Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:34, 13 gru 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, apeluję o fotki i nieprzejmowanie się dyskusją, Rób swoje Ptaszki nam pokazuj.

Danusiu, no wiesz co..? Tego się po tobie nie spodziewałam Dyskusje są bardzo potrzebne - aby wymieniać się doświadczeniami i uzupełniać wiedzę od innych osób. I nie ma - rób swoje. Powinno być - rób dobrze. Ania robi prawie dobrze - karmi tylko zimą. Jakby zaczynała karmić dopiero, gdy nadejdą tęgie mrozy, to byłoby już całkiem dobrze I to nie moje zdanie czy widzimisię, tylko naukowców, którzy mają wiedzę w tym temacie większą niż ja, Ania, czy większość osób na forum. Więc chyba warto korzystać z rad i wskazówek osób bardziej doświadczonych i posiadających większą wiedzę w danym temacie, prawda? Ludzie za dużo myślą sercem, a za mało rozumem. To tyle ode mnie - idę dalej spokojnie sobie chorować - więcej się naprodukowałam u Bogdzi

Pozdrowienia zostawiam, żeby nie było, że wpadłam tylko się "powymądrzać" A, stawik pięknie zamarznięty, szkoda, że trochę nierówny - pewnie nie da się na łyżwach jeździć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:11, 13 gru 2013

Do góry
Dziękuję Mam nowe fotki wianków niebieskich, ale wrzucę je dopiero wieczorkiem. Stwierdziłam, że do zimowego ogrodu najlepiej pasuje czerwień Na bank polecam ten właśnie kolor, a inne, tak dla odmiany

Pozdrawiam tymczasem cieplutko wszystkich zaglądających i zapraszam do lektury artykułu o Agastache

Witam ogrodniczo :) 09:14, 13 gru 2013

Do góry
iwona0765 napisał(a)
A czy takie obsadzenie wyciszy nie co to wietrzne miejsce? Wydaje mi się , że powinno zdać egzamin , oczywiście nie na pojedynczych egzemplarzach lecz zachowując odpowiednie odległości między choinkami ale sadząc tak , żeby stworzyły osłonę i dały prywatność , a tak przy okazji jakie odległości trzeba zachować sadząc choinki, tuje ,brzózki? Chodzi mi od ogrodzenia i między sobą . pozdrawiam !

Powinno się za ogrodzeniem sporo wcześniej posadzić pas wiatrochronny z drzew typu graby, wiatr spowolni swoją prędkość i siłę. Tylko czy masz takie możliwości?

Co do odległości to zależy od wielkości działki i jakie dokładnie gatunki będziesz sadzić, stwórz sobie plan nasadzeń a wcześniej wklej mapkę ogrodu. W tej sytuacji trudno doradzać. Ja mam działkę tylko 500 m2 a rośliny mam poutykane bardzo gęsto, ale tnę je mocno. W dużych ogrodach postępujesz zupełnie inaczej.

Pas wiatrochronny na Twojej działce, aby spowalniał siłę wiatru, nie może mieć drzew o takiej samej wysokości, czyli nie może być szpalerem tui. Powinien mieć w swoim składzie drzewa różnej wysokości, wtedy "przefiltrują" siłę wiatru i go spowolnią, osłabią.

Najwyższe piętro to drzewo o wysokiej koronie albo iglaste (świerk, brzoza, lipa, tulipanowiec i inne). Kolejne piętro średnie to klon polny, niższe iglaki (tuje Smaragd, choiny kanadyjskie cięte, tuje Aureospicata i innne).

Potem gęste krzewy liściaste lub iglaste ( derenie, kaliny, hortensje, jałowce, kosodrzewiny karłowe itp), no i na koniec niskie krzewy.

Nasze storczyki 09:11, 13 gru 2013

Do góry
Musisz wyjąć je z doniczki i dokładnie obejrzeć korzenie. Może to jakaś zgnilizna je dopadła, bo te akurat gorzej wysychały po podlaniu niż pozostałe i zaczęły gnić. Moim zdaniem nic już z nich nie będzie.

Nawet jeśli coś tam kwitnie to resztkami sił.

Jeśli jesteś zdeterminowana, to je ratuj, a jeśli nie - wyrzuć i kup nowe, będą cieszyć, nie frustrować. A to jest najważniejsze, nie roztkliwiać się, a iść dalej
Limonkowy gaj 18:39, 12 gru 2013

Do góry
limonka napisał(a)

Na pewno się uda drzwi pośrodku szklane
pozdrawiam

Tak, z drugiej strony drzwi bliźniaczy wianek
Zielono w głowie EDI 18:02, 12 gru 2013

Do góry
Witaj, aż nie sposób sobie wyobrazić ten ogrom pracy. Zdjęcia się wkleja i hop, w całkiem inny świat.

