Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 23:09, 03 cze 2026

Dzięki Violetko, ja takich nie widziałam u siebie. Ale ja już z dużym ubytkiem wzroku, to mogę takiego drobiazgu nie dostrzegać.

Muszę zabrać lupę do ogrodu. I poczytać o skoczogonkach. Miłego weekendu.
Basieksp 23:31, 03 cze 2026

Haniu, ja też poluje na poskrzypkę. A te jej larwy dla mnie są takie trochę obrzydliwe, jak już są to czymś takim czarnym są oblepione, nie lubię tego. Biorę wtedy jakiś patyczek i je zwalam na ziemię. Gdzieś, kiedyś wyczytałam, że poskrzypka nie lubi zapachu mięty. Raz nawet zerwałam jeden listek i go podsunęłam pod nią, uciekła. Ale zawsze zapominam, by napar z mięty zrobić i opryskać lilie. Kwiatom to nie powinno zaszkodzić a może byłby to jakiś straszak dla poskrzypki ?
hankaandrus_44 09:23, 04 cze 2026

O. Basiu, to dobry news w sprawie ochrony lilii. Moje dopiero startują, są w fazie wczesnego pąka. no i mają super liście do jedzenia. Miętę mam. będę pamiętać o oprysku, bo nie robiłam żadnego podejścia.

violka171 10:37, 04 cze 2026

hankaandrus_44 napisał(a)
Dzięki Violetko, ja takich nie widziałam u siebie. Ale ja już z dużym ubytkiem wzroku, to mogę takiego drobiazgu nie dostrzegać.

Muszę zabrać lupę do ogrodu. I poczytać o skoczogonkach. Miłego weekendu.

Haniu ja właśnie z lupą musiałam je zidentyfikować bo te mlode to naprawdę malizna, no tak pilnuję tej Gobasi że w obłęd można popaść.
Miłego weekendu, buziole
violka171 10:41, 04 cze 2026

Basieksp napisał(a)
Haniu, ja też poluje na poskrzypkę. A te jej larwy dla mnie są takie trochę obrzydliwe, jak już są to czymś takim czarnym są oblepione, nie lubię tego. Biorę wtedy jakiś patyczek i je zwalam na ziemię. Gdzieś, kiedyś wyczytałam, że poskrzypka nie lubi zapachu mięty. Raz nawet zerwałam jeden listek i go podsunęłam pod nią, uciekła. Ale zawsze zapominam, by napar z mięty zrobić i opryskać lilie. Kwiatom to nie powinno zaszkodzić a może byłby to jakiś straszak dla poskrzypki ?

Basiu,tak jak mówisz larwy są oblepione czymś czarnym-to ich odchody,celowo dorosłe osobniki oblepiają larwy odchodami w ochronie przed innymi drapieżnikami,trochę się zagłębiłam w temat ostatnio, pozdrawiam
LIDKA 11:33, 04 cze 2026

Obrzydliwe te poskrzypkibi ich larwy. Zżera mi lilie i chyba z kwiatków nici. Opryskałam preparatem na szkodniki róż bo to miałam.

violka171 12:19, 04 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Obrzydliwe te poskrzypkibi ich larwy. Zżera mi lilie i chyba z kwiatków nici. Opryskałam preparatem na szkodniki róż bo to miałam.

Ja zrobiłam oprysk Karate Zenon-zawsze działało,lili nigdy nie pryskałam ale teraz zmuszona jestem. Odczekam 10 dni i spryskam mospilanem sp-on wnika w soki lili, ponoć najlepszy z opini
Kordina 13:41, 04 cze 2026

Ładna kolekcja orlików Haniu u mnie kolorowe zanikły, pozostały białe i różowe
Alija 16:36, 04 cze 2026

Haniu, śliczne orliki, u mnie najwięcej różowych, w tym roku szaleją.
Poskrzypki jeszcze w tym roku nie zauważyłam, ale coś mi zżera niektóre kwiaty róż.
hankaandrus_44 17:59, 04 cze 2026

Jak nie zapomnę, zrobię w ogrodzie orlikowy pokaz. Dziś jestem w domu.
Pozdrawiam. Udanych łowów poskrzypek i ich dzieci.