A ja niedawno zapisywałam sobie w inspiracjach tą Twoją rabatę Fajnie wyglądają z boku te zebrinusy i później kulki na pniu.
A co do wyczucia- ja chyba potrzebuję bardzo dużo czasu jeszcze....
Ta kilimanjaro właśnie najbardziej mi podeszła, bo ma poziomy pokrój i będzie mniejsza niż jaśminowiec - wydaje mi się, że to da bardziej harmonijny efekt, niż dwa duże krzaki o tej samej wielkości i pokroju.
Uwierzysz, że na początku planowałam tam: tuję zostawić, potem jedna kalina, dwa jaśminowce i druga kalina w rogu? Tutaj dowód:
Mam tylko problem pomiędzy znalezieniem punktu równowagi pomiędzy krzakami (łatwe w utrzymanie ale najczęściej za duże) a bylinami (bogactwo roślinności, ale trudne w utrzymaniu w ryzach i zimą pustki)
Na to "wyczucie" potrzeba trochę czasu...u mnie też Szefowa drzewa poprzestawiała i jestem zadowolona z rezultatu. A poprzestawiane trochę już rosną
Mam Nigrę podsadzoną hortkami, niedawno zdjęcie wklejałam, na którym to widać to sobie zobacz
Potem to ustawianie i dobieranie roślin samo już wychodzić Ci będzie, tylko trochę czasu potrzeba, niestety. Danusia jest mistrzem kompozycji i takie rady bardzo cenne. I też kiedyś od Danusi usłyszałam przytnij tuje
w drugą stronę idą te bergenie co je widać, zielone trzmieliny (na plecach miskany Variegatus), ciemne żurawki i dalej azalie jak na tym zdjęciu od lewej
to przedłużenie tej rabaty do drugiego narożnika
może cyknę potem zdjęcie szersze, chociaż trawa nieskoszona, trampolina przeszkadza itp.
tam w narożniku będą latem białe hortensje, tutaj mają być koralowe jeżówki
a w bliskim sąsiedztwie, czyli na lewo za ścieżką różowe i fioletowe łubiny
Ewa proszę nie usuwaj piękna róża niech zdobi mój wątek
Ja nie mam Christany ja mam herzogzym von windsor chociaż kwiat mojej w niczym nie przypomina tej pokazywanej w necie myślę,że to pomyłka.
Ostatecznie w przedogródku zdecydowałam się na Giardinię,ale i na Pirouette znajdę miejsce Ogród młody w ciągłej budowie nie dam rady wszystkiego w jeden rok ogarnąć no chyba,że wzięłabym firmę i wszystko za mnie by zrobili. Mam plan na mój ogród i będę sama go realizować w końcu to sama przyjemność
Z tych mokrych flaków próbuję ułożyć kompozycję do zdjęcia:
Planowanie - a tak podchodzę już któryś raz do tego. Ale próbuję się mobilizować i Magnolia coś mi skreśliła, pokażę.
Miro, wyrzuciłam leszczynę, realizuję plan posadzenia (dosadzenia) jeszcze 2 Pissardi/Nigr do jednej już istniejącej.
Jak jedną posadziłam, okazało się, że cisowe półkole nie ma racji bytu i "na już" trzeba wysadzić/przesadzić 6 dorodnych cisów. Dobrze, że będą miały dobre miejsce "pod płotem a nie w warzywnikowej przechowalni. I tak w kółko jest w starym ogrodzie: kołowrotek.
Jeśli masz taki zamysł aby drzewa na siebie zachodziły, to możesz tak zrobić. Odległośc będzie zależała od pokroju tego drzewa jaki zakupisz. Popatrz w szkółce i wtedy zastanów się.