U mnie też już lecą listki z klonów na ogrodzie ale nie na wszystkich równomiernie jest kilka odmian co trzymają się jeszcze całkiem dobrze.
Karolina - las jak jak las, ale jakiś mały zagajnik z klonami to będzię z czasem mile oczekiwany przeze mnie widokno a póki co wklejam następną serię złożoną z fotek o tematyce klony palmowe w jesiennym wybarwianiu sie listków:
acer palmatum 'Beni Shishigenge'
No to Aniu miałaś atrakcje pogodowe i rozrywkę zupełnie jak ja w piątek. Pot mi się lał po de...Deszcz swoje dodawał, polar tak mi nasiąkł deszczem, że kilka kilo więcej na sobie dźwigałam, ale najważniejsze, że dzieło ukończone. Ty cala dumna a graby dumnie stoją w szpalerku. Brawo!
Bardzo dziekuje za miłe słowa )) aczkolwiek to zawsze zabawa i bez konkurencji nalezy to traktowac hihi ) uwielbiam Was ze człek cos zmaluje bawi sie jak przedszkolak i jeszcze pochwałe za to dostanie hihihi .
Z tymi cos poleciały z tym patosem to sie rozlicze jak wroce ) A teraz czujcie sie jak u siebie )))troche mnie nie bedzie )) bede tesknic )Dla mnie O to duza oskocznia )
buziaki i biel tez kocham przed domem nieustatnie i tego to chyba nigdy nie zmienie )
przepraszam , ze tak gromadnie ale juz w zasadzie mnie nie ma ) buzka )
Ale Ty masz rękę do kwiatów Mireczko. Denim wygląda jak najpiękniejsze okazy fiołków. Pozostale też cudaśne. Moje kwitną cały czas, ale wypuszczają po dwa kwiatki naraz a u Ciebie aż kipią od kwiecia. Pożądam!
Prawda, że piękne? Nie miałam pojęcia o istnieniu skrętników, póki Mirka nie przywiozła sadzonek. Wzięłam bez przekonania i przepadłam.
Witajcie, chciałam pokazać moją lawendę a przy okazji podpytać o 3 rzeczy.
1. Czy może to być odmiana Viva? Mam ją z 3-4 lata. Ma bardzo wysokie, pokładające się łodygi kwiatowe. Zimuje bez problemu ale ją zabezpieczam - kładę gałązki z iglaków. Co dziwne nie przeszkadza jej kora - obsypuję nią całą rabatę na zimę. Wiosną przy lawendzie trochę rozgarniam. Teraz ma ok. 40-50 cm szerokości i z 25-30 cm wysokości. Jak kwitnie ma ok. 80 cm wysokości
2. Co zrobić żeby się tak mocno nie kładła? Jest może jakiś sposób? Tnę ją dosyć mocno a ona i tak rośnie jak szalona.
3.Czy lawendę można podsypać zmielonymi skorupkami jajka - podobno lubi wapienne gleby a w skorupkach jest tego dobra mnóstwo. Jeżeli tak to kiedy to zrobić - teraz czy na wiosnę? Zastanawiałam się czy nie teraz bo skorupki potrzebują czasu na rozłożenie w glebie. Z drugiej strony jak szybko się rozkładają to lepiej na wiosnę, aby zbytnio na zimę nie wybujały.
Kwitnąca
Na wiosnę - słabo widać ale lepszego zdjęcia nie znalazłam a chciałam pokazać jak szybko rośnie i się odbudowuje po zimie
Gruszeczko masz absolutną rację, należy znaleźć złoty środek miedzy tym co chcemy wprowadzić do ogrodu, a tym co potem możemy robić w nim.
Ja też zmierzam ku temu by ogród cieszył ale bym nie była jego niewolnikiem. Dodatkowo muszę wkomponować w to wszystko to co dostałam "w spadku" po poprzednich właścicielach i tym co posadzili rodzice.
Zgadzam się całkowicie że jest tyle gatunków obok których przechodziliśmy obojętnie a teraz nagle odkrywamy je na nowo - ja zachwycam się tawułą brzozolistną. Piękne kolory jesienią. A jest jeszcze tyle innych cudownych roślin.
I powiem Ci że przez te piękne kolory u Ciebie zastanawiam się nad całkowitą rewolucją miejsca przy świerkach... brakuje mi tam czegoś i zimą plany będę malować
Kocham za to ogród - można nieustannie coś w nim zmieniać, obserwować, zachwycać się...
Żywopłot masz bogaty, nie mam tylko mahonii Świetna stołówka dla ptaków