Jak patrzę teraz na tego klona, to żałuję, że kupiłam różę he he - pewnie mi przejdzie jak róża zacznie znów kwitnąć Ale boski jest! Rośnie fenomenalnie. Pięknie się zagęścił.
Shirasawanum się wybarwił na żółto, czerwieni mniej. Ale on po zachodniej stronie rośnie. Nie zupełnie w cieniu, ale o tej porze roku to słońca tam mniej. Dissectum w donicy szybko zrzucił listki. Ale wiało ostatnio też potwornie. Muszę jednak przemyśleć gdzie go wysadzę. Chyba wyciepię jedną Vanilkę z dwóch .
Ten rdzawy kolor donic cudownie pasuje do koloru traw. Pięknie.
Olu mam dwa pytania:
Czy trudno jest utrzymać takie płyty w trawniku? Robiliście je na podsypce betonowej?
Czy wiążesz swoje trawy na zimę i podsypujesz kępy korą? Kiedy jest na to czas?
Ponieważ działka nie jest duża, pierwotnie nie chcieliśmy sadzić żadnego żywopłotu. Na końcu działki mamy posadzone tuje Brabant u sąsiada, więc nie będziemy już się dodatkowo odgradzać z tamtej strony. Po bokach rozłożyliśmy maty wiklinowe, ale gdy zobaczyłam jak one wyglądają po paru latach i fakt, że za 2-3 lata znów powróci ten sam problem, to postanowiliśmy posadzić żywopłot z tui. Przekonałam się, że inne rośliny piękniej będą wyglądająć na jednolitym zielonym tle.