o przegapilam ze sie odezwalas
z przyjemnoscia ogladam nowe fotki twojegoslicznego klimatycznego ogrodu
trawniczek jak z katalogu i profesjonalnie skoszony
a w tych donicach drewnianych rosliny ci zimuja bez problemu czy jeszcze czyms owijasz na zime ?
A pod krzewami i drzewami:
carex ' Prairie Fire', sesleria Heuflera, carex 'Bonze', hakonechloa, rozchodniki, berberys 'Admiration', czosnki, hosty niebieskie, szałwie i tawulec z bukszpanem na obwódce. Bukszpan jest tylko dlatego, że nie maiłam co z nim zrobić - za chwilę powędruje do siostry.
Powoli się rozrasta, bo warunki spartańskie.
Nie za bardzo rewelacja w całości: lewa strona to brzozowisko a prawa strona to różana czerwcowa rabata - nie ma równowagi - ale różaną zaczęłam zmieniać.
Dzień dobry.
Przede wszystkim chciałam się przywitać z Forumowiczami, których uwagi bardzo sobie cenię. Wątek o niwaki przeczytałam od dechy do dechy, ale kilka wątpliwości mam. Otóż wczoraj wkopaliśmy świeżo zakupione drzewko - jałowiec mint julep. Ponieważ zamierzam nadać odpowiedni kształt poduchom - położyć je zupełnie na płasko, chcę zapytać czy jest to obojętne czy posłużę się kratką bambusową, czy zaizolowanym drucikiem? Czy powinnam przed zimą dokonać jakiś innych zabiegów na drzewku, np. we wrześniu oprysk przeciwko zamieraniu wierzchołków pędów?
Oto moja magnoliowo-hortensjowa. Limki marniutkie, ale były tanie i liczę, że gdy o nie zadbam, to pięknie mi się odwdzięczą. Tutaj z przodu będą jeszcze turzyce Evergold. Derenie, które rosną przy płocie, trafią na brzozową, a tu wzdłuż płotu będzie grabowy żywopłot. Za pierwszą magnolią "Orchid" posadzone są tawuły szare, które lubimy za ich pokrój, następnie magnolia "Leonard Messel" i znowu szpaler Limek, podsadzonych imperatą Red Baron (pomiędzy nimi trzecia magnolia "Rustica Rubra"). Przed magnoliami, na linii traw, planuję bukszpanowe żywopłociki. Cała ta rabata ma około 23 metrów i łączy się z prawą bylinową "eLką": w kącie wylądował perukowiec, rozdzielony od hortensji miskantami Morning Light.
Brzozowisko to 2 brzozy uratowane z powodzi, jarzębina z nieistniejącej wsi, trzmielina oskrzydlona, judaszowiec ('Forest Pansy' dzięki Justynie, kalina japońska ('Pink Sensation'od Justyny), rosa glauca od Dzidki, bez czarny ('Eve'):