Mireczko, mogłabyś pokazać kilka powojników, z których jesteś zadowolona?
Nie mam doświadczenia. W tym roku chciałabym nabyć mojego pierwszego
Niektóre tnie się krótko, inne nie. Czy to zależy od odmiany? Jak mam to rozpoznać?
Iwonko, nie jestem specjalistką od powojników, Kasia z "Ogród mydło i powidło" raczej jest. Mogę podzielić się moją wiedzą,
powojniki z grupy Viticella są proste w pielęgnacji, na wiosnę tniesz je nisko 20-30 cm. Kwitną na tegorocznych pędach. Kwiaty mają średniej wielkości.
Tak samo powojniki wielkokwiatowe późno kwitnące tnie się nisko na wiosnę.
Najwięcej zamieszania jest z wielkokwiatowymi , je tnie się wyżej bo kwitną na zeszłorocznych i tegorocznych pędach. I tu przez pierwsze trzy lata tniesz je dość nisko żeby się od dołu dobrze rozkrzewiły, potem na wysokość ok 1,5 m.
Tego nie da się rozpoznać, po prostu zamawiając w sklepie masz napisane do jakiej grupy należy dany powojnik. Albo szukasz w necie powojniki z danej grupy i zapisujesz sobie nazwy tych które Ci się podobają.
Ja z wielkokwiatowych mam trzy tj Gen Sikorski, Westerplatte, i The President.
I tu powiem Ci że wcale nie cięłam ich wysoko, tak jak piszą tylko tak do ok 0,50-1m i też mi pięknie kwitły. Prezydent co roku mi przemarza i co roku odbija i też kwitnie. Te są sprawdzone.
W zeszłym roku kupiłam kilka nowych ale nic o nich jeszcze nie mogę powiedzieć.
Mirko co to za kwiatuch, złociń jakiś? Przepiękny ma kolor.