Az podzwonilam po kilku ogrodniczych Nikt tutaj nie zna nazwy Iden, tu wymawiaja ja jak miekkie ale dlugie E - den
Ha, ale ciekawostka
trzeba zapytac Andy to znawczyni roz
Stipe i lawendę bardzo chętnie,( będzie miała dużo miejsca do wysiewu) bo chciałabym ją mieć w ogrodzie( róże mam już w innym miejscu )
a tam miałaby świetne warunki bo jest tam naprawdę piekielne gorąco. Róże przy tym murku by się męczyły bo one lubią przewiew.
Kasiu, też zwróciłam na wymowę uwagę. Zawsze wymawiałam Eden. Jednak poszperałam i znalazłam taką stronkę: https://pl.forvo.com/word/eden/#en
Zarówno w j. angielskim jak i niemieckim wymawiana jest jako Iden.
Ale już Eden Rose wymawiane jest tak przez jedną osobę: https://pl.forvo.com/search/eden%20rose/
Być może w j. polskim dopuszczalna jest zwykła nazwa Eden Rose
Liczyłam, że ktoś jeszcze się wypowie
Bardzo mi się spodobały szpalery drzew w tym ogrodzie podsadzone jednakowymi roślinami. I obwódki bukszpanowe
Iwonko, nie jestem specjalistką od powojników, Kasia z "Ogród mydło i powidło" raczej jest. Mogę podzielić się moją wiedzą,
powojniki z grupy Viticella są proste w pielęgnacji, na wiosnę tniesz je nisko 20-30 cm. Kwitną na tegorocznych pędach. Kwiaty mają średniej wielkości.
Tak samo powojniki wielkokwiatowe późno kwitnące tnie się nisko na wiosnę.
Najwięcej zamieszania jest z wielkokwiatowymi , je tnie się wyżej bo kwitną na zeszłorocznych i tegorocznych pędach. I tu przez pierwsze trzy lata tniesz je dość nisko żeby się od dołu dobrze rozkrzewiły, potem na wysokość ok 1,5 m.
Tego nie da się rozpoznać, po prostu zamawiając w sklepie masz napisane do jakiej grupy należy dany powojnik. Albo szukasz w necie powojniki z danej grupy i zapisujesz sobie nazwy tych które Ci się podobają.
Ja z wielkokwiatowych mam trzy tj Gen Sikorski, Westerplatte, i The President.
I tu powiem Ci że wcale nie cięłam ich wysoko, tak jak piszą tylko tak do ok 0,50-1m i też mi pięknie kwitły. Prezydent co roku mi przemarza i co roku odbija i też kwitnie. Te są sprawdzone.
W zeszłym roku kupiłam kilka nowych ale nic o nich jeszcze nie mogę powiedzieć.
Mireczko, mogłabyś pokazać kilka powojników, z których jesteś zadowolona?
Nie mam doświadczenia. W tym roku chciałabym nabyć mojego pierwszego
Niektóre tnie się krótko, inne nie. Czy to zależy od odmiany? Jak mam to rozpoznać?
A nie chcesz tam posadzic róż, stipy i lawendy?
Jesli zdecydujesz się na róże, to jeden gatunek.
Anulajda robiła ostatnio przegląd swoich nasadzeń rozanych. Sadzi w grupach te same gatunki, cudnie to wygląda.