Patrzę tak i podczytuję i taki wniosek mi się nasunął. Każdy ogrodnik ewoluuje a zaraz potem i jego ogródek

. Poznajemy ogrody innych i cosik zaczyna nam chodzić po głowie, rodzą się nowe pomysły. Raz chcemy taki kolor raz inny, bo ciut się znudził. Inny układ - zestawienie roślin też nas korci i zaczynają przychodzić do głowy pomysły. Zaczyna się "proces twórczy"

. No i zaczyna się robota

.
Myślałam, że tylko ja tak mam

.
Odnoszę wrażenie, że chcesz troszkę "wyciszyć" rabaty tzn. kolory na rabatach.
Wydaje mi się, że ta rabata z wrzosami jest niewielka. Wrzosy aut pod koreankę.
Żurawki, bukszpan i trawki. Może wystarczy?
Z różami to bardzo dobry pomysł

.
Za umbry pod płot może wysokie trawy i werbena patagońska? Ja bym wybrała ML, ale Ty lubisz trzcinniki a one mniej miejsca zajmują i szybciej mają kwiatostany i masz je? Wanilki też bardzo dobry pomysł, ładnie podkreślą kolor umbry i go uzupełnią

. I cosik na obwódkę może lawenda?, mnie ona wszędzie pasuje i jak dotąd nie znudziła mi się. I nic więcej.
Też kombinuję z kolorami i doszłam do wniosku, że jednak najlepiej wyglądają 3 kolory na rabacie, a jeszcze ładniej 2 + zielony

.
Czy te pomarańczowe jeżówki rosną przy tej pomarańczowej róży?
Lawendy zdobią zimą, ślicznie wyglądają. Ja swoich na zimę nie przycięłam, dziś to zrobię

. Część przytnę wysoko w kulki, na drugiej rabacie na prosto.
A ze stipą mam tak. Rośnie 2 lata, w drugim roku kwitnie i się wysiewa. Na 3 rok mam mnóstwo siewek a stara kępa zamiera. Też tak ktoś ma?