Bez problemu przycinaj aby nie owocowały bo to je osłabia. Długie badyle rosomanes tną o 1/2 nawet w pazdzierniku, aby łodyg ich nie wyłamało w czasi zimowych wiatrów. I tak wiosna obciachalasz je nisko. Jesli nie kopczykujesz róz to nie ciachaj ich radykalnie tylko kwiatostany
oj tak jutro pokaze, jeszcze dobrze swoich fotek nie ogladnelam, roslinki sadze i podlewam.
Irenko dziekuje za to, ze znalezliscie dla nas czas za wspaniale przyjecie. Widzialam twoj ogrod drugi raz i odkrylam tyle nowych miejsc Niebieski zakatek wyobrazalam sobie gdzie indziej hihi, jest sliczny.
Dziekuje za pokazanie Kwiatonu bylismy tam jeszcze raz, bo R stwierdzil, ze mamy za malo roslin i potrzebuje wiecej aronii. Jakbys jakas chciala kupic to same patyki zostawilismy hihih trzeba zamowic nowe rosliny. U Kulasa tez bylismy i kupilsmy choinke na Boze Narodzenie
Przepiekny ogrod i przemili gospodarze a Misia tez wygrzeczniala, biegala kolo mnie i calowala mnie po nogach ale nie szczekala i nie przeszkadzala.
I za roslinki dziekuje czesc juz posadzona, jutro reszta.
Kasiu, dziękuję za wszystkie cudne zdjęcia Bardzo mi się spodobały te ujęcia Ale dałaś mi do myślenia Dziś przez cały dzień myślę o tym kloniku Może będzie na targach jesiennych
Kasiu, nie spodziewałam się, że napiszesz przed powrotem do domu
Szybka jesteś Dziękuję za wszystkie miłe słowa Bardzo się cieszyłam na to nasze spotkanie Bardzo Was lubimy i super się nam rozmawia Mam nadzieję, że następnym razem uda nam się dłużej sobą nacieszyć
Ania toż pisałam Ci kilka razy, Ty to już tabletki na pamięć powinnaś brać
Niedaleko zjazdu na autostradę Widać szkółkę, bo drzewka ciągną się od drogi wgłąb.
Oprysk zrobiłam A jak mi moje miskanty spali, to w nocy przyjadę do Ciebie na rabsa
Ja bym w tą rabatę, wciągnęła jarząba (wiesz, ze on jest w Polsce pod całkowitą ochroną?). Co prawda jego obecność trochę komplikuje sprawę, bo to wielkie drzewo... a prosi się, aby po długości posadzić kilka drzew
i teraz albo jarząb AUTUMN SPIRE 'Flanrock', albo ...co?
nie za wielkie aby odciążyć wizualnie masywnego jarząba.
Na podstawie fotki ( i nie tylko ) trudno będzie rozstrzygnąć bo to horetnsja ażurowa a one bardzo często na pierwszy rzut oka są do siebie podobne, te piuropusze nie są niczym charakterystycznym, tak zachowują się kwiaty płodne. Możemy na razie tylko pogdybać co to może być. Rzuca się w oczy na razie brak przebrwień ( ale stanowisko zacienione, więc może to wprowadzać w błąd) krzew rozłożysty, kwiatostany wydają się być ostro zakończone, raczej skromne, na razie najbardziej pasuje do Tardivy, zresztą do tej pory była bardzo często w ofercie szkółek, może jak się przebarwi będzie łatwiej
A to moja Tardiva, w tym roku dużo skromniejsza
Dzień dobry, ja z prośbą , udało mi się zakupić po okazyjnej cenie 100 sztuk cisów takich
i mam dylemat jak je wkomponować w to
i w to
szukam pomysłu- może porozrzucać kule z 5 cisów, po całej działece? i formować je w kule czy stożki?
Macie jakąś propozycje, z netu? może coś wymyślicie, chciałabym trochę unowocześnić ten mój swobodny ogród.
Dopiszę, że jest to ziemia sucha, w zasadzie jałowa-do każdego nasadzenia używam worka dobrej ziemi, ogród ma około 50 arów, nie ma nawadniania-bo na takiej powierzchni jest jak wiecie drogi, może w przyszłym roku zrobię tylko punkty poboru wody porozrzucane po ogrodzie.
Zdjęcia robione wiosną i na przełomie lata. Perowskja telaz jest wielka i bujna i piękna, a lawenda już przekwitła.Na tarasie nie ma już lawendy -zmieniłam na cisy i kule z bukszpanu=brak tylko fotki aktualnej. Wiekszośc rabat jest żwirowych.