Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 10:01, 18 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
no dobra tak na szybko na razie bez większych proporcji.
jest taka podobna osiedlowa rabata w Poananiu z poodobnymi nasadzeniami tyle ze sa tam akurat graby i cisy i "coś" niezidentyfikowanego.

nie wiem czy się nie zawiedziecie
odradzałam Ci edyto klasyczny zywopłocik ale uzyłam go tym razej inaczej - a mianowicie w osi drzew. za nim ML. Artemis bez zmian i dywanik z czegoś zadarniająceg, albo średniej trawy albo czegoś innego. wązne by bykszpan wcinała się w to coś róża miałaby oddech i była przysleta od dołu tam gdzie jest najmniej ciekawa. taki układ tez ją ładnie myślę uksponuje. bykszpan mógłby miec nawet z 50/60 cm wysokości.

uciekam

Asia, narysowałaś dokładnie to co ja miałam w głowie tylko proporcje są ciut inne.
Pierwsza sprawa - bukszpan musi być jednak przed wiśnią, bo drzewa są już na tyle ukorzenione, że bałabym się ryć w obrębie największej ilości korzeni - byłby to pasek składający się z 2 rzędów bukszpanów po 6 szt - czyli pewnie jego wymiary będą mniej więcej wynosić 150x60 cm. Jeśli będzie za długi to spróbuję opcji 2 rzędy po 5 bukszpanów.
Róże już rosną i ich też nie będę ruszać, w rzeczywistości jest to tak, że są bliżej płotu posadzone, ale zajmuja na szerokość mniej więcej pół rabaty.
Dywanik jak się rozrośnie w praktyce pewnie obejmie bez mała całą powierznię od wiśni do wiśni.
Wychodzi mi, że będzie to coś takiego.

Dzięki serdeczne, że Ci się chciało nad tym usiąść i nawet nie wiesz jak się cieszę, że Twoja i moja wizja są tak zbliżone, przypuszczam, że gdybyś widziała tą rabatę na żywo, to narysowałabyś dokładnie tak samo
Wczoraj nawet jak spotkałam się z Eweliną to jej coś takiego rysowałam i mówiłam, że właściwie zależy mi na ten moment na tym żeby ktoś doradził w którym miejscu ten bukszpanowy pasek zrobić, ale, że sama jednak skłaniam się do wersji żeby on był przed Umbrami, nie przed różami, bo będę mieć wtedy mniej roboty
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:59, 18 paź 2016

Do góry
Nikita napisał(a)

Mój miłorząb już żółciutki jak jajecznica z wiejskich jaj!
Macham i pozdrawiam cieplutko w ten zimny dzień

Mój zielony.. wyjrzałam przez szybę.. na 4 lata tylko raz i to przez jeden dzień był żółty.. przereklamowany.. albo mój zły egzemplarz

Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:59, 18 paź 2016

Do góry
Witam
Czy jeszcze mogę uratować tego cisa, jak mu pomóc. Czy to zawieranie pędów? Czy mogę o tej porze pryskac? ?
Ogród w remoncie 09:58, 18 paź 2016

Do góry
ASIU
Fajnie to przedstawiłaś . Z tym że stare oczko do rozwałki razem ze skarpą ale na jego miejscu chciałabym inne -pisałam . Pluskającą wodę mieć muszę i to miejsce w którym jest teraz oczko wydaje mi się niezłe . Poza tym wykorzystany byłby dół po nim .

Tam rośnie jeszcze magnolia ( słabe to zdjęcie ) i chyba nie chcę jej stamtąd usuwać.
A tak w ogóle to dzięki bardzo że poświęcasz mi czas . Podobają mi się Twoje pomysły .
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:57, 18 paź 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Aniu zaglądam ale nic nie piszę.
U mnie nie było przymrozku a zapowiadali.
Biegałam z doniczkami do domu.

Pogoda fatalna a roboty sporo przed zimą. Oby nie padało.
Pozdr.

Dlatego nie mam doniczek.. bo w domu nawet kwiaty zasuszyłam.. jak będę niepracująca lub cudem znajdę pracę na 8 godzin z wolnymi weekendami to mogę się bawić w doniczki, a teraz nie ma takiej opcji.. bo wszytko zmarnuje. To co mam to i tak za dużo do roboty.. ale stwierdzam, że mam już tak posadzone, że chociaż 2 miesiące nie zrobiłam kompletnie nic w ogrodzie (trawnik co 2 tygodnie kosiłam), to ogród woła o pomoc, ale nie jest tragicznie.. no właśnie filtry w oczku nieczyszczone (muszę codziennie ,a czyszczę teraz raz na tydzień) i woda chyba leje górą.. Kwiatki w domu podlać, bo podlewane chyba poprzedniej soboty... grrr zwiewam z forum, bo w tym czasie by co tu odpisuję, to bym to zrobiła..
Ale nie zjadałabym śniadania..

Sobotnie focie po zbieraniu liści i koszeniu.. całkiem porządnie ogród z daleka wygląda

Znowu na wsi 09:52, 18 paź 2016

Do góry
Joku napisał(a)
I na koniec sezonu kolorowy widok przez okna

Dzisiaj chyba ostatni raz w tym sezonie skosiłam trawnik. Niewielka ilość cebuli już zakopana, nieliczne donice (prawie wszystkie) zadołowane. Jeszcze na jutro została mi niewielka ilość prac do wykonania. Nie jest źle
Pięknie Jolu u Ciebie. Tak bajkowo, przytulnie. Widok za ogrodem dopełnia klimatu. Jak wielka hoja. Ja miałam różne i u mnie nigdy nie zakwitły. A że lubię ten kwiat, to na dniach przygarnę dosyć spory okaz, którego chcą się pozbyć znajomi. Może na tej doczekam się kwiatów. Ja się do kwiatów przywiązuję. Nie potrafiłabym się pozbyć nastoletniego okazu
Pozdrawiam.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:51, 18 paź 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Dla mnie sobota też była dniem ogrodnika, pierwszym po 2 mies. przerwie. macham i cieszę się że nie miałam tak dużo do nadrabiania za ostatnie 10dni

No i nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło

No to wsiowa w drugą stronę

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:50, 18 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Posadziłam w sumie 11 piwonii. Zadołuj z donicami te piwonie.

Dziś maja przyjść piwonie z nowego źródła.. miałam zrobić rewolucję na różance, poprawić rabatę z tujami "cyckami", miałam podmienić chore jodły na serby, wyciąć ułamaną jodłę i wyciepać chorego klona, gruszę.. .. i nie ma opcji, czeka do wiosny Będzie dołowanie Papierów na wycinkę nie złożyłam.. i nawet już nie składam.. Sezon zleciał za szybko.. co roku leci szybciej

I sobotnie migawki.. tu też miałam zrobić rewolucje..

Pszczelarnia 09:46, 18 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
juz chyba widzę- miłorząb przy słupie by był fajny jesli mas zgdzie przenieśc grab

Carex montana i nowy nabytek: klon 'October Glory'.

Pszczelarnia 09:44, 18 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Mi też trochę trudno doradzić ale powiem że uroczy koszyk gruszkowy.szukam właśnie dwóch skrzynek/koszy z mleczarni z czasów PRL.

Takie coś druciane jak kosz kartoflany głęboki?

Moja "stara" 'Golden Hornet':

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 09:43, 18 paź 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
A mnie dopadł leńńńńń i co ???///Ale na wiosnę do żółtych kfffiatków mam BUCIKI!!!!

Ale czaaaaaaaaadoweeeeee
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:43, 18 paź 2016

Do góry
Prawdopodobnie frontowa będzie wyglądała tak:

Drzewa - eM stwierdził, że jemu podobają się brzozy.... Ja myślę
Trawy - z tyłu ML a w nogach buksów ? - wybór na wiosnę,
Białe tulipanki i czosnki ivory queen.
Żwirek do wyznaczenia...ale będzie na nim jeszcze miejsce na akcent kulkowy
Pszczelarnia 09:41, 18 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Ewuś podglądam, też miałam pomysł z miłorzębami by posadzić w plecach rodków, ale nie mam czasu na razie ich szukać... może do wiosny wpadnę jeszcze na inny pomysł... piękna jesień u Ciebie...

Jak się zrobi zdjęcie nieostre, to tak wygląda jesień w zielniku.

Pszczelarnia 09:40, 18 paź 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Zaglądam choć chyba nie ustosunkuję się do projektu, ponieważ nie znam na żywo ogrodu. zdjęcia nie oddają odległości i perspektyw

W tym cały problem, wiem, że to temat trudny.

