Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:27, 20 lis 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:27, 20 lis 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:26, 20 lis 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:25, 20 lis 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:25, 20 lis 2013

Do góry

Witaj Limonko, na pewno zajrzę do Ciebie Dzielna jesteś że przebrnęłaś

Ponuro dziś, tylko przez chwilę wyjrzało słońce

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:13, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ile w najszerszym miejscu, a najlepiej zrób schematyczny rysunek z podanymi wymiarami.

Zaraz idę mierzyć
Jest tak:
W najszerszym miejscu - bezpośrednio pod płotem - 2metry długości
w najszerszym miejscu po szerokości - tylko 62cm;-(
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:12, 20 lis 2013

Do góry
Obrzeża są układane na zaprawie lekko wilgotnej. Inaczej nie dałoby się ich ustabilizować. W szparach jeszcze nic nie ma, może nawet i tak zostanie ?
Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 16:08, 20 lis 2013

Do góry
Bardzo byłabym wdzięczna za podzielenie się doświadczeniem z nami
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:01, 20 lis 2013

Do góry
Ile w najszerszym miejscu, a najlepiej zrób schematyczny rysunek z podanymi wymiarami.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:00, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posadź trzy mocno zielone kule z bukszpanu lub cisa, lub mieszane (dwa cisy, jeden bukszpan), posyp czarnym granitem tłuczonym. albo niczym, jeśli kule będą wielkie. Będzie bomba na wejściu.

Obawiam się tylko że jest tam za wąsko na okazałe kule, średnie będą trochę pewnie zbyt skromne. W wolne dziury Carex testacea Prairie Fire.

Ten pomysł z wielkimi kulami bukszpanu bardzo przypadł mi do gustu.. (tym bardziej że schody chcę obstawić pokaźnymi donicami właśnie z elementami bukszpanu więc byłby to jakby ciąg dalszy aranżacji..).Boję się tylko o to miejsce. Teraz tak kombinuję żeby to trochę powiększyć na wiosnę. Mąż mnie powiesi jak nic...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:58, 20 lis 2013

Do góry
Wszystko zależy od tego jakie to będą brzozy, Pospolite jako aleja powinny moim zdaniem pasować do otoczenia, może lasy iglaste, suche piaskowe tereny, wrzosowiska, trawy. Drzewa typowo alejowe to nie są, w dodatku są dość kruche, rosną wysoko i mogą się łąmać, co może być niebezpieczne.

Posadzone pod sznurek w równych odległościach nie będą pasować a nieregularnie to powinno się z nich robić grupy.

Ja odradzam, lepsze są z brzóz Betula jacquemontii czyli brzozy himalajskie, ale też nie jako drzewa drogi dojazdowej.

Typowe drzewa alejowe to lipy, klony (najlepiej kuliste), wiśnie 'Umraculifera", platany, może kolumnowe graby 'Fastigiata'?

Poniżej więcej inspiracji jakie wybrać drzewa
Link do zdjęć

Odległość od granicy? Zależy co jest za ogrodzeniem, jeśli puste pola, możesz dosunąć się do ogrodzenia na metr, półtora, a jeśli okna sąsiada to możesz mieć konflikt, z powodu zacienienia, choć przepisów na ten temat trzeba szukać w gminie. Ogólnopolskich nie ma.

Zywopłot ze świerków możesz na metr od ogrodzenia, a żywopłot z tui Smaragd nawet bliżej, po płocie po prostu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:46, 20 lis 2013

Do góry
Jeszcze mi przyszło do głowy żeby posadzić kilka sztuk włosiastej Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana' albo jakaś odmiana podobna nie jest żółta, chociaż i żółta mogłaby być.

Jeszcze może być Tsuga canadensis 'Jeddeloh' - obie te rośliny "wylezą" poza kostkę, tylko daj im dobrej ziemi i podlewaj w przeciwnym wypadku zbiednieją w ekstremalnych warunkach, gdy ciasno będą miały.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:39, 20 lis 2013

Do góry
Posadź trzy mocno zielone kule z bukszpanu lub cisa, lub mieszane (dwa cisy, jeden bukszpan), posyp czarnym granitem tłuczonym. albo niczym, jeśli kule będą wielkie. Będzie bomba na wejściu.

