Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 23:35, 31 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Piszecie dziewczyny że Was męczą kolory a mi się zdaje mój ogroód za mało kolorowy. Za bardzo zielony. I kombinuje co by tu jeszcze dodać . Domówiłam krzewuszek. Kupiłam azalie i dalej mi mało.

No właśnie, różne są apetyty na kolorki w ogrodzie. Jednemu wydaje się za dużo, innemu za mało. I chyba to jest normalne, na tym polegają różnice między ludźmi.
Mnie czasem nietrafione zestawienia kolorów drażnią, czasem nie potrafię inaczej.

Na przykład moja azaliowisko (japońskie) wydaje mi się zbyt duże i monotonne fakturowo. Kolorów tam jest moc ale powierzchnia jakaś zbyt równa, nic nie jest wyższe lub niższe. Wszystko jednostajne. Zastanawiam się, może paprocie tam między małe azalie posadzić?
Joku 20:15, 01 cze 2026

Moim zdaniem kwitnienie azalii i rododendronów trwa na tyle krótko że można natłok kolorów wytrzymać . Mirka już tyle lat je ogląda że może być zmęczona .
Zdarzało mi się we własnym ogrodzie reorganizować rabaty i pierwszy efekt pomimo przemyślanej kompozycji nie robił wrażenia. Dopiero jak rośliny podrosły, w następnych sezonach okazywało się że jest dobrze. Może u ciebie też tak będzie. Nie wiem czy paprocie lubią kwaśne podłoże, musiałabyś sprawdzić. Może pomieszaj rodki z azaliami i w ten sposób zróżnicuj wysokość, są też wyższe bardzo ładne azalie. Bo japońskie są chyba z tych nisko rosnących.

O zimowaniu hortensji napisałam w moim wątku. Możesz też poczytać w wątku Vity na stronie 132 jak ona zabezpiecza na zimę hortensje w gruncie.
basia3012 23:59, 01 cze 2026

Joku napisał(a)
Moim zdaniem kwitnienie azalii i rododendronów trwa na tyle krótko że można natłok kolorów wytrzymać . Mirka już tyle lat je ogląda że może być zmęczona .
Zdarzało mi się we własnym ogrodzie reorganizować rabaty i pierwszy efekt pomimo przemyślanej kompozycji nie robił wrażenia. Dopiero jak rośliny podrosły, w następnych sezonach okazywało się że jest dobrze. Może u ciebie też tak będzie. Nie wiem czy paprocie lubią kwaśne podłoże, musiałabyś sprawdzić. Może pomieszaj rodki z azaliami i w ten sposób zróżnicuj wysokość, są też wyższe bardzo ładne azalie. Bo japońskie są chyba z tych nisko rosnących.

O zimowaniu hortensji napisałam w moim wątku. Możesz też poczytać w wątku Vity na stronie 132 jak ona zabezpiecza na zimę hortensje w gruncie.

Dzięki Jolu, przeczytałam u Ciebie i przeczytałam też u Vity. Mój błąd był taki, że w grudniu zaskoczył mnie śnieg i ogrodówki zostały bez okrycia. Dopiero jak znikł śnieg to owinęłam je flizeliną. Teraz będę już mądrzejsza, dziękuję.
Jeśli chodzi o moje nasadzenia z azaliami to faktycznie może trzeba poczekać. One są różnych odmian, więc może jedne będą wyższe inne niższe. Już zauważam, że Kermesina jest wyższa niż Kermesina Rose.
Dzięki Jolu.
Kordina 01:00, 02 cze 2026

Mnie kolory w naturze i ogrodach nie męczą, ale zachwycają