Wypociłam takie dwie wersje z grabami, a że nie mam doświadczenia z tymi drzewkami, to prosze o sugestie- jak lepiej te drzewa sadzić? Jak lepiej wyglądają?
Drodzy moi pomocnicy nieuchronnie zbliża się czas kiedy bede musiała wykopać kanny zaslaniające moje szambo i posadzić wokoł cisy czy inne zimozielone. ale aby było jakieś nawiązanie to muszę zrobic 2-3 zimozielone kwadraty. czy moglibyście mi podpowiedzić gdzie?w którym kwadracie zrobić powtórzenie?
ŚŚ świdośliwy
te 2 kwadraty przy wejściach w dalsza część ogrodu juz posadziłam
Jeżeli już posadziłaś od tej strony tuje to za dwa lata powinny mieć wysokość ok.170cm więc dodatkowa przesłona nie potrzebna.Dla dodatkowego wygłuszenia można zrobić ścianę wodną.To jest tzw. samoróbka możliwa do obejrzenia w realu.Właśnie w tym celu Ania postawiła tą ścianę.Dodatkowo przed tujami można posadzić wysokie trawy które swoim szumem również zakłócą odgłosy sąsiadów.Na wiosnę mogę Ci dać Miskant Zebrinus.
A tak w ogóle to się tak nie stresuj lepiej pomyśleć dwa razy i dobrze zrobić.Teraz trzeba się skupić na kształcie rabat, przygotowywaniu podłoża na nich, usuwaniu tego co zbędne i oglądaniu, oglądaniu...do wiosny jest co robić.
Przepraszam za przydługi tekst ale o ogrodzie to ja mogę bez końca.
No platany som. A teraz na graby sie czaję. Znalazłam w szkółce graby Lucas w dobrej cenie i czytam o nich. Ktoś cos wie?
Przy ogrodzeniu bym je chciała, bo teraz strasznie pusto wygląda i te platany takie samotne.
Te wąskie graby lepiej sadzić po 3 na przykład i odstęp czy pojedynczo?
ciągle się waham, ale jednak zapytam - co jest za iglakiem bonsai? (tam gdzie wielkie drzewa widać)
ciąg dalszy Twojej działki i dlatego bez żywopłotu?
wiesz Marto ostatnio zastanawiałam się czy czymś posadzić brzozy u mnie na tyłach i uznaliśmy z M że takie białe pnie w samym trawniku najbardziej nam odpowiadają.i patrzeć na Twoje stwierdzam się w tym przekonaniu. Trochę trzeba będzie wycinać ale co tam
Marto, oto wyzwanie i odwrócenie uwagi od brzydszej strony jesieni, Twój planik z moimi pytaniami poniżej:
Powyżej białej linii jest cieniście.
Czy mogę tam wprowadzić bodziszki obok żurawek, pod samą jabłonką? Co da radę z bylin w półcieniu (prześwietlony cień)?
Carex montana - czy można ją zamienić czymś? Nie bardzo mi leży.