Wszystko już fajnie wygląda, a trawnik modelowy.
Kaktusy i inne domowe rośliny Grzesia 17:16, 12 gru 2013

Do góry
To chciałam strzelać skoro południe, ale nie byłam.
Nasze storczyki 17:16, 12 gru 2013

Do góry
Moim zdaniem musiały być narażone na mroźne lub zimne powietrze. Liście mają w takie ciapki, jakby zmrożone.

Jeśli chodzi o chorobę, to chodzi Ci o te kłaczki jakby waty? Zdjęcie jest nieostre, więc nie widać jakie objawy masz na myśli. ?

One ogólnie wyglądają na bardzo zaniedbane.. Opowiedz co z nimi robisz, bo to łatwe w uprawie rośliny i jeśli zapewnisz im to, co lubią będą rosły prawidłowo i kwitły. Widać że coś zaniedbałaś. Poczytaj co lubią

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/267-swiat-storczykow-phalaenopsis
Witam ogrodniczo :) 16:58, 12 gru 2013

Do góry
Iglaki typu tuje, sosny świerki - nic im nie będzie. Tylko wrażliwsze cyprysiki mogą przemarznąć i będą brzydkie, Ale tuje nie, sadź spokojnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:56, 12 gru 2013

Do góry
Warsztaty u mnie były wielokrotnie i to bardzo liczne, ale już się takowe nie odbywają. Ja tymczasem już nie organizuję
Ale na wiosenne wianki, jeśli chętne osoby będą, to zobaczymy. Wielkopolska urosła w siłę
Kaktusy i inne domowe rośliny Grzesia 16:54, 12 gru 2013

Do góry
Nie byłam, nie zgadnę.
Moje storczyki 14:59, 12 gru 2013

Do góry
Może w transporcie miały za chłodno, albo zimna szyba za blisko? Może za ciepło w domu, albo za suche powietrze. U mnie też kilka odpadło (na wierzchołku).
Nasze storczyki 14:29, 12 gru 2013

Do góry
Ja to chyba widzę tutaj że ze starego patyka wybija nowy pęd kwiatowy

Pszczelarnia 14:15, 12 gru 2013

Do góry
Co prawda Twój nie jest zaniedbany, ale zmodernizować go można
Kaktusy i inne domowe rośliny Grzesia 14:14, 12 gru 2013

Do góry
W palmiarni w Poznaniu?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:03, 12 gru 2013

Do góry
Byłam, widziałam Wianek Łukaszu równie odważny w kolorystyce, a ilość ozdób niewiarygodnie ogromna Aż poleciałam policzyć swoje.

Choinka dostarczona, korki w centrum Warszawy także, no i najważniejsze - chwila z synem i krótkie rozmowy

"Gęba" mi się śmieje z tego powodu, dobre i to, bo czasu na dłuższe spotkanie nie mogę się doprosić u "większego" syna.
Choroby kaktusów 13:54, 12 gru 2013

Do góry
Jakbyś miała zdjęcie Agnieszko, to proszę wklej, będzie dla innych wskazówka
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:52, 12 gru 2013

Do góry
Luki napisał(a)

policzyłem dzisiaj.. przykleiłem do niego 130 ozdób chyba przesadziłem

Lecę policzyć swoje ale chyba pobiłeś rekord w ilości bombek Też kolorystyka odważna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:54, 12 gru 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziś mam misję dostarczenia choinki do biura Ronina Będziemy świętować kawką przedświąteczną No w końcu matce też się chwila z synem należy w grudniu

Choinka dla Roninka jest prześliczna i na dokładkę przez mamusię robiona
trochę to tak jest, z tymi "większymi" synkami, że trudno się doprosić o choć chwilkę dla mamusi, prawda ?
nie mówię już o przytulasie....

miłego dzionka i smacznej kawki,
Ewa
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 09:49, 12 gru 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz zajrzałam w Twoje tegoroczne wianki, są niesamowite i jaki gruby ten wianek, sama wyplotłaś? Czy podkład kupiony?

Danusiu - ten wianek duży kupiłam gotowy.
Jest bardzo ciężki i w tym roku strasznie mi się spodobały tuje jako materiał na wianki.
Zobaczymy jednak jak długo zachowa dobrą formę.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies