Reniu, dałąs mi do myslenia. I baaaardzo długo myślałąm.
I nie jestem pewna, czy chciałabym cały szpaler KF. Podoba mi się, jak kwitnie na tle tej zielonej ściany:
Fotka, gdy kwitnie Klaine Fontanne
On jest wyższy niż szczepione Nigry i dlatego się nie zdecydowałam na tą koncepcję. Zobaczę, jak da radę ML. Ale pomysłu nie odrzucam, bo fajny.
Irenko, niesamowitą masz tę wiosnę - przedwiośnie. Mnie do niedzieli nic sz domu nie ruszy, bo krtań mam zawaloną.
Pytałaś się o stipy. Rok temu byłam po pierwszym sezonie, podcięłam je, ale w maju wyrzuciłam, bo nic nie przeżyło. Sadziłam na nowo wysiewy parapetowe....
Irenko, piszesz, że rozsiewają ci się rozplenice. Proszę, zostaw mi kilka siewek, gdyby mi parapetowe siewy się nie udały. Jak będziesz wysyłać wiesz co, to byś dorzuciła mi te siewki. Byłabym wdzięczna
w zeszłym roku przycinałam, ale nic nie odbiło. W końcu wywaliłam i posadziłam nowe. Sporo traw mi wtedy padło.
Teraz stipy do mrozów były zielone. Jednak za długo mrozy trzymały. Nie sądzę, ze coś przeżyło.
Mają kolor słomkowy. Jeszcze nie cięłam. U mnie dopiero śnieg stopniał.
Ale za to na rabacie pokazały się kiełki tulipanów:
Czosnki główkowate są takie:
Wychodzą też krokusy:
1. Tak, Ewa, pragnę wyciszyć rabaty przy tarasie, ale nie chcę pozbyć się tych róż. Muszę im inne miejsce znaleźć, tylko gdzie, skoro widok powinien być spójny? Gdyby to była jedna róża, to nie problem. Ale plamę tworzy 12 róż i przy wejsciu by mi z zielenią bukszpanow i gracilimusem pasowałyby.
Pozostaje problem 4 ładnych krzaczków Vanilek, którym muszę znaleźć cień. I tak muszę je wiosną ruszyć, bo rosną co 70 cm sadzone. Za ciasno...
2. Żurawki, bukszpan i Id wystarczy. To niewielka rabata. Raczej bukszpan jest powtórzeniem drugiej strony zejscia.
3. 2-3 kolory na rabacie w zupełnosci wystarczą. Do tego dążę.
4. Pomarańczowe jeżówki są na rabacie z pomarańczowymi różami. Kiedy nie kwitły róże, kwitły jeżówki. Rosnie tam więcej róż. Ale był to pierwszy sezon, zaprezentowały się nielicznymi kwiatami. Herbacianą rabatę stworzyłam na prośbę eMa. On uwielbia ten kolor. Połączyłam z szałwią i Melicą Ciliata. Jestem zadowolona z rabaty. Tam będę obserwować nasadzenia. Obawiam się tylko, ze jak róże się rozrosną, to latem tam nie wejdę. Może zielsko też nie wejdzie
Red baron i Ml był w założeniu na tej rabacie. Tylko Ml się na mnie wypiął i zmarzł. Musiałabym dokupić. Jeden już tam rośnie, bo dostałam w prezencie.
Może macie racje. Ml by wystarczył.
Tu musi być miskant, co będzie rozświetlał. Morning Light by pasował.
Tylko aby wysadzić róże, nie mam dla nich miejsca chyba... A tak vanilki by ustąpiły różom miejsce ...
Muszę popytać się, jak sobie radzą inni.
Moje śliwy są szczepione na 1,50 , dużych przyrostów nie miały jeszcze. Rosną na granicy działki, bo u mnie wszystko takie niewielkie...
Za płotem jest droga dojazdowa na pole, więc jakby łatwy dostęp z jednej strony...
Wiosną cięcie tak. Ale w sezonie chyba nie będę ciąć po raz drugi.
Aniu, a ty tniesz dwa razy?
Wiosną też hortensje się tnie...
Powinno być dobrze.
Poszłam sprawdzić, czy nie powiedziałam czegoś bezsensownego
rotacja
Słownik języka polskiego
rotacja 1. «ruch obrotowy jakiegoś ciała wokół własnej osi»
2. «krążenie czegoś lub ciągły obrót czymś, np. pieniędzmi lub towarami»
3. «proces zastępowania jakichś osób, rzeczy, zjawisk itp. innymi»
4. «dwu- lub kilkuletni cykl w uprawie roślin sadzonych kolejno po sobie na danym obszarze»
5. «ruch skrętny górnej połowy tułowia z równoczesnym ruchem ramienia i barku zewnętrznego, będący częścią ewolucji narciarskiej»
6. «sposób drukowania za pomocą maszyny rotacyjnej»