, ale "czasami człowiek musi..." itd jak śpiewał Stuhr senior.

Agata, masz piękne siedlisko i wyjątkowo uroczy, romantyczny ogród! Beret z mojej głowy!

Bardzo mi miło gościć nową osóbkę w wątku
W wolnej chwili zajrzę z wzajemnością.
Dziękuję za słowa uznania.

Kamienny ogród patykiem malowany 10:08, 02 lis 2016

Do góry
Kamienny ogród patykiem malowany 10:07, 02 lis 2016

Do góry

Wiesz, że ogród masz piękny, ale jesienią kamienny jest bajeczny a osnuty mgłą taki magiczny i nostalgiczny, że nawet deszcz nie jest w stanie odebrać mu uroku. I te kropelki dżdżu na igiełkach i listkach, pokaż je nam.
a ja też mam kawałek kamiennego u siebie
Dereń kanadyjski (Cornus canadensis) 10:01, 02 lis 2016

Do góry
Zachorzałem na te derenie, nie ma rady!
W międzyczasie dokopałem się do informacji, że w naturze rosną głównie w lasach iglastych i wymagają wręcz kwaśnego podłoża, czyli tak jak u mnie. Inny pomysł jest taki, żeby nie tworzyć poletka z samymi dereniami, tylko popodsadzać je pod różanecznikami, hortensjami omszonymi i innymi krzewami, gdzie podłoże jest kwaśne i próczniczne; wtedy będę mógł ocenić w którym miejscu jest im najlepiej (nasłonecznienie, wilgoć itd) choć wszędzie i tak będzie podobnie. Takie rozwiązanie to dla mnie mniej pracy i minimalizowanie ryzyka, że w jakimś miejscu roślina nie sprawdzi się.

Miejsce docelowe wygląda z grubsza tak:

Znalazłem jeszcze bardzo podobny gatunek, nazywa się dereń szwedzki (cornus suecica). Jest prawie "nasz", bo na Pomorzu Zachodnim przebiegała dawniej południowa granica jego zasięgu. W handlu nie znalazłem.

Tak czy owak, kanadyjski albo szwedzki - żywa zieleń na dnie lasu i te piękne kwiatostany, to byłoby coś!
Kamienny ogród patykiem malowany 10:01, 02 lis 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
I jeszcze takie tam....
Perukowiec zielony tak się fajnie przebarwił

Jesień piękna, kolorowa..mam perukowca i wiem, jaki cudniasty jesienią
Z motyką na słońce 09:56, 02 lis 2016

Do góry
Tak łaziłam koło tej mojej Ablicji, chuchałam dmuchałam, palcem sprawdzałam, podlewałam, gadałam...

Chyba jest ziarenko nadziei. Myślicie, że przeżyje?

Róża "Chopin" 09:43, 02 lis 2016

Do góry
Chopin jest moją pierwszą różą, najstarszą w ogrodzie, przesadzana wielokrotnie, mocno cięta, wyrastała każdorazowo do 1,60 m. Zazwyczaj tnę w czerwcu na bukiety dla nauczycieli syna. Do domu mi zawsze żal, uwielbiam ją. Dla mnie terminator, jeszcze teraz ma jeden pąk, ale pewnie nie zdąży. Czasami łapie plamistość jesienią.
Lawendowy zawrót głowy 09:38, 02 lis 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jola dynie wymiatają A mnie ciekawi ten ..? klonik? taki wąskokolumnowy się wydaje, co to?
Lilie - Lilium 09:38, 02 lis 2016

Do góry
To ja może uprzedzę. Jeżeli jest to taka sama lilia jak u mnie na ostatnim zdjęciu to lepiej nie sadź. Tylko znajdź karton obsyp piaskiem czy trociną i umieść w pomieszczeniu w granicach 8 st.cel
Jest to lilia długokwiatowa / Longiflorum/ i wytrzymuje zaledwie -8 - 10 st. cel, także nie może zimować w gruncie. Cudów nie ma w tym przypadku, chociaż sama lilia jest cudem . Dla widoku i zapachu warto się z nią cackać .

siostra bliźniaczka również trzeba je wykopywać Bell Song

W sklepie wam nie powiedzą. Kupując teraz na jesieni przywieźli właśnie lilie longiflorum rozszarpali ludzie wszystkie kartony , ale nie przezimują. zwracałem uwagę, że ta lilia nie zimuje i trzeba ludzi uświadamiać, jak grochem o ścianę. Jest to lilia, która wedle poradników hodowana jest w szklarni na bukiety. Nie wyjdzie z ziemi na wiosnę. Pośród wszystkich jakie mam, na nią czekałem najbardziej White Heaven
Ogród pod lasem 09:35, 02 lis 2016

Do góry
No i czosnki posadzone...oczywiście zamiast robić to kiedy była pogoda, to mokłam w deszczu. Ale za to miałam pomoc, więc nie narzekam A jak tam u Was, dziewczyny?
Kilka widoczków zostawiam.

Najpiękniej przebarwiający się berberys, piękny jest.

Strzępiastokory nareszcie zarumieniony.

I ostatnie letnie ulubienice.
Kamienny ogród patykiem malowany 09:34, 02 lis 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Wylazły mi z ziemi czosnki główkowate....czy to oznacza, że mam je już pożegnać i w przyszłym sezonie się nie zobaczymy?????

Spoko NIC im nie będzie, moje są znacznie wyższe. Czosnki nie przemarzają. I na 100% mają dzidziusie 1-2 szt. (cebulki przybyszowe). W przyszłym roku możesz je rozsadzić.

Ściągi wysłałam.

I dosyć smędzenia o jakiś depresjach. Słońce jest w złotych liściach, zachodzące słońce w cudnych purpurach... i ten nostalgiczny szelest pod stopami. Kiedyś specjalnie jesienią jeździłam na stary Żoliborz by pospacerować i poszurać wśród liści. Cudowna mżawka tak zdrowa dla cery i ta angielska pogoda. Trzeba nauczyć się dostrzegać pozytywne walory jesieni to cud natury i trwa tak krótko. A poza tym rośliny też muszą się przespać, to czas na ich odpoczynek a dla nas zwariowanych ogrodników to czas na projektowanie nowych kompozycji roślinnych, próbowanie nalewek i przetworów domowych. Ja np. mam czas na dom i swoje pasje, bo latem szkoda mi na to czasu i tylko zimą mogę nadrabiać zaległości i odgruzowywać dom. No i oczywiście Ogrodowisko - to najlepszy lek na każdą deprechę. Polecam, to się sprawdza.
Danusia nie zdaje sobie nawet sprawy a może i zdaje, jak portal, który założyła leczy i pomaga ludziom. Muszę jej za to podziękować, ale jeszcze nie teraz, zbieram odpowiednie słowa, bo to nie może być zwykłe podziękowanie.

całuję was wszystkie dziewczyny, pomyślcie, że kwiatki i drzewa też muszą od Was odpocząć
Ogród Nety- moje marzenie 09:23, 02 lis 2016

Do góry
Znalazłam w weekend takiego pina
https://pl.pinterest.com/pin/288652657351371136/
i zaczęłam się zastanawiac czy na moim skraju skarpy nie powinnam posadzić 2 niewysokich drzew.

Ciągle nie mam pomysłu na to miejsce, więc kombinuję. Co myślicie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies