Zrobiłam pomiary i dokładniejsze zdjęcie. Larwa ma około 7-8 mm. Korpus jest segmentowy dzięki czemu kurczy się i rozwija. Z przodu widoczny jest brązowa igiełka (jakby mały kawałek rysika z automatycznego ołówka-nie wiem jak fachowo nazwać tę część) W końcu odwłoka prześwitują przez powłokę jakby 2 seledynowe kreseczki około 1 mm (nie mam tak dokładnego aparatu by to uchwycić).
Z dostępnych opisów wynikałoby,że to udnica cebulówka, ale nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia do porównania.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zainteresowanie.
Witam! Potrzebuje pomocy w dokończeniu mojego kawałka zieleni. Prosze Was o rady jak mogłabym zagospodarować ten kawałek? Obecny stan w ogóle mi się nie podoba... Róże wywale, lawendy trochę mi szkoda, dlatego pójdzie przed płot.
Zapinowałam sobie od razu to podlinkowane zdjęcie Wg mnie czosnki można jakimś trickiem zmusić do kwitnienia dopiero w lipcu. Cebule w doniczce do czerwca w chłodni, a potem powoli przyzwyczajajac wędrują na rabatę. Warto by poeksperymentować
Tak w ogóle to i tak piekna jest ta rabata, zawsze coś kwitnie, więc czego chcieć więcej
Anula Lero... M na Modlińskiej - cena 13,90.
Przy wejściu w prawo iść koło kas - do końca (prawie do punku obsługi materiałów budowlanych) przed punktem obsługi skręcić w lewo - są na regale jakby na ścianie budynku - trzeba patrzeć na najniższą półke (prawie na ziemi).
To chyba dział budowlany.