Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Ogród pod lasem 15:56, 21 kwi 2017

Do góry
wiesz co weź ty sie juz przetransportuj do działu "nasze ogrody"!!!!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:55, 21 kwi 2017

Do góry
Dla Izy i nie tylko

Kiedyś Alinka podawala i do tego roku stosuję (już na wiosnę robiłam pierwszą dawkę) bo mi tez w zeszłym roku uwiąd sie przyplątał i część powojników padła.

Sposób przyrządzania:
1 pałka czosnku,
8 tabletek nadmanganianu potasu (różowe tabletki do kąpieli niemowląt kupisz w aptece),
5-7 l wody,
czosnek miażdżymy, tabletki rozgniatamy (będzie szybciej ) i mieszamy z wodą,
odczekać 2-3 godz. i podlać obficie na wiosnę clematisy.

Mikstura zapobiega bardzo popularnej chorobie - uwiądowi powojników, chorobie grzybowej, przez którą dochodzi do porażenia i zamierania pędów.
Dobrze na powojniki działa też popiół drzewny z kominka, dlatego w zimie można obsypywać je kopczykami z popiołu, a na wiosnę zmieszać z ziemią lub korą.
Nie można też zapomnieć, że clematisy muszą mieć nóżki w cieniu, a górę w słońcu, tzn. że w nogach musimy zasadzić jakąś bylinę, żeby osłaniała cienkie łodyżki przed zbytnim nasłonecznieniem.
Również bardzo ważne jest odpowiednie sadzenie tej rośliny. Musimy pamiętać o wykopaniu porządnej dużej dziury na 0,5 metra. Na spodzie powinien się znaleźć rozłożony obornik, ok. 2 łopaty zmieszany z ziemią. Przysypujemy go następną warstwą, żeby młode korzenie nie od razu w tej mieszance się znalazły. Potem używamy zwykłych mieszanek ziemi, najlepiej z dojrzanym kompostem. Jak najwięcej mieszajmy ziemię z piachem, jeżeli jest to glina nieprzepuszczalna, jeżeli nie jest to glina to piasek jest zbędny.
Nawozy, które stosuję ja, to raz na wiosnę mikstura z guana gołębiego w rozcieńczeniu 2:10 liter, a potem jeszcze magiczna siła do powojników 2-3 razy i to wszystko.
Ogród pod lasem 15:54, 21 kwi 2017

Do góry
Kiedyś alika podawala i do tego roku stosuję (już na wiosnę robiłam pierwszą dawkę) bo mi tez w zeszłym roku uwiąd sie przyplątał i część powojników padła.

Sposób przyrządzania:
1 pałka czosnku,
8 tabletek nadmanganianu potasu (różowe tabletki do kąpieli niemowląt kupisz w aptece),
5-7 l wody,
czosnek miażdżymy, tabletki rozgniatamy (będzie szybciej ) i mieszamy z wodą,
odczekać 2-3 godz. i podlać obficie na wiosnę clematisy.

Mikstura zapobiega bardzo popularnej chorobie - uwiądowi powojników, chorobie grzybowej, przez którą dochodzi do porażenia i zamierania pędów.
Dobrze na powojniki działa też popiół drzewny z kominka, dlatego w zimie można obsypywać je kopczykami z popiołu, a na wiosnę zmieszać z ziemią lub korą.
Nie można też zapomnieć, że clematisy muszą mieć nóżki w cieniu, a górę w słońcu, tzn. że w nogach musimy zasadzić jakąś bylinę, żeby osłaniała cienkie łodyżki przed zbytnim nasłonecznieniem.
Również bardzo ważne jest odpowiednie sadzenie tej rośliny. Musimy pamiętać o wykopaniu porządnej dużej dziury na 0,5 metra. Na spodzie powinien się znaleźć rozłożony obornik, ok. 2 łopaty zmieszany z ziemią. Przysypujemy go następną warstwą, żeby młode korzenie nie od razu w tej mieszance się znalazły. Potem używamy zwykłych mieszanek ziemi, najlepiej z dojrzanym kompostem. Jak najwięcej mieszajmy ziemię z piachem, jeżeli jest to glina nieprzepuszczalna, jeżeli nie jest to glina to piasek jest zbędny.
Nawozy, które stosuję ja, to raz na wiosnę mikstura z guana gołębiego w rozcieńczeniu 2:10 liter, a potem jeszcze magiczna siła do powojników 2-3 razy i to wszystko.
Ogród pod lasem 15:53, 21 kwi 2017

Do góry
mam dla ciebie lekarstwo. czekaj musze odszukać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:52, 21 kwi 2017

Do góry
przyjde do cię- daj zdjęcia polukamy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:49, 21 kwi 2017

Do góry
malkul napisał(a)

ale co? uwiąd ? czy wymarzaja?

zamówiłam roślinki na wymiane lawendowej na razie.

a te akantowa tez musze się zabrać.

Już Ci u siebie pisałam, ale jeszcze się powtórzę - nie wymarza nic, ale powojniki chyba nie lubią leśnego mikroklimatu... Znajoma ma baardzo podobny ogród do mojego i u niej to samo. Bardzo nieliczne dają radę.
Masz jakiś pomysł na akantową? Na mojej frontowej na razie tylko hortki i klepisko:/ Potrzebuję zasłonić badyle i wypełnić dziury. Chyba na runiance się skończy...
Droga do spełnienia 15:40, 21 kwi 2017

Do góry
Kawa napisał(a)

dzięki Gosia czasem uda się coś fajnego zrobić

och ty! nei tylko czasem!
Moja codzienność - ogród Oli 15:39, 21 kwi 2017

Do góry
ola nam opowie
Ogród pod lasem 15:35, 21 kwi 2017

Do góry
Izo- pisałas ze powoniniki ci padają ale co? uwiąd ? czy wymarzaja?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:34, 21 kwi 2017

Do góry
Martnko- im bardziej zgniecione tym szybciej zostaną przyswojone prze roslinkę.
tak pisały kiedyś nasze ogrodowe koleżanki
Moja codzienność - ogród Oli 15:23, 21 kwi 2017

Do góry
malkul napisał(a)

na obiad

ciekawe jak smakuje
Moja codzienność - ogród Oli 15:16, 21 kwi 2017

Do góry
Agata podeślij i do mnie
Basia - Mój Świat 15:15, 21 kwi 2017

Do góry
Piekna biała wiosna u ciebie
Chaos kontrolowany 15:15, 21 kwi 2017

Do góry
dorodny juz masz ten chaos kolorowo pachnąco zwiewnie
Droga do spełnienia 14:58, 21 kwi 2017

Do góry
malkul napisał(a)
świetnej jest to ujęcie z tymi kropelkami na listku

dzięki Gosia czasem uda się coś fajnego zrobić
"W kolorze blue" 14:58, 21 kwi 2017

Do góry
pokaz bo moje zdechły, idzie nowe
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 14:57, 21 kwi 2017

Do góry
Ensata napisał(a)
A, może w magnolli ktoś pod korzeniem siedzi? Z czarnych opowieści, mojej znajomej ze starości kot przeniósł się za tęczowy most. Zakopała go pod magnolią i mówi do mnie. Wiesz, to znak, zobacz jak pierwszy raz zakwitła. Myśląłam, że umrę z wrażenia. Nie, żeby sugerowała Tobie uśmiercenie dachowca, w celach nawozowych Wybaczcie, ale mam głupawkę z zimna

ja tam zawsze lubie twoje głupaki
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 14:57, 21 kwi 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)

To tak jak ja...
a to ogrodzenie...nie wiem czy pisalam ale kocham naj!!

To tak jak ja...
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:56, 21 kwi 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Rozplenice ...
Paradoksalnie także, wiązanie jej na zimę w praktyce osłania starzejący się środek, a odsłania najżywszą część - krawędź kępy. ...

toszka muszę dopytać - czy ty u siebie wiązesz na zime rozplenice (paradoksalnie)?
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 14:55, 21 kwi 2017

Do góry
macham
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies