Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 07:28, 02 gru 2016

Patrząc na zdjęcie doszłam do wniosku, że wyłącznie pasują proste linie.

Instagram Ogrodowiska
Ananasek 21:11, 02 gru 2016

Witaj Danusiu
…kiedy w wolnej chwili będziesz przeglądać forum będę Ci wdzięczna gdy okiem rzucisz na moje zapytanie 
Mam ogromną potrzebę stworzenia ‘ogrodowiskowego przedogródka’. Problem jest w tym, że to rabatki północne, która są cały czas w cieniu domu. Jedynie rano - od piątej do siódmej docierają tam promyczki wschodzącego słońca. Poza tym ziemia (gliniasta) jest tam ciągle wilgotna, nawet podczas długotrwałych upałów. Na zdjęciach pokazuje ewentualne kształty i rozmiary rabatek...
(niestety rabatka nr. 2 jest bardzo wąska, i tego nie zmienię  bo biegnie między ścieżką a opaską wokół domu)

Tu na 1.rabatce gdzie jest oznaczone 3m to strona zachodnia lepiej nasłoneczniona, a gdy do muru przygrzeje słońce, to patelnia! I tak część rabaty mam w cieniu część na słońcu... jak tu dobrać rośliny i stworzyć extra kompozycje?.... nie mam zielonego pojęcia
Gardenarium 22:08, 02 gru 2016

Za małe te rabatki do tak ładnego domu. Głupio będzie to wyglądało

Z lewej pasek...wąski

Z drugiej owal. To w takim razie też zrób geometryczną a nie takie coś akurat. Mnie się nie podoba.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:10, 02 gru 2016

Zrób plan rzut z góry, tak okrojone zdjęcie bez domu to kiepsko planować. Wymagacie ode mnie cudów

Instagram Ogrodowiska
Ananasek 11:50, 05 gru 2016

Danusiu! nie wymagamy cudów... Dzięki Tobie one właśnie powstają! Jedna nawet najdrobniejsza Twoja porada przyczynia się do powstania cudu - ogrodowego cudu!
Ananasek 12:57, 05 gru 2016

Czy taki rysunek będzie bardziej pomocny?
Na razie mam posadzone wzdłuż płotu tuje szmaragdowe.
Między drogą a ścieżkami utworzyły się rabatki o takich właśnie nieregularnych kształtach. Ta malutka przy ścianie domu jest do zagospodarowania, a tą większą obsadziłam bukszpanowymi kulami, runianką i w najwęższym miejscu dodałam lawendę, gdyż tam cień domu już nie dosięga więc lawenda powinna mieć się świetnie.

Myślę jeszcze o jakimś niwaku cisowym obok runianki... :/ . . . . a to zdj. małej rabatki przy wejściu do domu:
Ananasek 15:39, 05 gru 2016

14:14, 08 gru 2016
Co tu dodać, chce ogród głównie w bieli z dodatkiem różu i fioletów
Słońca tu jest od rana do wieczora.

Pod tujami może jakieś trawy (miskanty ale jakie?) gracki czy ML albo inne.
A co pod nie ?

z innej perspektywy

adkawi 15:06, 09 gru 2016

Witajcie pomału przez zimę planuje sobie rabatę pod oknem i z boku domu.To jak widzicie jest front ,chciałabym żeby rabata zdobiła cały rok wiec wybrałam iglaki ,pomiędzy nimi chciałabym posadzić również kwiaty by rozweselić trochę tą rabatkę w sezonie, do tego obwódka z bukszpanu .W tle jest wstawiona pergola która będzie stała właśnie w tym miejscu,by było ciekawe przejście na tyły ogrodu..Trochę nie udolne te moje zdjęcie ,ale chyba widać o co mi chodzi .Dodam ze rabata z przodu to ściana wschodnia.Do dyspozycji mogę mieć do około 3m szerokości.Jak myślicie czy to dobry pomysł? ,a może ktoś ma lepsze rozwiązanie.Dzięki z góry.
rewq 21:05, 14 gru 2016

Witam
co posadzić od północnej strony domu (przód domu)? Czy cokolwiek będzie dobrze (najlepiej szybko) rosło kiedy słońce jest tylko późnym popołudniem i jeszcze zdobiło? Myślałam o mahoni+bukszpan, ale to nie jest cień drzew tylko budynku. Podobają mi sie takie "niemieckie" przedogródki z rzędem krzaków wzdłuż domu. Moj nie-ogrod jest wogole nieogrodowiskowy, chwastownik zamiast trawnika (tak wiem, pewnie sasiedzi mnie nie lubia), nieuczesany itp.

A tak w ogole, ma ktoś tu taki naturalistyczny ogrod na tym forum, bo nie natrafiłam i czuję się jak dziwadło i leń bo lecę w "naturalizm". Ale przy mojej piaskownicy i powierzchni to bym potrzebowała całej ekipy i wora pieniędzy bez dna.