Jak się przegapi cięcie w lutym to można dopiero na koniec czerwca. Jestem uzbrojona po zęby w wiedzę nt cięcia grabów
Nie płaczą w lutym bo jeszcze soki nie krążą.
Kurcze w mojej biedronce nie było ciemierników, kazałm M kupić azalię na pocieszenie.... !!! ale jadę do innego miasta to zahaczę o wszystkie przydrożne biedronki!!!! Buuu ja mam koncepcję na dekorację szarych donic, bu....
A i znalazalam u siebie w I cz, że w ubiegłym roku wypasione kwitnące ciemierniki w marcu w centrum ogrodniczym kupowłam po 6 zł.....
Marzenko, Aniu, pewnie że szkoda i to bardzo. Jednak trzeba milionów, żeby to jakoś wyglądało i przynosiło zysk. Nie każdy chce lub nie każdego stać. Gram w totka .... czasami
Mój M gra jak wygra kupię pałac i go urządze, ach, jak mi się marzy takie połączenie historii z nowoczesnością!!!
Jeszcze chwilę Aniu jak minie groźba mrozów ale przed rozpoczęciem wegetacji. U ciebie pewnie ze dwa tygodnie po mnie
Brzozy muszę troszkę od dołu podciąć bo mam pendulę , ktora zasłania inne rosliny a i tak narazie prowadzę przewodniki brzóz do góry.
Na razie jeszcze z domu nie wyszłam... Sprzątam...
Widzę ,że ogólnym zaleceniem dla roślinek to fryzjer jest... macierzankę strzyżemy , kosówkę tyyyyż... Widzę ,że trzeba jakiegoś stylistę fryzur chyba zaprosić
Wszystko strzyżemy dzięki temu ogród jest uporządkowany Nie tnę tylko Rh, magnoli (chociaż od dołu ją trochę podkrzesam ) reszta roślin ma co pewien czas wizytę stylisty fryzur zwaną potocznie Madżenką nożycoręką
Nie wychodzi mi też strzyżenie hebe... W tym roku troszkę tylko podmarzły to sprawdzę swoje umiejętności. Już się akumulatorek przygotowuje do walki w przyszlym tygodniu.
Next week będzie zimowe cięcie żywpołotu grabowego
A ja zginęłam bo chcialam Ci u mnie ciemierniki znaleźć.... I ugrzęzłamw poszukiwaniach. Ale znalazłam je tu wkrótce po posadzeniu
I powiem Ci Aga, że ja rok temu jeszcze nie miałam ogrodu.......
Horti muszą być! Nawet jeśli miałoby to być nie teges razem.
Dopisalam pytania wyżej
Horti to tylko lime.... Takie same ciemierniki. Czy już kupiłaś ciemierniki w biedronce te białe , które się wybarwiają na zielono? Jeśli nie leć!
Zaraz ci ciemierniki wiosną wkleję
Ja rysować nie umiem ale pomyślę i coś malnę. Jadę dzisiaj kilka godzin samochodem to będę dumać Może magnolia mnie ubiegnie...
I horti też bym dała ale czy wtedy będzie leśny ogród czy zbyt formalny się stanie???
Cy dookoła kamieni też się chodzi czy może być wysokie pitro na ich brzegu... Bo przy cegele widzę, że wszędzie musi iść stopniowo
Czy możesz to rozrysować ale cały zakątek? Mam Twój plan ale nie mogę zlokalizować, które to miejsce ..
Jak mocno zadarnisz to Ci szmata nie będzie potrzebna wystraczy troszkę korą podsypać po posadzeniu.
Oglądam ogród Vivy. Jak tam pięknie. Jestem nim oczarowana kompletnie. Spodobało mi się tam takie nasadzenie: biała róża (White Cover) a przed nią jakieś trawki biało-zielone. Ale chyba na róże w moim zakątku jest za ciemno. Trzeba poszukać czegoś jasnego do cienia i kwitnącego latem.
Grupo.. a może zawilce japońskie? Różom nie dorównują , ale pięknie kwitną całe lato i bardzo dobrze rosną w cieniu.
Ja mam białe i różowe. Kocham te delikatne kwiaty późnego lata i jesieni.
Wczesną Wiosną ciemierniki i runianka, wiosną rh, latem hosty, trzmielina, późnym latem zawilce i przebarwiające się kiścienie ..... . Tulko ładnie to poukładać i zrobiłabym wyłącznie w kolorystyce biało-zielonej z malutką dawką delikatnego róźu (zawilce).
Na najwyższe pietro możesz pomyśleć o świecznicy (czekoladowa) i parzydle
Można jeszcze pomyśleć o limoonkowej żurawce lub dla kontrastu (np ze świecznicą) purple palace.
Wszystkie te rośliny pięknie rosną w cieniu