Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:24, 28 paź 2016

Do góry
Wczoraj posadzilam pozostałe 3 roże, ale się wkurzylam, bo zapomnialam przyciąć korzenie munstead wood. Spieszylam sie, ona poszła na pierwszy ogień i tak... czy juz tak zostawić, czy jednak posadzic ja jeszcze raz?

No i trochę w czasie sadzenia zmodyfikowalam układ z zamysłem dorzucenia jeszcze jednej rozy za Ascot rosnacej powyżej 1,2m, zeby wystawala zza czerpni

Wyszlo tak:
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 06:32, 28 paź 2016

Do góry
zanim zaczelelismy hodowac owce tez znalam jedyny sluszna rase a jest ich naprawde duzo

Dla was na dzien dobry moje zoltko czyli grab To drzewo obok do wycinka ále nie mamy czasu
Kosaciec żółty - Iris pseudacorus 02:03, 28 paź 2016

Do góry
A oto jeszcze jeden mieszaniec z r. 2010, Alley Oops, uwaza sie ze od srzyzowania pseudacorusa z I. sibirica.
Kosaciec żółty - Iris pseudacorus 01:23, 28 paź 2016

Do góry
Rzeczywiscie, kosaciec zolty to cenna bylina, bo moze rosnac i w wodzie i na ziemi. Wytrwaly, potezny ten rodzimy kosaciec.
Niestety, te piekne odmiany, ktore mozemy zobaczyc na ilustracjach to sa mieszance od skrzyzowania oddalonego, mianowicie to sa siewki od odmiany Holden Clough. Nie wiele tego powstalo, poniewaz jak dotychczas dokladnie nie wiadomo jego pochodzenie, oraz bardzo rzadko otrzymuje sie od niego dobre nasiona.
Dobrych diesiatek lat temu pojawila sie u mnie siewka czystego pseuacorusa, ktora miala siateczke delikatnych zylek na platkach. Nie jest ona tak wybitnie zabarwiona jak do przykladu odmiany amerykanskie serji pochodzacych od Holden Clough, a jednak ma zylkowanie oraz bardzo dobrze daje nasiona.
Innymi slowami -jest to czysty pseudacorus.

Ogród w mieście-ogrodzie 01:07, 28 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Na tym obszarze, tak dużym, to chyba możemy mówić o parku a nie o namiastce.

Jakie masz kaliny japońskie i ile mają lat? - śliczne wszystkie kaliny.

Zapomniałem o "Watanabe"
Ogródek Iwony II 00:52, 28 paź 2016

Do góry
Pora spać. Kilka wpisów pominęłam, macham dziewczyny zbiorowo.
Miłych snów
Ostatnia ND na dobranoc:

Kwitnące skarpy 00:51, 28 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Jeszcze o klonie ginala ale on się tak uroczo nie przebarwia w sumie to mało znam drzew, poznaje jak mi tutaj ktoś podpowie

Klon ginnala:

Ogródek Iwony II 00:41, 28 paź 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Dawno u Ciebie nie byłam. Ogród pięknieje w oczach

Dziękuję Ewo
To teraz mój ulubiony widok. Zaskakujące, jak niepozorny kawałek ogrodu jesienią zachwyca kolorami

Ogródek Iwony II 00:22, 28 paź 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwona, idż spać bo znowu zaśpisz do pracy .

Ha, ha, jutro nie mogę. O ósmej wyjeżdżamy na konkurs
Leci film, wciągnął mnie, pomiędzy scenami odpisuję na posty

Ogródek Iwony II 00:20, 28 paź 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
A ja stawiałam na przywarkę japońską. One są dla mnie tak podobne.
Ślicznie u Ciebie Iwcia. Jak pięknie wybarwione Vanilki. Żałuję, że u siebie mam Pink Diamonds. Pewnie za jakiś czas czeka je wyautowanie i wymiana na Vanilki lub Polar Bear. Ciągle cieżkie chmury, słońce nie może przebić się przez mgłę a ja cierpię z braku słońca. Na Twoich zdjęciach wygląda jakby słoneczko do Twojego ogrodu zaglądało.

Beatko, ta jesień jest zupełnie inna od zeszłorocznej. Wszystko pięknie wybarwione, rok temu przyszedł o tej porze mróz, hortki nie zdążyły się wtedy wybarwić, od razu zrobiły się brązowe...
Teraz jesień potrafi cieszyć, mimo, że pochmurno bywa ...

Ogródek Iwony II 00:12, 28 paź 2016

Do góry
Iwona, idż spać bo znowu zaśpisz do pracy .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:09, 28 paź 2016
Do góry

Dla przypomnienia jak to wygląda

Widok na dom od ulicy

Widok na ulicę (płot) i bok
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:08, 28 paź 2016
Do góry
Może ktoś ma wizję?

Chciałabym zabrać się za wysadzenie bukszpanowych kulek na patyku i niwaki, bo inaczej zimy w ogrodzie nie przetrwają, dlatego też moje kolejne pytanie o rabaty przed domem od frontu, tzw przedgródek. Myślałam je tu wykorzystać, mam dużo bukszpanowych kul, lubię niwaki, trawy, żurawki, hortensje, sami wiecie...
Ale co tu wsadzić aby pasowało i ładnie było

Co by tu można, aby fajnie było i miło. Widzieliście już zdjęcia tego w realu wcześniej, aby łatwiej można było planować to taki szkic wrzucam.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 23:36, 27 paź 2016

Do góry
Dziś było winkowicie na cmentarz uciekam bo już nie śpię i zarywam nocki w tym tygodniu strasznie a jutro do roboty od rana do nocy

Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 23:30, 27 paź 2016

Do góry
Dziś robiłem wianki na cmentarz zapraszam do mnie a tu foto na zachętę
Ogródek Iwony II 23:22, 27 paź 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)

cóż to za kąt i dlaczego jak go nie znam????
Iwonko u Ciebie to zawsze można fotki pooglądać
jak mocujesz linki bonzaja do gruntu?
muszę swojego poodginać

Małgoś, co do linek, z drutu wygięte są haczyki, mogą być śledzie od namiotu wbite w ziemię. Do nich przymocowane druciki. Sama tego nie robiłam, poprosiłam w czerwcu Krzysia - męża Ewy 777, aby poprowadził mi bonzaja z bukszpanu. Podobno bukszpan jest trudnym tworzywem, jest sztywny, łatwo go złamać ...
Krzysiu robi piękne niwaki, ja myślałam, że to chwila, a zajęło mu ukształtowanie sporo czasu... sama bym nie dała rady ...
Ale mam już start.

Co do rabaty - trudne chwilowo miejsce do fotografowania. Rabaty zrobione, ale nie ma trawnika, leżą deski i czekają na swoją kolej, aż będą na dachu ...
Z dalszej perspektywy: Wywaliłam zmarznięte begonie, dosadziłam krokusy ...

A taki był plan:

ID tam jednak będzie miał za mało miejsca. Sporo rozrósł się w sezonie. Jeszcze nie wiem, czym go zastąpię, bo mi się podoba. Na ten czas będę go kontrolować i zabierać młode przyrosty na inne rabaty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies