Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 18:40, 29 paź 2016

anulajda napisał(a)

Reniu mnie też moja hortensjowa w tym roku męczyła coś i poszła wcześnie pod nożyce,ja poszerzyłam rabatę i myślę żę przed nią by się przydało coś mocnego wyrazistego żeby oczy oderwać od nich...kumasz

Czyli coś w górze tzn korony drzew szczepionych nie poprawią sprawy?

A przed nią tzn tuż przed nią? (bo tam jest żywopłocik bukszpanowy) czy trochę wcześniej przy ścieżce z kostki?
ren133 18:41, 29 paź 2016

lojalna_ napisał(a)
Renia i to juz..... O tak fajne fajne te foty .....?.

Jolu ty sobie nie żartuj tylko podpowiedz
ren133 18:42, 29 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Może jakiś plan z góry by się przydał by kształty tam widzieć?

Musze poszukać ... miałam kiedyś takie plany
18:43, 29 paź 2016
ren133 napisał(a)

Dziewczyny A może spożytkujecie swoją energię na moje planowanie?
Nigdy nie pokazuję hortensjowej z tego miejsca bo nie podoba mi się ten kadr ... cały czas mnie to męczy ... nie wiem jaki ruch jest potrzebny aby zmienić na lepsze?

Mialam pomysl na szpaler drzew w hortkach ... ale wydaje mi się, że to nie wystarczy
Może pomogłoby powiększenie tej rabatki z małą świdośliwą?
Może Wam przyjdzie do głowy coś sensownego? bo ja same głupoty wymyślam ... Ciężkie jest to miejsce bo widoczne z wielu stron ...

sugeruje zrobic wiecej fotek w szerokich kadrach ....z kazdej strony ..z widokiem na hortensjowa ....bo trudno jest stwierdzic na której czesci trawnika cos zmienić .

PS. pierwszy raz widze u ciebie cos co wyglada "bidnie" nie obraż sie ale tak to odbieram.....sama hortensjwa w tej masie hortensji jest zbyt nudna ...nie wiem czy drzewa pomogą?...wcale nie wiem co ci doradzić
Nett 19:07, 29 paź 2016

Reniu, Ty wiesz, że ja sie kompletnie nie znam, więc to moje i tylko moje zdanie i oczywiście nie musisz go brac pod uwagę.
Ja nie lubię obwódek z bukszpanu, zdecydowanie wolę kostki lub jakies prostokąty, ale takie grubsze i jeśli idziesz w ogród nowoczesny, to widziałabym tu trzy opcje:
1) zamiast tej obwódki niskie trawy, np takie jak masz na tej rabacie po lewej i spore drzewo np ambrowiec/tulipanowiec na skraju rabaty po prawej
2) podzielić ten pas hortensji na trzy części, nawet w obwódkach, w każdej części po jednym drzewie np platan prowadzony płasko na stelażu, coś jak tu:
https://pl.pinterest.com/pin/483011128769720275/
3) podzielić pas hortensji na 2 części, z jednym lub dwoma drzewami w każdej części, a na środku jakiś jasny element architektoniczny nawiązujacy do ściany wodnej, np taka ścianka, ławeczka, cokolwiek białego
https://pl.pinterest.com/pin/341288477986011664/
nawigatorka 19:21, 29 paź 2016

Pomysły Anety bardzo ciekawe.ja też mam hortensjowa z drzewami ale i z obwódką.i fakt nie przepadam za nia
Pełno inspiracji jest z hortkami drzewami i czymś przed hortkami ale i takimi gdzie są same hortki.to też jest modern.ja tak surowo bym tego nie oceniała.
Jaka głęboko Ka jest ta rabata? Masz tam jakieś cebulę?
Iwk4 19:37, 29 paź 2016

Mi się pierwszy pomysł Anety podoba.
Renia, czy tam nie jest zbyt wąsko?
I jak patrzę na ten kadr, to odnoszę wrażenie, że hortensjowa ma za bardzo linię prostą, reszta to łuki...
Nie wiem, jak to dalej idzie. Ale tu linie do siebie nie pasują ...
anulajda 19:37, 29 paź 2016

ren133 napisał(a)

Czyli coś w górze tzn korony drzew szczepionych nie poprawią sprawy?

A przed nią tzn tuż przed nią? (bo tam jest żywopłocik bukszpanowy) czy trochę wcześniej przy ścieżce z kostki?

Za hortkami masz zaraz szmaragdy to drzewa raczej nie w tych hortkach no chyba że masz tam tak szeroko
Ja posadziłam przed hortkami żywopłot z cisa i mam zamiar prowadzić go wyżej żeby tak podparły limki od dołu tak nie dosłownie ale wizualie
Ale u mnie proste linie som...
nawigatorka 19:49, 29 paź 2016

Patrząc na piny Reni to będzie ekran z drzew
Nett 19:51, 29 paź 2016

Jeszcze wizualizacja co poeta miał na myśli
Wersja 3

I wersja 2:

Co do miejsca, to w przypadku platanów nie jest tak strasznie, bo można je ciąć mocno, a nawet ogławiać i wystarczy posadzić je 2 metry od tuj (a tyle pewnie tam jest skoro są hortensje). Można zostawić je kuliste lub formować na stelażu, choć jak patrzę na te moje rysunki, to coś mi nie pasuje. Tylko jeszcze nie wiem co