Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 21:27, 26 wrz 2016

Do góry
Szarobialy napisał(a)

Powinnam zbadać ph u siebie na działce. Co kupić, czym zbadać najlepiej ?
Gdzieś czytałam, ale teraz pewnie nie znajdę.
Torf jest zły ? Ja mam sporo nawiezionego i zmieszanego z wierzchnią warstwą ziemi. To był błąd ?.

Badanie ph ma szczególne znaczenie przy planowaniu roślin kwaśnolubnych i zasadolubnych. Większośc roślin ma tolerancję na glebę z wahnięciami.
My mamy płyn Helliga i phmetr.

Ogólne wrażenie można mieć widząc, jakie rośliny wskaźniowe rosną ale to nie jest dobra metoda, bo często zakładamy ogród nie na pierwotnej łące tylko po polu uprawnym albo na gruzowisku pobudowlanym.

Torf - nie jest dobry dla roślin, choć może rozluźnić żyzną glinę ale lepiej robi to kompost i piasek, bądź żwir. Torf nie zatrzymuje wody w glebie, suchy nie pozwala oddychać roślinom.

Torf wykorzystywany w takiej masowej produkcji, to niszczenie torfowisk, czyli przyrody. Może produkują go sztucznie bez niszczenia torfowisk? Ale ja nie muszę go używać. Nie jest mi do niczego potrzebny. Używałam do sadzenia różaneczników ale teraz już nie będę.

Tak to jakoś jest.

Odpowiadając na pytanie, czy źle zrobiłaś z torfem. Nie wiem? Co chciałaś osiągnąć przez użycie torfu?

Ale nie panikujmy, życie w glebie powstaje czy tego chcemy czy nie, po prostu ono jest, bo to jest właśnie potęga Natury.

Mieszając torf z rodzimą glebą na pewno troszkę ją zluzowałaś ale nie dałaś jej żyzności.

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 21:23, 26 wrz 2016

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Tak Ewo. Flamingo ładny jest. Zastanawiam się nad jego przesadzeniem ponieważ za nim jest już wybudowany śmietnik i trochę jest mu tam za ciasno.

Wygląda na młode drzewko to może problemu nie będzie z przesadzaniem. Tniesz go? bo może to też jakieś wyjście..
Ogródek Iwony II 21:22, 26 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Efekt łańcuchowy przesadzania - podoba mi się to określenie i skąd my to znamy.
Twoje Kleine Fontanne już takie ładne białe piórka mają, moje cały czas rozcapirzyć się nie chcą. Może to dlatego, że teraz słońce już dużo niżej i nawet moja najbardziej słoneczna część ogrodu przez te ogromne drzewa mało słońca dostaje.

Kurcze, szkoda ...
U mnie jest na słoneczku. ma tam idealne warunki
Do tego jeszcze hortka... Miała być polar Bear, ale chyba nią nie jest ...
A co tam, ważne, ze ładnie przyrosła od zeszłego roku

Dla odmiany czas na zmiany... 21:21, 26 wrz 2016

Do góry
Ogród z łezką II 21:17, 26 wrz 2016

Do góry
Dla Ciebie i Rysia - pamiątka z Wojsławic

Zakochana Para

Ogród w skali mikro cz.II 21:15, 26 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
(...)

A mie to loto ))))

Ooooo, no paczaj ino
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:14, 26 wrz 2016

Do góry

Popracowałam trochę w okolicach łuku - dosadzałam co stało kilka miesięcy a to kupione a to wyprodukowane osobiście

zaskoczyło mnie liriope, rozdzieliłam wiosną podlewałam, wyglądała fatalnie jakby nic z tego nie wyszło, potem zarosło, zapomniałam, potem znów zaglądałam coś drgnęło i teraz patrzę a nawet niektóre kwitną i chyba przetrwały rozmnażanie - zobaczymy wiosną

Ogródek Iwony II 21:14, 26 wrz 2016

Do góry
Pytałam się Danusi, ona w listopadzie przesadzała buksy, więc się odważyłam i dziś 3 sztuki przesadziłam. Denerwowało mnie, ze są w linii. Już są porozrzucane
Przesadziłam też z kwadratowej rabaty wysokie jeżówki, na drugi rok chcę tu niskie, jakieś ładne, ale jeszcze nie wiem, co by pasowało, bo tam niedaleko czerwone róże, a czerwonych jeżówek nie chcę ...
Mam pomysł na kosmetyczne poprawki mojej kwadratowej rabaty.
Wiosną podzielę moją molinię variegata. Będzie jej więcej na kwadratowej
Śliczna jest o tej porze roku

Zaczęłam kwadratową uzupełniać ziemią. Na wierzch wysypię przesiany kompost...
Trochę siadła ziemia na rabacie, muszę dosypać ...
Zaczęłam, ale było już ciemno i nie dokończyłam ...

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:14, 26 wrz 2016

Do góry
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że muszę wymienić dwa styliska od łopaty i od wideł. W ferworze przesadzania oba trzonki poszły w diabły. Ale nie dziwie się, że nie wytrzymały. Już ze 20 lat miały, a zimują w szopce nieogrzewanej. Miały prawo się zestarzeć.

Jak i mój ogród. Trzeba powoli odnawiać.

Dla odmiany czas na zmiany... 21:13, 26 wrz 2016

Do góry
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:07, 26 wrz 2016

Do góry
Rudbekia błyskotliwa kończy swoje wejście. Jutro usuwam przekwitłe. i część z tego miejsca przeniosę gdzie indziej.

A tak pięknie się jarzyła w słońcu!

Ogród z pergolą 21:06, 26 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.

To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.

Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.

A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.

Ewa tak mniej więcej jest tak

ale błagam..skarpy tez powinnam zmienić..?
mam seslerię heufi coś tam i rozplenice red head.a i gracka. to ewentualnie na to moge wymienic.
a nie pamietasz nazwy tego wątku?
Ogród w skali mikro cz.II 21:05, 26 wrz 2016

Do góry
Gierczusia Ty sie zachowuj bo Cie z auta wyciepna........

A mie to loto ))))

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:04, 26 wrz 2016

Do góry
Zakwitły mi prawie wszystkie astry, jeszcze jeden bardzo późny nie kwitnie

niektóre chyba różnią się ilością płatków naprawdę

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:03, 26 wrz 2016

Do góry
A oto moje zakupy Wojsławice 2016

Rododendronowy ogród II. 21:03, 26 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Bożena co to za roslinka?

i takie na fioletowo kwitnace to marcinki?
tych traw to mi dałaś tyle ze caly front obsadze! meeeeeegggggggggaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
koffam Cię!!!!
aż taką rewolucję robilaś?przeciez urabalaś z poł rabaty!

To ciemierniki.Niebieskie to marcinki , mogę dac wiecej lub inne kolory malinowy i bordowy.Te trawki szybko rosna wiec i Ty szybko bedziesz rozdawac. Ja zrobiłam całą nową rabate z jedna z nich a reszte dostałas Ty.
Ogród Hrabiego 21:01, 26 wrz 2016

Do góry
Koniec września.
Nowości to karmik oraz stara furtka.

Ogród i co dalej 21:01, 26 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Monika
W końcu Cię znalazłam
A pokazałabyś to miejsce gdzie maja być drzewa i kulki?

Reniu , cieszę się,że mnie znalazłaś , bo ja Ciebie znalazłam już dawno, ale się nie odzywam, takie mądre dysputy są u Ciebie , a ja nie bardzo ....
i teraz zdjęcie poglądowe na czerwono zakreślone wszystko do wywalenia, miały być platany szczepione na pniu na wys. 3 m w ilości 3 szt, ale gdzie je dostać ?, i koncepcja się zmieniła , wysokość żywopłotu z tuji to 2,70 m i jakie drzewo wybrać - ma mnie osłonić od domu sąsiadów - choć ich uwielbiam

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:58, 26 wrz 2016

Do góry
Do sezonu cebulowego jestem przygotowana, wreszcie mam sadzarkę o jakiej marzyłam i cebule tulipanów których nie planowałam kupować w tym roku.
Ale skoro mam sadzarkę

dzisiaj testowałam bo sadziłam tulipany botaniczne, tulipany sadziłam do tej pory w koszyczkach i pewnie część też tak posadzę.

brakuje mi w ogrodzie wody więc ustawiam poidełka - nowe

Dla odmiany czas na zmiany... 20:57, 26 wrz 2016

Do góry
ktoś chciał ścieżkę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies