W poprzedni piątek miałam okazję poznać Tess i zobaczyć jej piękny ogród. Chyba najbardziej zaskoczyły mnie miskanty, bo jakoś zupełnie się ich nie spodziewałam. Podpatrzyłam kilka fajnych pomysłów, w tym słynny gabion drewniany. Może wykorzystam w przyszłości ten pomysł.
Tess podarowała mi żurawki Citronelle i ciemierniki.
Żurawki zostały posadzone, a weekend w końcu udało mi się zrobić zdjęcie.
Chciałabym napisać "Tess. Dz...ję", ale to zabronione. Więc może "Tess. Bardzo się cieszę, że mi je podarowałaś.".
Po lewej Citronelle, a po prawej Lime Marmalade. Lime Marmalade wymarzły mi zimą. Teraz będę mogła porównać te dwie odmiany.
Kolor tych żurawek jest podobny. Liście Citronelle są bardziej zaokrąglone i delikatniejsze. Pewnie dlatego nie toleruje słońca.
Dziękuję
Zabezpieczyłam lakierem jachtowym, 2 warstwami półmat.
Oglądałam Twoje zdjęcia i przypomniało mi się, że mam ładne zdjęcie z niedzieli szczawika.
Tym akcentem mówię dobranoc, bo oczka bolą od komputera
Szanowni!
Coś pięknego dojrzałem, zrobiłem zdjęcie i potrzebuję Waszej pomocy, cóż to może być. Znalezione na jednym z osiedli warszawskich (nowoczesnych osiedli, jeśli ma to jakieś znaczenie ) Tak pięknie się przebarwia, ma drobne listki - zresztą widać na zdjęciu, oraz dostrzegłem czarne małe (jak jagody) owoce. Krzew wysokości około 1 - 1,2 metra.
Co Wy na to?
I kilka fotek ze spaceru po ogrodzie... Niestety, słońca brak. U niektórych zagościło, fajnie mieli
Ale jesień bez słońca też kolorami pomalowała
Vanilia Fraze:
I buczek Dawyck purple - tylko gdzie to purple
Wiosną Aniu z podwójną siłą wrócisz do ogrodu.
Ja jeszcze trochę działam, ale głównie skupiona jestem na cebulkach i uprzątnięciu warzywniaka ...
Zaczyna się dziać wkoło sporo innych spraw... Te inne też trzeba ogarnąć
W sobotę przesadziłam różę New Dawn. Długo się zanosiłam, ale sama bym nie dała rady. Pomagał mi Zbyszek. Niesamowite, jak mocno rozrosłą się w trzecim sezonie.
Ale korzenie miała niewielkie w stosunku do rozmiarów krzewu ... połowę musiałam wyciąć, bo na trejażu ją oplatałam wcześniej, teraz trzeba było rozebrać ...
Zostało puste miejsce:
I myślę, by wiosną posadzić dwie kulki podsadzone miskantem ML:
ND poszła na pergolę. Tam ją najpierw rozpięliśmy na listewkach, dopiero potem zakopałam ją do dobrej ziemi, udeptałam, podlałam, zrobiłam kopczyk ... Ale jeszcze kompostem podsypię
A z tuji zrobię kulkę, z berberysu też Wiosną
Witam chcę posadzić pod ścianą tuje aurea nana zamiast rosnących tam szmaragdów,ale z przodu mam posadzone hortensje vanilki no i teraz się zastanawiam czy ma to sens?bo vanilki chyba duże będą a aurea nana wolno rosną z kolei nie chce tam szmaragdów bo będą za duże
chciałam je posadzić tak troche z tyłu za ML