Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pachnący różami, malowany bylinami 16:43, 18 sie 2025

Do góry
ewsyg napisał(a)

Co to? Kojarzę ale nie mogę dopiąć nazwy.
Ostróżka? Eustoma?
Ogród z zegarem 16:41, 18 sie 2025

Do góry
Przyjechały też dziś nowe pustaki (na pierwszym planie, po prawej stronie garaż)

I trochę z oddali
Ogród z zegarem 16:38, 18 sie 2025

Do góry
Dziś osobiście podjechałam sprawdzić co i jak wygląda

Widok z kuchni (oczywiście ta góra ziemi zniknie ). Ten cały teren do brzóz to miejsce na rabaty i ścieżki.

Widok z salonu (chłopcy się rozpędzili i postawili niepotrzebnie ten rząd pustaków na dole, bo tu będą dwie pary drzwi balkonowych i kominek pośrodku)

Widok z pokoju (tu z kolei drzwi balkonowych nie będzie, ale też im się coś popier…. pomyliło)
A to tylko dlatego, że w sobotę nie było „szefa”.

Widok z sypialni (tu będą drzwi balkonowe i do trzech razy sztuka - jest ok)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:21, 18 sie 2025

Do góry
Wypieliłam warzywa

To fotka “przed”: haha

Grzebiuszka ziemna 15:50, 18 sie 2025

Do góry
Parę migawek sierpniowych ku pamięci, żeby móc popatrzeć zimą zakwitł pięciornik żółty:

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:31, 18 sie 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Moje róże

Ale śliczny, słodki kolorek ma wrzucisz nazwę?
Ogród prawie wymarzony … 15:25, 18 sie 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Cudny ten gąszcz
Grzebiuszka ziemna 15:00, 18 sie 2025

Do góry
Ciekawostka - na wiosnę kupiłam jedno opakowanie irysów holenderskich mix, miały byś niskie na 15 cm, a osiągnęły prawie pół metra w donicy więc wykopałam je i baaardzo zdziwiłam. Co prawda miały już przy zakupie przy tych 7 sztukach małe cebulki przybyszowe, ale niewiele. Teraz przy wykopaniu zdumiałam się bo jest ich tyle (ok 40???):

Lubię takie żywotne roślinki

Róża Piruette puszcza nowe bukieciki:

Ładnie kwitnie kleome

Grzebiuszka ziemna 14:41, 18 sie 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Bożenko - błękitny anioł wygląda super, a ta lilia anuszka, rewelacyjnie wygląda. czy ona też pachnie?

Nicola dzięki - pachnie ale najsilniej pachną te trąbkowane.

anpi napisał(a)
Bożenko! Aniołek nieźle gwiazdorzy, zresztą lilia Anuszka nie mniej!
Lilii takiej poszukam dla siebie!

Aniu warto. Podobnie jak i pięknotę o nazwie - Bell Song

Pierwszy zbiór cyklantery

Z tego oto pnącza:

Nie są duże te owocki, ale mają klasyczny smak ogórka. szukam w internecie przepisów, najpierw spróbuję zakisić jak "normalne" ogórki, na surowo w sałatkach jest ok

Kaszubskie piaski 13:44, 18 sie 2025

Do góry
Rabata angielska prosi o zrobienie kantu i wypielenie... ale urlop był za krótki na takie fanaberie

I parę migawek sierpniowych z rabaty:

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:43, 18 sie 2025

Do góry
Jedna ściana ma tynk, parapet granitowy zamontowany

Podbitka

Chłopaki chcą skończyć we środę
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:19, 18 sie 2025

Do góry
Pierwsza zerwana

Szalotki i cebula

5 bakłażanów rośnie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:17, 18 sie 2025

Do góry
Jakie fajne mam dyńki i ile różnych jupi

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:51, 18 sie 2025

Do góry
Rabaty zaczynają jakoś wyglądać

Tu chwastowisko ale udajemy że tak ma być

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:34, 18 sie 2025

Do góry
Graby na nowej działce sobie radzą

Serby też

Łąka kwietna skoszona

Kaszubskie piaski 10:40, 18 sie 2025

Do góry
Wakacyjny wyjazd na południe Polski przywiódł mnie w drodze powrotnej w okolice Warszawy do szkółki Ogrody o Zielonych Progach. Ach jaka to była radość oglądać te byliny i móc wybrać niedostępne u mnie i wysyłkowo odmiany. Kupiłam:
2 kolejne boltonie,
2 floksy wielkolistne Goliath,
2 słoneczniczki Burning Hearths do żółtego końca rabaty angielskiej,
rozchodnik Cotton Candy Vanilla - słodki jak cukierek,
3 astry Violetta - podobno najbardziej fioletowy ze wszystkich astrów.

Pomidorowy Zawrót Głowy 09:30, 18 sie 2025

Do góry
[ODMIANA]: Big Rainbow

[KOLOR]: odcienie czerwieni, żółci i pomarańczy
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe z lekkim żebrowaniem na górze
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy
[TYP]: pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średnio późne
[WYSOKOŚĆ]: wysoki (170-190 cm)
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: USA. Rodzinna pamiątka z hrabstwa Polk w Minnesocie. Jej nasiona zostały wysłane do Dorothy Beiswenger z Crookston w Minnesocie na początku lat 80. jako odmiana „NN". Dorothy tak bardzo się spodobała, że postanowiła nazwać ją „Big Rainbow” i pod tą nazwą została zaprezentowana w Roczniku SSE z 1983 roku. Po raz pierwszy wprowadzono ją do obrotu komercyjnego w 1990 roku na Southern Exposure Seed Exchange.
[CIEKAWOSTKI]: Jeden ze 100 pomidorów heirloom wymienionych w książce Carolyn J. Male „100 Heirloom Tomatoes for the American Garden”
[MOJA OPINIA]: Mimo, że opis sugerował tego pomidora jako średnio późną odmianę to zaczął owocować z resztą w podobnym terminie (dla przykładu Citrina nadal nie nabiera żółtego koloru, ale ta podobnie jak w zeszłym roku będzie późna u mnie). Owoców nie ma jakoś dużo na krzaku, więc plenność nie jest wyjątkowa, ale za to są to spore sztuki (300-500 g). Bardzo ciekawie wygląda po przekrojeniu, kolory wnętrza jakby ktoś pomieszał farbę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Bardzo soczysty, deska cała mokra już przy krojeniu. W dojrzałym egzemplarzu skórka odchodzi sama bez wcześniejszego sparzenia wrzątkiem (zaprezentowałam na zdjęciu).
Ptasi gaj 23:56, 17 sie 2025

Do góry
Chce się pochwalić zakupem Judaszowcow

Eternal...

Carolina...

I Prosi Nath...

Judaszowce już posadzone. wykopać dołek graniczy z wielkim wysiłkiem. Ziemią jak skała tak wysuszona. Nalewalam wodę aby się ziemią poluzowała.
Zielony Chram 23:51, 17 sie 2025

Do góry
Darecka napisał(a)
Hej Sylwio!

1. Jeśli chodzi o lobelię, to bylina, więc jeśli nic jej nie zaszkodzi (czytaj spory mróz), powinna dać u nas radę. Ale jestem optymistką, bo w tym roku nawet szałwia omączona zimę przetrwała. Odmiana lobelii: Starship Blue.

2. Tak, planuję zebrać nasiona tej naparstnicy, słoneczniczka szorstkiego, tej super kompaktowej pysznogłówki i może jeszcze mini budlei . Czy pamiętasz odmianę Twojej naparstnicy? Bo jest tych bylinówek trochę, moja to Rising Phoenix

3. Niestety odmiany świdośliwy nie znam, zapytam teścia, może pamięta, co sadził

4. Rzeczywiście, projektor i kreda się sprawdza. Tak bardzo nie mogłam się doczekać zachodu słońca przedwczoraj, że w międzyczasie powstało coś jeszcze z jego udziałem- mała metamorfoza mało apetycznej szafy w sypialni . Zostało tylko wypełnić kontury:

Teraz po głowie chodzą mi jeszcze inne pomysły, np. ściana w kuchni, drzwi garażowe.. Otworzyła się puszka Pandory haha

To jedna z moich nowych nabytków ma tą samą nazwę, druga to Falcon Fire. Aktualnie walczę z suszą o ich przetrwanie....
Malunki cudne
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:41, 17 sie 2025

Do góry
Długi weekend, ale zrobiłam tylko trochę w temacie ogrodu/trawnika. wyszłam za winkiel

i zbierałam i rozdawałam pomidory

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies