Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na piasku i z wielkim murem 14:33, 23 wrz 2016

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:32, 23 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Uwielbiam te malunki
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:31, 23 wrz 2016

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:30, 23 wrz 2016

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:28, 23 wrz 2016

Do góry
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:28, 23 wrz 2016

Do góry
hindsight napisał(a)
A może przed półką cisy innej odmiany, baccata ma brązowawe przyrosty. Prowadzone nisko odcinałyby się i wysokością i kolorem. Albo jakieś Summergold żółtawe.

Domi moje cisy na półce wzdłuż sąsiada to właśnie baccata. Planuję je też po drugiej stronie półki- od drogi.

Nett napisał(a)

Martuś, a ten szpaler hortek do samego murka będzie? Bo jeśli tak, to efekt zasłonięcia też będzie i nie trzeba tam wiecej. A zamiast brzóz myślałas moze o iglakach, np Serby, jodły kalifornijskie i wrzosy z trawami w nogi, jakis berberys czerwony.
A co do lawendy- ona rośnie w górę i wysoko kwitnie. Jak będzie na murku i Ci zakwitnie, to obawiam się, że zasłoni wszystko co jest z tyłu.
Może dać pas lawendy z jednej strony tylko, np z prawej?
Co do drzew, to ja Ci nie doradzę, bo sama szukam i nie wiem co posadzić, ale tak na mój gust, to rzeczywiście brzozy mi sie tam podobają ewentualnie zagajnik iglakowy.

Anetko szpaler hortek już istniej Choć może faktycznie nie są to giganty Z lewej strony murka pierwsza w rzędzie jest przy samym murku. Mniej więcej tak:

Te iglaste do mnie nie przemawiają...tak jak brzozy Obecnie jestem zrażona do wrzosów- nie umiem ich utrzymać przy sobie. Paradoksalnie najlepiej trzymają się, o których zapomniałam, podlewane przez pieski, wsadzone w dołek z ziemię do iglaków- od strony drogi sztuk pięć

Z lawendę kwestia jest otwarta, bo mam jej co najmniej 60 sztuk, więc nie tak łatwo rozdysponować

natka098 napisał(a)
Się zastanawiałam co napisać i wieszzzz, jeśli czujesz te brzozy tam, to je sadź, to Twój ogród i musisz czuć to co robisz, a najwyraźniej to Ci odpowiada. Zapewniam Cię, że jeśli zrobisz to z własnego pomysłu to będziesz zadowolona A reszte dopasujesz

PS. róże może by pasowały nawet (bez tych szczepionych) jeśli dałabyś białe rozchodniki
PS2. coś musi wylewać się z murka trzmielina/trawka

Natka grają mi w duszy brzozy zdecydowanie Coś z murku zlewać się powinno, a przynajmniej go łagodzić- fakt. Tylko nie wiem jeszcze co...

wiklasia napisał(a)
To ja w sprawie lawendy - moje krzaczory 8-letnie mimo, że co sezon cięte jak panbocekprzykazał to jednak zdominowały totalnie rabatę. A mam ich raptem 5 szt. Więc z rozwagą dobierz odmianę (może są jakieś mniej nachalne odmiany?).

25 cm to nie tak dużo. Myślałam, że jest więcej - ot, złudzenie optyczne.
Mnie się podoba wizja roztaczana przez Hanię - berberysy kolumnowe wśród traw. Trochę ciemnej zieleni, burgundowych żurawek i ja bym wzdychała z zachwytu.

I pomysł Toszki też kupuję, by przed murkiem coś posadzić; będzie można "wyrównać" owal koła lub jak kto woli - "wyprostować" falę murku.

Nasadzenia punktowe, plamami - dla mnie w przypadku tej rabaty ciekawsze niż sadzenie wzdłuż linii.

To tyle. Napisała to ta, która odzywać się na tematy ogrodowo-projektowe nie powinna.
Ale nie umiem się ugryźć w język tak na zawołanie.

Wiklasia, co do lawendy- wiem, że nic nie wiem- jak to mawiała Scarlett "pomyślę o tym jutro"
Berberysy kolumnowe nie są wykluczone i nawet je zaczynam widzieć na tej półce, a i plamy z kolorów może by pasowały do okularowej?

makadamia napisał(a)
To będą takie luźne dywagacje - proszę nie traktować moich uwag jako poważnych propozycji podpartych gruntowną wiedzą i doświadczeniem

Zasadniczym celem jest "schowanie" tego murka, tak?

W takim razie pociągnęłabym na półce hortensje z rabaty obok, żeby była ciągłość nasadzeń.
Podoba mi się też pomysł Nett, żeby jedno drzewko posadzić na lewo od półki.
Tylko - brzozy piękne, gdyby urosły tak, jak u Sylwii, byłyby super. Ale czy one nie urosną większe? Czy nie zdominują tej półki za parę lat? (powiedziała ta, co wszędzie by wciskała "duże drzewa").
Może jedna brzoza jako akcent pionowy, dwa mniejsze drzewa na półce i jedno z boku? U Nett Toszka polecała jakiegoś jarząba - może jego?
Albo alternatywa: wysoka brzoza przy półce, a jarząby na półce - wtedy różnica wysokości zniknie.

Podoba mi się też pomysł żeby pod półką, tam gdzie rabata, dać jakieś zimozielone krzaczki, kulki czy cuś, żeby zasłonić trochę ten murek. Cis byłby super, tylko z daleka od hortensji.

Asiu normalnie rzecz się stała niesłychana- pierwszy raz w życiu czytając wszystkie Twoje propozycje na różnych wątkach, z tą się nie identyfikuję. Nie umiem jej sobie zwizualizować kompletnie. Ja umiem tylko brzozy sobie tam zwizualizować

Toszka napisał(a)
Kochane, proponując nasadzenia na półkę uwzględnijcie całość frontu, bo misz masz nam wyjdzie.

Jeśli brzozy to tym razem tylko rasowe - 'Doorenbos'. Pniami rozświetlą zakątek i nie rosną tak ekspresowo jak "normalne".
W przyszłości zacienią tą część ogrodu.
Póki młode to lawenda może rosnąć, jednak trzeba mieć alternatywę na przyszłość.

Tocha może być nawadnianie w postaci zapomnianego węża. Może za kilka lat zrobimy w ogóle automatyczne nawadnianie, ale póki co myślę, że dam radę z nawadnianiem własnoręcznym Dla Doorenbosów jestem w stanie to zrobić

ren133 napisał(a)
Moim zdaniem drzewa na półkę to zbyt masywne nasadzenia ... może jedno nie za duże np klon palmowy. Chociaż lawenda też fajnie tam zagra ... niech ona tylko się rozrośnie, z tyłu kule + trawy.

No i w tym zdaniu też widzę sens i logikę.
Dziewczyny Wy się znacie więc mi powiedzcie- przecież to 25 cm różnicy poziomu. Czy gdyby półka była bez murku brzozy by tam pasowała? Pewnie tak. Te 25 cm naprawdę tak dużo zmienia?
Jedyna myśl na jaką sama wpadłam (lub niemal sama) to brzozy, kulki i lawenda. Te trzy połączone rośliny. No jeszcze derenie mi po głowie chodziły.
Kurcze ja cały czas mam takie wrażenia- ale nie upieram się- może błędne, bo moja wyobraźnia przestrzenna jest bardzo ograniczona, że to "podniesienie" będzie służyć tym brzozom- w sensie wizualnym.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:19, 23 wrz 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

floksy słabe w tym roku....cynie i astry za to urodziwe

kochana nie można mieć wszystkiego

a i tak kolorki przepiekne
Przyjazny ogród 14:18, 23 wrz 2016

Do góry
mira napisał(a)
Ciekawe masz astry tez mam tego wrzosolistnego fajny ma pokrój. Czekam na wiecej jesieni u ciebie.
Pozdrawiam

To szkoda że nie znasz jego nazwy . Pozdrawiam

Przyjazny ogród 14:10, 23 wrz 2016

Do góry
anka_ napisał(a)

Wiesz może jak to odmiana?

Tej nie znam, ale ostatni w Zielonych Progach kupiłem 'Thunderhead' - piękny.

anka_ napisał(a)
Co ile sadziłeś? Bo ja właśnie szykuję miejscówkę moim, mają przyjść w przyszłym tygodniu.

Mniej więcej co 4 metry, tak aby w przyszłości złączyły korony.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:09, 23 wrz 2016

Do góry
Z okien
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:09, 23 wrz 2016

Do góry

Ogród z pergolą 14:08, 23 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

na wprost tarasu,poprawo rabato-zonk

Inko - masz rację ze stopniami; na powyższym zdjęciu widać wyraźnie, że dwa w zupełności wystarczą.

Żeby nie było wątpliwości - ja się nie upieram przy ścieżce

Jej główna zaleta to wygodniejsze dojście do roślin, ale efekt "nadania struktury" całej rabacie można równie dobrze osiągnąć sadząc rośliny zimozielone przy o wiele mniejszym koszcie.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:07, 23 wrz 2016

Do góry
Iwonka wklejam zdjęcia frontu tak jak go widzę z domu i drzwi wejściowych. Wydaje mi się, ze to będą właściwe osie?
W drzwiach:

Nie patrzcie na bałagan i straszna trawę....
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:07, 23 wrz 2016

Do góry

Ogród na piasku i z wielkim murem 14:05, 23 wrz 2016

Do góry

Ogród na piasku i z wielkim murem 14:03, 23 wrz 2016

Do góry
Oto Cactus Garden - powstał w 1935 r.

Ogród z pergolą 13:58, 23 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
No i się nie powstrzymałam oczywiście i zrobiłam to jeszcze raz.
Ale wczorajszy był lepszy. Na tym nie wiem czy cokolwiek widać

Bardzo fajny jest ten projekt Asi. Jeden element znacznie ułatwiający sprawę - tu tyle schodów nie potrzeba wręcz są zbędne. Maks. 2-3 schodki, do zrobienia których brukarze niepotrzebni. Za mały spadek terenu na tyle schodków, nie będzie to wygodne do chodzenia. Tyle samo potrzebne schodków co już jest zrobione na środku - zejście z tarasu. Ja za mocną geometrią nie przepadam ale podział tej rabaty na dwie ułatwiłby obrabianie róż i dojście do nich. W ogrodzie Austina na rabatach w większości są tylko róże i mimo iż kocham róże to uważam to za nudne. Dodanie kilku elementów zimnozielonych tworzących szkielet i wgranie pomiędzy nie róż zmieni proporcje - rabata przestanie się wydawać duża. Ona wcale jakaś taka mega wielka nie jest.
Inna opcja - wstawić w środku rabaty element dekoracyjny i wejście do niej od strony ogrodu a nie tarasu - brukarze niepotrzebni wtedy. Płyty takie większe gotowe betonowe na płasko można ułożyć.

Z drugiej strony - jak lubisz tak dużą przestrzeń kwiatową - zostaw ją tak jak tobie się podoba. To, że na O pełno buksów i traw nie znaczy, że każdy musi to wszystko u siebie mieć.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:49, 23 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To masz takie same..

Poległam.. uciekam.. już czuję na karku dźwięk budzika..

A to jest cudowne
Ogród Loczka 13:35, 23 wrz 2016

Do góry

Czyżby jesień????
pozdrawiam
Pogubiłam się po drodze... 13:33, 23 wrz 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
sierpień
13.08

20.08

Bardzo fajna kompozycja.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies