Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensja na pierwszym miejscu ale... 10:51, 22 sie 2016

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:50, 22 sie 2016

Do góry
Karol przyznam się bez bicia że mi też się podoba zwłaszcza jak sobie odpuszczę dzionek (góra dwa) pracy przy nim

Hortensja na pierwszym miejscu ale... 10:48, 22 sie 2016

Do góry
Ogród - Azyl Amatora 10:45, 22 sie 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Miejsce pod ławeczkę ładnie przygotowane, a nie planujesz zmienić nasadzeń w plecach ławeczki?

Dorota, planuje. Wsadziłem tam małego perukowca i chce kupić powojnika Rubens na słup. Masz jakieś inne pomysły?
Tu nawet go widać w tym bałaganie
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 10:33, 22 sie 2016

Do góry

Brzydal jesteś i się drażnisz, a tą fotkę musiałam zacytować bo super Ci się udala jakby rekin się wyłaniał

nie mam pojęcia gdzie to ale coś się chyba tam rozlało - jakaś maź, piana czy co tak te patyki i kamienie pokrywa
nie wysilam się dalej bo nagrody nie ma - wolę Twój ogród

pozdrawiam
Zielona (r)ewolucja 10:26, 22 sie 2016

Do góry
Wczoraj kolejna ulewa praktycznie przez cały dzień... No co z tym latem. Poczytałam o ałyczy u Ani-faktycznie zapowiada się masakra z tym cięciem za jakiś czas. Ale M się uparł, twierdzi, ze da radę, i wymieniać na tym etapie nie chce... I co zrobić. Pociecha pozostaje ze jest on na zewnątrz ogrodzenia
Wklejam kilka zdjeć -niestety dysponuje tylko tel. Wiec cieżko i pokazać perspektywę i faktyczny wygląd tego miejsca które kiedyś będzie mam nadzieję ogrodem
Na początek nieszczęsna wierzba u sąsiada
Jej ekspansja na moja stronę płotu

Teraz inny kawałek - z powodu tego, ze zbiorniki na deszczówkę mam zewnętrzne a dach ogromny i przy ulewach się z nich przelewa postanowiłam stworzyć coś na kształt suchej rzeki, która nadmiar wody w czasie deszczu odprowadzi jak najdalej, przez co nie wypłukać trawnika, który kiedyś mam nadzieje będzie . Na razie zcalej rzeki jest tylko krótki kawałek, docelowo ma tworzyć mały meander i oddzielać część ozdobnæ od warzywnika. Obsadzona będzie trawa i, zonkilami i szukam nadal koncepcji czym jeszcze, jakaś wierzba pendula na pewno tez.wiem, ze cudzych zdjeć nie wklejamy, wiec ile mogę pokazać inspiracji, a szkoda... Moja w wersji roboczej wyglada na tę chwilę tak:
i jesze rzut oka na miejsce, które wg Toszki byłoby idealne na warzywnik- przyznajė rację, ale co z tym zalewaniem ?
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:24, 22 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sprawa wygląda na przenawożenie i proces będzie prowadził do zniknięcia trawnika w tych miejscach. Lej wodę i pokaż jak wygląda za kilka dni. Zobaczymy. Tylko tak możesz wspomóc, procesu odwrotnego do nawożenia nie ma. Za słoną zupę niwelujemy surowym ziemniakiem, tutaj nijakiej gąbki nie ma żeby wchłonęła nadmiar nawozu.

Minęło kilka dni - dokładnie 4 i wygląda na to, że trawnik dochodzi do siebie w miejscach, które podejrzane były o przenawożenie/wypalenie. Poniżej dzisiejsze zdjęcia (po wczorajszym koszeniu):

Przyznam się jednak, że nim wpadła wieczorna odpowiedź Szefowej na forum, otrzymałem kilka wiadomości prywatnych (nie wiem czemu ludzie nie chcieli publikować swojej opinii publicznie) oraz miałem konsultację "na miejscu". Powyższe wskazywały na ewidentne zagłodzenie trawy w tych jasnych miejscach i praktyczną niemożliwość spalenia trawnika takim stężeniem nawozu, który zastosowałem. Ponieważ lanie wody przez ponad 2 tygodnie nie przynosiło wymiernego efektu, postanowiłem zaryzykować i dosiałem tego samego dnia po południu nawozu w te jasne miejsca. Trawa w tych jasnych miejscach przestała żółknąć i ewidentnie zaczęła się zielenić i regenerować. Inną sprawą jest to, że mija już miesiąc od pierwotnego wysiania nawozu i generalnie cały trawnik już nie wykazuje takiej kolorystyki i chęci wzrostu jak jeszcze niedawno.

Na chwilę obecną odpuszczam już wszelakie nawożenie - przyjdzie na to czas na wiosnę. Po zimie generalnie planuję wykonać aerację, bo gleba na której rośnie moja trawa jest ciężka.

Mam podejrzenie, że korzenie zaczynają mieć z nią coraz większe problemy. Snuję też teorie, że owe dziwaczne zachowanie po nawożeniu może być również skutkiem ubocznym struktury tej ciężkiej ziemi i nierównomiernego rozchodzenia się w niej sianego nawozu (zaleganie).

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:23, 22 sie 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Urlop bez ogrodowiska to nie urlop więc posiedziłam w Twoim pięknym ogrodzie a te fotki mnie zainspirowały - nie wiem czy zgadniesz która

Czytam o Twoim urlopie - rozumię, ja tradycyjnie zaczynam
wakacje od leżenia w łóżku z anginą więc deszcz od wczoraj mi pasuje jak nigdy
a deszcz w ogrodzie u mnie to wielkie dobro bo spiekota była już straszna a przecież róże muszą jeszcze pokwitnąć.

Piękne masz rabatki i ta rutewka urocza - nie wiem jak długowieczne są rutewki.

pozdrawiam

Tu narazie jest ściernisko... 10:08, 22 sie 2016

Do góry
Dostałam od sąsiadki takie oto dynie. Te pomarańczowe miały być na zupę ale tak mi się podobają ze zostaną jako dekoracja. Muszę tylko dokupić jakiś ładny koszyk albo patere. A swoją drogą czy Wam też się wydaje ze w tym roku jesień jakoś tak szybciej przychodzi?

Moja "przyziemna" :) pasja 09:51, 22 sie 2016

Do góry
malkul napisał(a)
kocham zawartośc twych donic. i hortnesje z rozplenicą mi skradły serce an zawsze!

ps. jak prace nad domkiem narzędziowym?

Szkoda tylko, że się trzeba tak namęczyć z hortensjami, żeby nie leżały po deszczach...

Domek utknął w miejscu. Nie było pogody na tynkowanie dużej ściany sąsiada ( a chciałam to zrobić przed listewkami), albo wakacyjne wyjazdy i tak czas upływał. Nie wiem, czy jest sens na zimę zakładać listewki, czy już poczekać do wiosny. Jedynie elektryka przerobiona.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:42, 22 sie 2016

Do góry
admete napisał(a)

Napisz mi jeszcze co to jest to z tymi liśćmi srebrnymi i żółtymi kwiatkami?

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:31, 22 sie 2016

Do góry
o poranku duże i małe

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:31, 22 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Strong Anabelle, a leżą

One tylko odsuwają się od żywopłotu.

Piękne zdjęcia Sebka, trawy i róże cudowne.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:29, 22 sie 2016

Do góry

Ależ masz dizajnerski wazon. fiu fiu...
Ogród w skali mikro cz.II 09:18, 22 sie 2016

Do góry
Jeszcze mam tyły sprzed wekendu i dziš Wam poodpisujė słowo harcerza czekam właśnie na meble..po prostu przebieram nóżkami jak mała dziewczynka a one dopiero od 12.... no i wcześniej muszę do roboty polecieć

W łykend było u mnie szpetnie deszczowo i zimno a o wichurze nie wspomnę dobrze ,że akurat obok nas przeszła bokiem bo jak z takich budynków solidnych jak stary szpital w Chorzowie dach potrafiło zerwać to nasz domek chyba by latał calusi
Burza była tak solidna ,że nawet żmija zygzakowata chciała mi wleźč do domu i to niestety moja gościnność wysiadła ... teraz się zastanawiam ,czy nie lepiej było ją zakatrupić ( mała była ) bo polazła na rabatę , na której zawsze drzemie mój kot...jak łooona go pogryzie ??... Emuś mówi ,że kot se poradzi..ale ja ....wiecie..jak zwykle..pełna panika

I jescze mi padła klima w aucie
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:17, 22 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Ależ malownicze zdjęcia. A ten gadżecik jest najcudowniejszy!

Ogród bujny. I zakątki - IzaBela mi uświadomiła, ze niebieski zakątek nie jest czerwonym zakątkiem (myślałam, że przemalowałaś).
Beskidzkie marzenie 09:11, 22 sie 2016

Do góry
U mnie dzisiaj deszczowo i zimno; nici z ogrodowych poczynan. Skocze mize do b bo z tego co czytam cebule juz zagościły , a ich nigdy dosyc.

Moja codzienność - ogród Oli 08:50, 22 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
wczorajsze

[img size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/123/1234245

sąsiad jedną tuje wyciepał z szeregu żeby Wasz ogród podglądać...wcale się mu nie dziwię...tez bym tak zrobiła...ale ze wszystkimi chyba
podziwiam nieustannie Olu
Nowy trawnik - filc i inne problemy po założeniu 08:48, 22 sie 2016

Do góry
Witam.
Mam pytanie do znawców tematu, dot. roślinki ze zdjęcia - czy to jest rodzaj trawy, czy chwast? Występuje w kilku miejscach na trawniku, więc nie wiem, czy była w mieszance traw, czy jest po prostu chwastem( tak podejrzewam).

Jak widać - liście ma nieco podobne do trawy. Problem w tym, że rośnie bardzo nisko przy ziemi na dość sporą szerokość co powoduje, że w okolicy ciężej jest wyrosnąć "normalnej" trawie... Do tego wypuszcza wysokie kłosy.

Czy można to potraktować roundupem? ( z wyczuciem, pędzelkiem po liściach, żeby nie opryskać większej ilości trawnika). Próbowałem wyrywać, ale pomimo silnych liści, roślinka się obrywa często przy gruncie, a korzenie zostają...

Rozpoznawanie traw 08:45, 22 sie 2016

Do góry
Mania0 napisał(a)
Witam
Co to za trawka? Kupione jako hakonechloa ale chyba pan sie pomylił

i jeszcze ta

jakbyś całą kępę na fotce zamieściła łatwiej byłoby ocenić, podobna jest bardzo do strzęplicy sinej

tu moja pierwsza trawka z 2014 roku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies