Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 10:08, 20 kwi 2017

Gosia, Sangokaku jest cu-dow-ny! Nie dość, że jesienią żółciutki jak kurczak, to jeszcze liście trzyma najdłużej ze wszystkich. W tym względzie rozczarował mnie bardzo miłorząb. Kupiłam duży egzemplarz i nie dość, że przebarwienia na razie nie uświadczyłam, to jeszcze liście zrzuca błyskawicznie:/ A Sangokaku na dodatek całą zimę zdobi czerwonymi pędami. Polecam go gorąco!
Co do sporobolusów, no ciekawa jestem, zobaczymy. Zana z kolei mówi, że u niej nie śmierdział. Śmiałków nie mam, za to mam molinie Edith Dudszus. Czekałam na nie z drżeniem serca, bo sadziłam dość późno, zamiast zadołować zgodnie z radą Toszki, ale chyba zaczynają się budzić. Piękne są!
Strzępiasty chyba nie ma, choć pączki ostatnio widziałam. Pójdę zaraz sprawdzić, bo sama ciekawa jestem.

Ok, sprawdziłam. Strzępek ma małe pączki. Ambrowiec nieopodal podobnie, pączki tyko trochę większe.
malkul 15:35, 21 kwi 2017

Izo- pisałas ze powoniniki ci padają ale co? uwiąd ? czy wymarzaja?
UrsaMaior 15:45, 21 kwi 2017

Gosia, u mnie nic nie pada, mimo, że nie okrywam ani nie kopczykuję. Po prostu rosną sobie ładnie i nagle klap, uwiąd. Praktycznie wszystkie mają takie same warunki, ale daje radę tylko Sweet Summer Love (polecam, cudownie pachnie wanilią!) i Ville de Lyon. Pozostałe szlag trafia.
malkul 15:53, 21 kwi 2017

mam dla ciebie lekarstwo. czekaj musze odszukać
malkul 15:54, 21 kwi 2017

Kiedyś alika podawala i do tego roku stosuję (już na wiosnę robiłam pierwszą dawkę) bo mi tez w zeszłym roku uwiąd sie przyplątał i część powojników padła.

Sposób przyrządzania:
1 pałka czosnku,
8 tabletek nadmanganianu potasu (różowe tabletki do kąpieli niemowląt kupisz w aptece),
5-7 l wody,
czosnek miażdżymy, tabletki rozgniatamy (będzie szybciej ) i mieszamy z wodą,
odczekać 2-3 godz. i podlać obficie na wiosnę clematisy.

Mikstura zapobiega bardzo popularnej chorobie - uwiądowi powojników, chorobie grzybowej, przez którą dochodzi do porażenia i zamierania pędów.
Dobrze na powojniki działa też popiół drzewny z kominka, dlatego w zimie można obsypywać je kopczykami z popiołu, a na wiosnę zmieszać z ziemią lub korą.
Nie można też zapomnieć, że clematisy muszą mieć nóżki w cieniu, a górę w słońcu, tzn. że w nogach musimy zasadzić jakąś bylinę, żeby osłaniała cienkie łodyżki przed zbytnim nasłonecznieniem.
Również bardzo ważne jest odpowiednie sadzenie tej rośliny. Musimy pamiętać o wykopaniu porządnej dużej dziury na 0,5 metra. Na spodzie powinien się znaleźć rozłożony obornik, ok. 2 łopaty zmieszany z ziemią. Przysypujemy go następną warstwą, żeby młode korzenie nie od razu w tej mieszance się znalazły. Potem używamy zwykłych mieszanek ziemi, najlepiej z dojrzanym kompostem. Jak najwięcej mieszajmy ziemię z piachem, jeżeli jest to glina nieprzepuszczalna, jeżeli nie jest to glina to piasek jest zbędny.
Nawozy, które stosuję ja, to raz na wiosnę mikstura z guana gołębiego w rozcieńczeniu 2:10 liter, a potem jeszcze magiczna siła do powojników 2-3 razy i to wszystko.
malkul 15:56, 21 kwi 2017

wiesz co weź ty sie juz przetransportuj do działu "nasze ogrody"!!!!
UrsaMaior 16:00, 21 kwi 2017

Dzięki! Gdzieś mi to mignęło wcześniej, wypróbuję, zobaczymy. Dziwne, że nie wszystkie padają...
Aaa z czym ja do ludzi w Naszych ogrodach, Gosia
malkul 16:16, 21 kwi 2017

UrsaMaior napisał(a)
Dzięki! Gdzieś mi to mignęło wcześniej, wypróbuję, zobaczymy. Dziwne, że nie wszystkie padają...
Aaa z czym ja do ludzi w Naszych ogrodach, Gosia

z ogrodem! zmianiaj!

pokaż tę rabatę do zmiany

i pokaż to co tak lubi kupę, podrzucasz czy masz krowę?