Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 15:29, 12 paź 2016

Super!
Nett 19:42, 13 paź 2016

Och, pleców nie czuję. Posadziłam dzisiaj krokusy i wyczyściłam rząd tuj. I z betonu, bo sąsiad kostkę kładzie i połowa suchego betonu na moich tujach, i z suchego. Dużo tego było na tych starych tujach.
To co opadło trzeba zebrać czy można zostawić jako ściółkę? Z wyglądu mi to nie przeszkadza, jest z tyłu od płotu.
Nett 20:17, 13 paź 2016

Do kiedy można przesadzać iglaki?
Chciałabym przesunąc jednego cyprysika lawsona a drugiego przenieśc z innego miejsca i zamnąć te dziury przy płocie, tylko nie wiem czy nie za późno już jest na takie przenosiny.
Kamajla 23:40, 13 paź 2016

Zasypiam już, ale wątek wierzby teściowej odrobinę mnie wybudził... Trzymam kciuki. Może octem ją jakoś gdzieś potraktować? Na chwasty super podziałał może i wierzbę wyeliminuje? Moją przygarnął sąsiad na szczęście. Też dostałam od teściowej. Ale ona mimo, że działkę ma od wielu lat, to słucha nowinek, które przekazuję jej z O. i sama zasugerowała, że tej wierzby należy się pozbyć. Zwłaszcza, że nie była uwzględniona w projekcie.
AniMa 08:18, 14 paź 2016

Ponoć ma być znowu "wiosna" to przesadzaj śmiało
Ja w zeszłym roku w ciepłym grudniu choinki wsadzałam. Żyją...tylko póżniej się zbierały wiosną...
Nett 09:15, 14 paź 2016

Kamajla napisał(a)
Zasypiam już, ale wątek wierzby teściowej odrobinę mnie wybudził... Trzymam kciuki. Może octem ją jakoś gdzieś potraktować? Na chwasty super podziałał może i wierzbę wyeliminuje? Moją przygarnął sąsiad na szczęście. Też dostałam od teściowej. Ale ona mimo, że działkę ma od wielu lat, to słucha nowinek, które przekazuję jej z O. i sama zasugerowała, że tej wierzby należy się pozbyć. Zwłaszcza, że nie była uwzględniona w projekcie.

No własnie u mnie ani moja mama, ani teściowa działek nie mają, ale chętnie kupowały i obdarzały wszystkim co im się spodobało. Czasem nawet od razu sadziły w miejscu przez się wybranym Teraz już jest spokój, ale mam sporo takich "prezentów".
I z jednej strony szkoda roślin jak zdrowo rosną, a z drugiej często są tak od czapy, że nie wiadomo co robić..
Nett 09:17, 14 paź 2016

AniMa napisał(a)
Ponoć ma być znowu "wiosna" to przesadzaj śmiało
Ja w zeszłym roku w ciepłym grudniu choinki wsadzałam. Żyją...tylko póżniej się zbierały wiosną...

Przesadzę, przesadzę. Jak nie przezimują, to jakoś to zniosę, bo nie pałam do nich miłością i zrobiłyby miejsce na graby
Nett 11:38, 14 paź 2016

Siedze i próbuję zacząć planowac od głównej rabaty- na przeciwko okna. Chciałabym tam pas hortensji - to na pewno. Zastanawiam się nad kształtem nasadzeń i czy za hortensjami pasowałby Gracimillus lub inny miskant. Ja wiem, że przez całą wiosnę go nie widać zza hortensji, ale jednak później ładnie nad nimi góruje. Tylko czy nie będzie miał za ciemno?
Więc po kolei.
Mówimy o tej rabacie- tak wygląda z tarasu

I z góry:

Platany są 2 metry od tuj, a odległość między drzewami 3 metry.
Nett 11:42, 14 paź 2016

Pierwsza werjs- wszystko na prosto

Druga wersja- hortensje po łuku do przodu z Grackami z tyłu:

Trzecia wersja łuk za drzewami:

I jeszcze jedna fantazja- eska z miskantami z tyłu
AniMa 12:03, 14 paź 2016

Dla mnie wersja nr 2. tylko musisz uwzględnic że i ML i hortki się rozrosną...pierwszy z brzegu przykład na ML:
A iML w lekkim zacienieniu będzie rósł, tylko aby wody miał odpowiednio

Druga w kolejności wersja to ta z nr 1