Dzięki za zaproszenie, ale nie wiem czy podpowiem, czy raczej namieszam. Pewnie raczej to drugie

.
Takie donice przy tarasie to moje marzenie, tylko, że nie mam tarasu

.
Wiesz ja mam trochę spaczony gust taki nieogrodowiskowy

.
Takie donice obsadziłabym czarcimi miotłami. Obejrzyj:
http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/czarcie-miotly-odc-469,976757.html
Są też iglaki i drzewa liściaste szczepione na nóżkach różnej wysokości, które nigdy duże nie urosną. W całkiem sensownych cenach znajdziesz na allegro (ja kupowałam i jestem zadowolona). Są w różnych kolorach: zimą złote, zielone, o wiosennych czerwonych przyrostach, prawie niebieskie, nie trzeba ich ciąć, rosną w kule. Można pięknie skomponować by nie było nudno. Dołożyć jakieś kamienie (kilka) jeśli je lubisz (ja b. lubię). Jest jakaś odmiana berberysa nie gubiąca liści podobno na zimę , są też takie miniatury rosnące w kulę w różnych kolorach i odcieniach. Można też zamiast berberysów dodać trzmielinę albo rośliny skalne przewieszające się przez ścianki donic i tworzące zielone poduchy pomiędzy iglakami, ciekawe są nawet zimą.
Masz bardzo duży wybór

.
Na tę rabatę gdzie masz tuje czy świerki? ... hmmm
Nie lubię tui ani bluszczu w ogrodzie, z innym smutnym miejscem mi się kojarzą

.
Jeśli chcesz przesłony tarasu miskanty ML albo gracki będą lekkie i fajne. Dodałabym do nich to co bardzo lubię i co daje piękny zapach czyli najpospolitszy gatunek lawendy (lavandula angustifolia hidcote). Donica jest dosyć szeroka, chyba się zmieści.
Donice wyglądają na dosyć wysokie chyba mają ok. 1 m?
Namawiałabym Cię na ..... róże na rabacie pod donicami posadzone od białej poprzez różne odcienie różu aż do bordowej - prawie czarnej. Trzeba by było tylko dobrać odmiany o odpowiedniej wysokości. Przy ścieżce oczywiście lawenda albo szałwia niebieska.
Pod donicami za różami ostróżki niebieskie i granatowe.
Tak ja bym sobie zrobiła, gdybym tam mieszkała

.
Sorry jeśli namieszałam

.