Aster 'Breslau' dla Ciebie.

Z Pszenicznej ... 09:35, 18 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Fajna tematyczna wycieczka.

A jak grusza? Już przycięta?

Ewa przycięta już, w wakacje... widzę że nic jej nie jest bo odbija więc powinna sobie wypuścić krótką fryzurkę w przyszłym roku. Ale owocować tak obficie nigdy już jej nie pozwolę

Dla Ciebie jej zdjęcie

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:33, 18 paź 2016

Do góry
Iggia napisał(a)
Ania melduje, że znowu popełniłam ostry sos paprykowy. Z tym że w tym roku przesadziłam - 46 słoiczków ku.ewsko ostrego sosu.

Nawet jak nie masz czasu na ogród i tak jest pięknie A ja w sobotę w nocy miałam u siebie wizytę stada dzików - i niestety u mnie pobojowisko zryły doszczetnie cały przód i pół tyłu.
Trzymaj się i buziaki

Sosami nie martw się.. zawsze pomogę zużyć
Dziki wiem jak ryja... bo też raz miałam z nimi akcje.. na szczęście płota nie sforsowały, ale u sąsiadów siatkę się udało rozwalić i wejść..

Widzę kawałek błękitnego nieba .. cieszę sie, bo prognozy mówią, że przez 10 dni go nie zobaczę .....

Typografia ogrodu 09:33, 18 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
I dla Reni.niedawno rozsadzilam ID bo chcę by stworzyły dywaniki pod grabami. U mnie rosną od siebie co 60 cm i więcej.sadzonki pod samym grabem mają rok i rosną 50 cm od pnia czyli 100 cm od siebie i już są wielkie...

Dziękuję Asiu
Fajne grubasy te Twoje ID ... ja przewidziałam co 30cm ale zobaczymy ile dam rady zrobić sadzonek z z przesyłki od Joli

A do jakiej wysokości masz ogołoconego graba?
Ogród w remoncie 09:28, 18 paź 2016

Do góry
Asiu, mówiłaś, że Ci przeszkadza to oczko, ale nie sądziłam że zdecydujesz się na usunięcie go. Myślałam, że bedziesz kombinować z przeróbką/zasłonięciem.

"Ogród w cieniu brzóz" to faktycznie idealna inspiracja dla Ciebie

A względem osi widokowych, to ja bym zaproponowała coś takiego:

W miejscu skarpy i oczka byłby wtedy trawnik. Nie za duży?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:25, 18 paź 2016

Do góry
A z prac wczorajszych - to tylko zdążyłam przekopać 2 buksy i wsadnic cebule czosnku i tulipanków na frontowa rabatę...niestety
Wsadziłam też cebulki irysków na rabatę przy garażu i ...czas się skończył
Dzisiaj będę walczyć z rabatą od furtki, cebulami i może uda mi się już częściowo wysypać korę....
Tak to teraz wygląda:

i powolutku bo bez słońca - wschodząca trawka:
Typografia ogrodu 09:23, 18 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Dziś od samego rana w ogrodziei nie myślcie że pogoda była przyjemna.ale to kwestia ilości warstw ubrania i wypitych herbat jak się okazało 7 stopni było w najcieplejszym momencie.
Dziś znów doświadczyłam co to znaczy pochylony teren.niby taki ogrod ma sporo uroku ale nie wiem czy ja te nasze nierówności częściej przeklinam niż się nimi zachwycam...raczej to pierwsze.
Układac kraweznikow normalnie się nie da.dlatego powstają stopnie.wyznaczają one przyszłe moliniowego pasy choć dziś nie wiadomo że co chodzi
Udało się do mi ułożyć dziś 26 kraweznikow.z czego 10 przekladalam 10 razy obmizajacbich poziom najpierw o 5 później o 10 cm....wrrrrr
Dołączając sobotnie 13 sztuk będzie połowa weekendowego zakupu.
Teraz M je betonuje. Za tydzień umówiony kamień.

Uwaga.drastyczne obrazki w trakcie pracy i to bez nawet pozorów porzdku
To w ramach nurtu pokazywania tego co brzydkie

Ps.to nie ja na palecie a partia betonu w workach

Szacun!!!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies