Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 11:32, 26 paź 2016

No to łączymy się w bólu

Ja to się ostatnio łamię... nie lubię żurawek, a tu mi się spodobała u Łukasza (Luki) jedna taka fest fioletowa, bo preferuję konkretne kolory... i poszłam za ciosem i lyknelam cały temat o zurawkach.. nawet kilka odmian bym przygarnela, choc nie tych najbardziej "forumowych". Zobaczymy czy w ogóle gdzieś dostanę. No i kwestia tego, czy uda się zapewnić takie warunki, zeby uzyskac to wybarwienie, nadana jakim mi zależy.. dobrze, ze idzie zima i będzie czas na myślenie
Zagajanka 12:27, 26 paź 2016

Kasia_CS napisał(a)
Różyczki wczoraj dotarły i siedzą w wodzie w wiaderku angielki dość drobne, z kolei ascot mega dorodna-3 badyle grubości kciuka i korzenie większe.

Obornika chce trochę dac, ale ponizej dna dolka tak, ze na razie korzenie nie będą jeszcze docierać-obornik trochę się rozlozy pewnie w międzyczasie i uzyzni. Ma to ręce i nogi?

Angielki to wiadomo, trochę czasu potrzebuja, by się pokazać. Tak ze musisz się uzbroić w cierpliwosć.

Obornik musisz dobrze przysypać w takim razie warstwa ziemi, by oddzielić póki co od korzeni.
Kasia_CS 19:58, 26 paź 2016

Udalo się posadzic tylko 3, z czego praktycznie 2 przy latarce.. i mi się dziecię przewróciło przy babci i nozka boli, jedziemy na ostry dyżur
Kasia_CS 11:16, 27 paź 2016

Na ostrym dyżurze prawie 5h siedzieliśmy, ale na szczęście nic nie zlamane ani nie pekniete.. uff..

A ten obornik, który daje do dołków to zapomnialam dodac, ze nie jest świeży, tylko taki ulezany parę mies na pryzmie Ale oczywiście tak czy siak daje na niego warstwę ziemi i dopiero krzaczor.

Posadzony William Shakespeare, Queen of Sweden i Goethe
Kasia_CS 07:24, 28 paź 2016

Wczoraj posadzilam pozostałe 3 roże, ale się wkurzylam, bo zapomnialam przyciąć korzenie munstead wood. Spieszylam sie, ona poszła na pierwszy ogień i tak... czy juz tak zostawić, czy jednak posadzic ja jeszcze raz?

No i trochę w czasie sadzenia zmodyfikowalam układ z zamysłem dorzucenia jeszcze jednej rozy za Ascot rosnacej powyżej 1,2m, zeby wystawala zza czerpni

Wyszlo tak:
Pluszakowa 09:31, 28 paź 2016

Przygody nie zazdroszczę, a z różą niech mądrzejsi doradza. Ja tak posadziłam cebule że najchętniej bym je jeszcze raz posadziła ciekawe co będzie na wiosnę
jolanka 11:54, 28 paź 2016

Kasiu, ja bym juz nie wykopywała tej róży tylko popodlewała więcej, ale jak masz czas jak byla z golym korzeniem, i końcówki byly trochę suche, to wykop i podetnij, a jak byly OK to zostaw
rabatka fajna a jak jeszcze dojdą byliny i trawy
Kasia_CS 15:25, 28 paź 2016

Jola, myślisz, że pamiętam jakie byly? moczyla się za to prawie 2 doby (goły korzeń).

Pewnie dojdzie tam szalwia, trawy chyba sobie daruję z tym garazem pod rabatą. Wyjdzie w praniu

Magda, ja z kolei się obawiam, ze za plytko cebule powsadzalam. Zobaczymy. Jeszcze mi zostały glowkowate, 3 gladiatory i kilka paczek queen of the night.
Anda 15:34, 28 paź 2016

Różę zostaw, nic się jej nie stanie.
Moje cebulki w zeszłym roku też za płytko posadziłam, bo ziemia była za twarda i głębiej nie szło. Wszystko ładnie zakwitły wiosną
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 19:01, 28 paź 2016

No to spoko, moze tez będzie fajnie wszystko kwitlo mam v tylko dylemat, gdziecte queeny wsadzic, zeby się ladnie odcinaly na tyle czegoś.. czyli w sumie nie mam takiego miejsca