Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

pestka56 15:39, 18 lis 2016

Trawy nie tylko kończą sezon, ale przeciągają go w zimę
makadamia 19:52, 18 lis 2016

Haniu, Twój tarasik jest obłędny!
Na zdjęciach amerykańskich często widuję takie białe balustrady i je uwielbiam - w Polsce chyba nie widziałam, żeby ktoś oprócz Ciebie się na takie poważył. A szkoda.
Gruszka_na_w... 20:17, 18 lis 2016

makadamia napisał(a)
Haniu, Twój tarasik jest obłędny!
Na zdjęciach amerykańskich często widuję takie białe balustrady i je uwielbiam - w Polsce chyba nie widziałam, żeby ktoś oprócz Ciebie się na takie poważył. A szkoda.

Miło mi, że się podoba.
Pisałam już wcześniej, że gdybym była bogata, poszłabym w klimaty marynistyczne wschodniego wybrzeża Ameryki i wykończenia w stylu Laury Ashley. Chwilowo może starczyłoby na stylowy pledzik.
Elementy drewniane lubię w wersji bielonej i szarej. Takie są wnętrza, więc konsekwentnie zewnętrzność też poszła w tym kierunku. Żałuję tylko, że nie pociągnęliśmy zadaszenia do końca budynku. W momencie podejmowania decyzji(kosztorys ) sądziliśmy, że taras będzie miał mikroskopijne wymiary.

Polacy są praktyczni, dopiero w dalszej kolejności estetyczni.
Białe kojarzy się z brudzeniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:25, 18 lis 2016

Agatko, współodczuwam.
Ostatnie 5 lat dało mi mocno w kość. Rozumiem, że może brakować sił. U mnie ten komfort, że już nie ma pacholąt w domu.

Pesto, to prawda.

zima 2016

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 20:29, 18 lis 2016

Proszę jak pięknie
Gruszka_na_w... 15:46, 20 lis 2016

Zima ustąpiła. Piękną niedzielę mieliśmy. Słoneczną, bezwietrzną. Dało się nawet posiedzieć z kawką na tarasie. Buzia sama się wystawiała do słonka.
Jagodnik (borówki i poziomki)

półksiężyc z kwaśnolubnymi (pierisy i kiścień)

Hakone na tle choiny Jedelloh i drugie wśród niebieskawych srebrzystości

Dobra pora roku na obserwację, czy proporcje między zimozielonymi a liściastymi i bylinami są właściwe. Listopad obnaża ogród bezlitośnie. Teraz patrzymy na ogród głównie przez okna. To ważne, żeby sobie zapewnić przez nie ciekawe widoki.
Gruszka_na_w... 16:14, 20 lis 2016

Przez okna na froncie widzę to

i to- na tym fragmencie zimozieloność jest zdecydowanie mniejsza

Pozdrawiam
Warmia 16:53, 20 lis 2016

Mamciu, melduję, że byłam z niedzielną wizytą. Twój ogród chyba nie zamierza zapaść w sen zimowy. Tyle kolorów jeszcze u Ciebie.
Gruszka_na_w... 17:00, 20 lis 2016

Martuś, pod warunkiem, że uschnięte potraktujemy jako kolor dominujący.
Srebrzystość czyścca i niebieskawość kostrzewy dobrze współgra z uschniętym.
To taka moja obserwacja.
roma2 17:03, 20 lis 2016

Kłopot mam póki co nie do rozwiązania, w sensie obserwacji. Bo jestem gościem, prawdę mówiąc u siebie, choć trochę głupio to brzmi. Porobiłam mnóstwo zdjęć roboczych w listopadzie. I ogladam. Łyso jest! Ale: posadzone pod płotem cisy z czasem będą większą zieloność dawały (mam nadzieję). W kącie sosny już dają zieleń i jak wiesz, zamierzam rozwichrzoną zieloność sosen spożytkować jako tło. Będę potrzebowała porady Haniu, względem żywopłotu. Za godzinkę, dwie pokażę u siebie i Cię zawołam