Obawiam się tylko że jest tam za wąsko na okazałe kule, średnie będą trochę pewnie zbyt skromne. W wolne dziury Carex testacea Prairie Fire.

Jeśli to nie wejdzie, po prostu wolne miejsce wypełnij zimozielonymi roślinami, jeden gatunek po całości, mocno zielony, nie pstrokaty, albo czarny Ophiopogon "Nigrescens" i kule wytoczone z szarego granitu ułóż.

Ponieważ klon gubi liście, jego zielone jednolite tło powinno być w kolorze zarówno odmiennym od białego to jeszcze odmiennym od czerwonej kostki.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:06, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, świetnie napisałaś, w ogółe umiesz pisać, to takie radosne móc poczytać takie wspaniałości o roli Ogrodowiska, czy moim ogrodzie.

Aniu, powiem Ci jedno, nie da się z dużego ogrodu zrobić małego, a tym bardziej nie tylko bukszpanowego, to jest możliwe w małym ogrodzie, chętnie za murem, ale niekoniecznie.

Twój ogród to całkiem inna bajka, ale takie elementy mogą w nim być I wcale nie będzie gorszy, ale przecież nie o to chodzi, gorszy czy lepszy. Nie ścigamy się przecież tutaj, po prostu inspirujemy i ciągle dążymy do ładniejszej wersji wg nas. To dobrze, przynajmniej po zmianach następuje chwila radości i dumy, że coś zrobiliśmy lepiej.

Ale jak nie polepszymy, a tylko zadbamy o swój ogród, też to będzie sukces. A to niewiele kosztuje, tylko naszą pracę no i może jakieś narzędzia najpotrzebniejsze.

Wszak pamiętam, jak ze trzy lata temu gdzieś u nas napisałam w artykule, czy na wątku Bogdy (), że ogród można mieć, mając samą trawę i jedno drzewo, aby tylko był on zadbany.

Teraz wiem, że tych słów używają inni jako swoich, niosąc je dalej, bo to moim zdaniem najprawdziwsza prawda Zawsze to wiedziałam mając w swojej historii kilka ogrodów.

Ja sie pod tym podpisuje
Mój ogrod pieknieje, widze to, choc w zakatkach wyłazi moj charakter, ale gdyby nie O. I Bukszpanowy, nie byloby tego
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:55, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pisałam Irenko o cięciu, że lepiej ręcznymi, bo tamte szarpią liście
Ano mówiłaś
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:04, 20 lis 2013

Do góry
Niezła nuda, nowe okiennice, pociachane. Same nudy
Ogród Bogusława 10:54, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajny poczochraniec, niezwykle sympatyczny

hm, poczochraniec mówisz, no i niech tak zostanie POCZOCHRANIEC.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:47, 20 lis 2013

Do góry
Zielona Marto - wiem, wiem Może podziałamy niebawem

Zbyszku - jesteś przykładem wielkiej pracy i dużej przemiany na lepsze. To Ciebie odwiedziliśmy jako pierwsi, jestem bardzo związana emocjonalnie z Twoim ogrodem i oczywiście z jego cudownymi Właścicielami oraz przyjaciółmi Waszego ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:45, 20 lis 2013

Do góry
Jeden klon Gabi posadzony po lewej nowego lustra, a ten zielony (chyba nawet łądniejszy) jeszcze czeka. Jest ciut za niski do tej koncepcji, ale na pewno znajdę mu lokum

Buk, co go Sebek posadził pod zielonym dachem zmienił miejsce za dom, zamiast stewarcji kameliowej. Stewarcja czeka. Grujecznik ciemny czeka, chyba pójdzie na przechowanie do Babci Jasi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:27, 20 lis 2013

Do góry
Przypomnę jeszcze ten artykuł wspomniany przez Anię, może nowe osoby wypowiedzą się?

Zapraszam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/406-czy-polacy-lubia-ogrody
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies