Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony II 14:35, 21 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja bym pociągnęła KF za RB ... ale to ja

Reniu, dałąs mi do myslenia. I baaaardzo długo myślałąm.
I nie jestem pewna, czy chciałabym cały szpaler KF. Podoba mi się, jak kwitnie na tle tej zielonej ściany:
Fotka, gdy kwitnie Klaine Fontanne

On jest wyższy niż szczepione Nigry i dlatego się nie zdecydowałam na tą koncepcję. Zobaczę, jak da radę ML. Ale pomysłu nie odrzucam, bo fajny.

Ogródek Iwony II 14:21, 21 lut 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

hmm... moje początkiem czerwca miały chyba już ponad pół metra

Olu, kiedy cięłąś ML?
Czy cięcie teraz nie jest za wczesne? Ja bym poczekała do marca ...
Jak ty robiłaś?
Ogródek Iwony II 14:19, 21 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewo, będziesz zadowolona Moje jeszcze są młode. Ja mam szczepione, ale łądne też są wielopienne
Wiosną pięknie kwitną:

Chwilkę mnie nie było a tu tyle stron natrzaskane Zachwycam się Nigrami i czekam na swoje kwitnące Och, ach....
Ogródek Iwony II 14:19, 21 lut 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/163748136429038172/.
A może wysokie trawy pod te wiśnie.

Dzięki za inspirację Ewa.
Decyduję się na ML pomiędzy nigrami. Przekonałyście mnie
https://pl.pinterest.com/pin/529876712393932594/
I zostawię żurawkę krwistą

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:56, 21 lut 2017

Do góry
Irenko, niesamowitą masz tę wiosnę - przedwiośnie. Mnie do niedzieli nic sz domu nie ruszy, bo krtań mam zawaloną.
Pytałaś się o stipy. Rok temu byłam po pierwszym sezonie, podcięłam je, ale w maju wyrzuciłam, bo nic nie przeżyło. Sadziłam na nowo wysiewy parapetowe....

Irenko, piszesz, że rozsiewają ci się rozplenice. Proszę, zostaw mi kilka siewek, gdyby mi parapetowe siewy się nie udały. Jak będziesz wysyłać wiesz co, to byś dorzuciła mi te siewki. Byłabym wdzięczna
Ogródek Iwony II 10:49, 21 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Iwonko, stipy wiosną ścinasz?

w zeszłym roku przycinałam, ale nic nie odbiło. W końcu wywaliłam i posadziłam nowe. Sporo traw mi wtedy padło.
Teraz stipy do mrozów były zielone. Jednak za długo mrozy trzymały. Nie sądzę, ze coś przeżyło.

Mają kolor słomkowy. Jeszcze nie cięłam. U mnie dopiero śnieg stopniał.
Ale za to na rabacie pokazały się kiełki tulipanów:

Czosnki główkowate są takie:

Wychodzą też krokusy:
Ogródek Iwony II 10:46, 21 lut 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Odnoszę wrażenie, że chcesz troszkę "wyciszyć" rabaty tzn. kolory na rabatach.
Wydaje mi się, że ta rabata z wrzosami jest niewielka. Wrzosy aut pod koreankę.
Żurawki, bukszpan i trawki. Może wystarczy?

Z różami to bardzo dobry pomysł ...

Też kombinuję z kolorami i doszłam do wniosku, że jednak najlepiej wyglądają 3 kolory na rabacie, a jeszcze ładniej 2 + zielony .

Czy te pomarańczowe jeżówki rosną przy tej pomarańczowej róży?...

1. Tak, Ewa, pragnę wyciszyć rabaty przy tarasie, ale nie chcę pozbyć się tych róż. Muszę im inne miejsce znaleźć, tylko gdzie, skoro widok powinien być spójny? Gdyby to była jedna róża, to nie problem. Ale plamę tworzy 12 róż i przy wejsciu by mi z zielenią bukszpanow i gracilimusem pasowałyby.
Pozostaje problem 4 ładnych krzaczków Vanilek, którym muszę znaleźć cień. I tak muszę je wiosną ruszyć, bo rosną co 70 cm sadzone. Za ciasno...
2. Żurawki, bukszpan i Id wystarczy. To niewielka rabata. Raczej bukszpan jest powtórzeniem drugiej strony zejscia.
3. 2-3 kolory na rabacie w zupełnosci wystarczą. Do tego dążę.
4. Pomarańczowe jeżówki są na rabacie z pomarańczowymi różami. Kiedy nie kwitły róże, kwitły jeżówki. Rosnie tam więcej róż. Ale był to pierwszy sezon, zaprezentowały się nielicznymi kwiatami. Herbacianą rabatę stworzyłam na prośbę eMa. On uwielbia ten kolor. Połączyłam z szałwią i Melicą Ciliata. Jestem zadowolona z rabaty. Tam będę obserwować nasadzenia. Obawiam się tylko, ze jak róże się rozrosną, to latem tam nie wejdę. Może zielsko też nie wejdzie

Ogródek Iwony II 10:45, 21 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, to Klaine Fontanne. Mój ulubieniec

Ja bym pociągnęła KF za RB ... ale to ja
Ogródek Iwony II 10:22, 21 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Red baron i Ml był w założeniu na tej rabacie. Tylko Ml się na mnie wypiął i zmarzł. Musiałabym dokupić. Jeden już tam rośnie, bo dostałam w prezencie.
Może macie racje. Ml by wystarczył.
Tu musi być miskant, co będzie rozświetlał. Morning Light by pasował.
Tylko aby wysadzić róże, nie mam dla nich miejsca chyba... A tak vanilki by ustąpiły różom miejsce ...

Z ML trzeba poczekać. W zeszłym roku dopiero zaczął wypuszczać w czerwcu i nawet zdążył zakwitnąć.
Rewolucje w ogrodzie 10:13, 21 lut 2017

Do góry
Horcia, ja ci napisałam, co bym dała dalej. Ale może wymyślisz co innego.
Ogródek Iwony II 10:09, 21 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Iwonko A może jakieś miscanty po te nigry?
A co tam za trawkę masz w rogu?

Reniu, to Klaine Fontanne. Mój ulubieniec
Ogródek Iwony II 10:05, 21 lut 2017

Do góry
Red baron i Ml był w założeniu na tej rabacie. Tylko Ml się na mnie wypiął i zmarzł. Musiałabym dokupić. Jeden już tam rośnie, bo dostałam w prezencie.
Może macie racje. Ml by wystarczył.
Tu musi być miskant, co będzie rozświetlał. Morning Light by pasował.
Tylko aby wysadzić róże, nie mam dla nich miejsca chyba... A tak vanilki by ustąpiły różom miejsce ...
Ogródek Iwony II 09:36, 21 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kurcze, cały dzień przeglądam fotki z ogrodu. Chciałam zaktualizować wizytówkę. Tym czasem nasunęło mi się kilka refleksji, czyli chęcizmian. Typu: co tu nie gra
Pod Nigrami nasadzenia są zbyt niskie. Chyba tutaj posadzę Vanilki i uzupełnię czosnkami.

Iwonko A może jakieś miscanty po te nigry?
A co tam za trawkę masz w rogu?
Rewolucje w ogrodzie 09:35, 21 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jedną donicę Danusia ci rozrysowała i tego bym się trzymała:

W donicy kulki bukszpanowe podsadzone trzmieliną lub bluszczem albo irgą major ...
Na dole donicy ( na ziemi, gdzie donica jest tłem) widzę Variegatusy albo ML podsadzone lawendą, zielone, to moze być runianka, chociaż na słońcu nie zawsze sobie radzi, bo woli półcień... Ja mam jedną na słońcu i jest ok, ale dziewczyny różnie piszą ...
Czerwone - to berberysy kolumnowe, tak jak u mnie w donicy - są śliczne w słońcu.
Przed nimi dwa kolory żurawek, albo mogą być carexy ... np. ptasie łąpki, ID, może też być stipa z twojej inspiracji ...
To zielone pnące - typowałabym bluszcz...

Pozostaje druga i trzecia donica ...

Na dole powtórzyłabym miskanta. Tego samego. Tylko przeciągnęłabym nasadzenia dolne spod berberysów... Zresztą musisz ocenić sama, bo może się zmieści więcej beberysów. Jednak co 70 - 80 cm musisz je sadzić, bo się rozrastają

Iwonko jeśli chodzi o nasadzenia z inspiracji Danusi to rozszyfrowałam je również tak jak Ty . Tylko nie wiem jak to ładnie dalej pociągnąć aby nie narobić chaosu i aby pasowało to do stylu formalnego jaki nadała Danusia w donicy.
Ogródek Iwony II 00:45, 21 lut 2017

Do góry
Muszę popytać się, jak sobie radzą inni.
Moje śliwy są szczepione na 1,50 , dużych przyrostów nie miały jeszcze. Rosną na granicy działki, bo u mnie wszystko takie niewielkie...
Za płotem jest droga dojazdowa na pole, więc jakby łatwy dostęp z jednej strony...
Wiosną cięcie tak. Ale w sezonie chyba nie będę ciąć po raz drugi.
Aniu, a ty tniesz dwa razy?
Wiosną też hortensje się tnie...
Powinno być dobrze.

Ogrodowy song 23:34, 20 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Cudne ujęcie. Ewa, jaki masz kolor ścian? Właśnie się zastanawiam, czy do szarego żółtego nie wprowadzić.
Skrzyneczkę gdzie wypatrzyłaś?

Ściany mam bardzo jasne, ale dokładnie koloru nie pamiętam.W każdym bądź razie nie są szare.Ostatnio chodzi za mną pomysł z przemalowaniem jednej ze ścian na ten kolor.
Jeżeli myślisz o żółtym do szarości,to jak najbardziej się sprawdzi.Poduchy nie muszą być w jednolitym kolorze,mogą mieć wzory.A może tak? http://www.homplex.pl/aranzacje/salonow-z-kuchnia/aranzacja-salon-z-kuchnia-nowoczesny-elegancko-szary-przytulnie-zolty-bez-9395446.htm

Skrzyneczkę kupiłam w ub. roku w lokalnym sklepiku.
Ogrodowy song 23:26, 20 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ostatnio czytałam ogłoszenie o starej, zdezelowanej kanapie, którą ktoś chciał oddać za darmo i proponował dla teściowej, twierdząc, ze tym sposobem teściowa krótko będzie gościć

Ha,ha dobre
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:59, 20 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, cudne fotki zimowe udało ci się zrobić. Na początku myślałam, ze jestem na wybrzeżu lazurowym
A to nasza Polska zima
Ale urosłam dzięki, lubię robić zimowe fotki ale jak jest śnieg i słonecznie, można się wtedy nabrać, że to lazurowe...

Ogródek Iwony II 22:57, 20 lut 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

.

Poszłam sprawdzić, czy nie powiedziałam czegoś bezsensownego

rotacja
Słownik języka polskiego
rotacja
1. «ruch obrotowy jakiegoś ciała wokół własnej osi»
2. «krążenie czegoś lub ciągły obrót czymś, np. pieniędzmi lub towarami»
3. «proces zastępowania jakichś osób, rzeczy, zjawisk itp. innymi»
4. «dwu- lub kilkuletni cykl w uprawie roślin sadzonych kolejno po sobie na danym obszarze»

5. «ruch skrętny górnej połowy tułowia z równoczesnym ruchem ramienia i barku zewnętrznego, będący częścią ewolucji narciarskiej»
6. «sposób drukowania za pomocą maszyny rotacyjnej»

• rotacyjny

cztery pierwsze punkty mają zastosowanie, hi, hi
http://sjp.pwn.pl/sjp/rotacja;2574449.html

No tak, ...palnął coś matematyk. Pojęcie głównie stosowane w matematyce
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:50, 20 lut 2017

Do góry
Aniu, cudne fotki zimowe udało ci się zrobić. Na początku myślałam, ze jestem na wybrzeżu lazurowym
A to nasza Polska zima
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies