Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 19:27, 15 sie 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Jedna z jeżówek od Ciebie

Bardzo ładny ma kolor ta jeżówka I pasuje do tego miejsca
Moja działka. 19:26, 15 sie 2016

Do góry
Dziś świętowałam i myślałam o przerobieniu rabaty
Parę fotek;

Ipomea zakwitła
Powojnik - Clematis 19:23, 15 sie 2016

Do góry

Trochę późno ale wszystko zależy czy chcesz je miec w donicy, czy ogrodzie. Ja bym na razie skoro nie masz miejsca wsadziłabym do donicy, potem bliżej jesieni można spokojnie przesadzić na docelowe miejsce.

A to moje ukochane klemki:

Ogród w budowie - nieustającej 19:19, 15 sie 2016

Do góry
Mam na drzewku sześć dużych cytryn, bardzo powoli dojrzewają, ta powinna robić się żółta już niedługo:

A reszta wygląda tak:

W ogrodzie - białe i błękitne lobelie na pierwszym planie

Okrągła rabata zachowuje kolory właściciwie przez cały sezon.

Wszystkie trzy, pewnie kolory w nasionach się pomieszają

Ogród w budowie - nieustającej 19:05, 15 sie 2016

Do góry
Niektóre astry już delikatnie zaczynają kwitnienie. Specjalnie wybierałam sporo odmian, które kwitną już w sierpniu, żeby przedłużyć czas cieszenia się nimi. Kupiłam pojedyncze egzemplarze, w celu przetestowania naszych zim.
Posadziłam je z bodziszkami i niewysokimi trawami, zobaczymy jak to wypadnie - wiosną i latem będa kwitnąć bodziszki, a późnym latem i jesienią astry i trawy

Tu Wunder von Staffa, w pastelowym bledziuchowie nie jest dobrze widoczny. Zestawienie zeszłoroczne z jaskrawą knautią macedońską i rozplenicą w tle było lepsze, więc w przyszłym roku do niego powrócę.

A tu zaczyna kwitnąć Monch, ale niech ktoś zgadnie czym one się różnią?

Aster divaricatus - jeden bez nazwy, a drugi Tradescant

Aster marophyllus Twillight

Aster pyrenaeus Lutetia

Tagetes - aksamitka 19:04, 15 sie 2016

Do góry
Hodowlańce dają radę:

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:02, 15 sie 2016

Do góry
Trawka dostała trochę deszczu i zaczyna się zielenić. W ogródku teraz mało kwitnie i ogólnie szykują się zmiany. Zdjęć narobiłam, ale ogólny widok rabat nie podoba mi się.

Tytoń ozdobny 19:00, 15 sie 2016

Do góry
Dzisiaj moje tytonki:
Leśny na wysokości 190cm:

I reszta karłowych:
Hortensjada 18:55, 15 sie 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Wyraźnie 2 różne krzaki posadzone razem i to bardzo wprowadza w błąd, tym bardziej, że akurat są to ujęcia z których niejasno wynika z którymi liśćmi wiązać kwiat.Raczej nie mam wątpliwosci, że jeden z nich to dla mnie typowa Anabelka ale jak dla mnie przekarmiona, masa liści , kwiatostany drobne ( wyraźnie zastosowano jakieś nawożenie nieprzystosowane do potrzeb hortensji.
Kwiatostany Anabelek, zwłaszcza jak pojawiają się późno mogą być nawet znacznie zniekształcone i daleko odbiegać od typowej kuli
Dobrze to widać na dzisiejszych fotkach,Anabelki nadal próbują wypuszczać nowe kwiatostany

Ale większość oczywiście wygląda tak

Co do Twoich okazów ja bym je rozdzieliła ale bardzo bym się zdziwiła gdybyś chciała się ich pozbyć, są bardzo dorodne i na pewno przy właściwej pielęgnacji odwdzięczą się pięknym kwitnieniem ( nie wypowiadam się na temat tego niższego bo pokazałaś tylko liście )

Bardzo dziękuję za informacje Bożenko. To niższe coś nie ma w ogóle kwiatów stąd też trudno określić co to takiego
Ogród do kwadratu 18:44, 15 sie 2016

Do góry
... Ewelina - naprawdę strasznie mam zapuszczony ogród Chwasty, chwasty wkoło. Róże baaardzo mi chorują tego roku. Wypadło mi po zimie sporo traw. Miskanty przesadzane wiosną (późną) ledwie widoczne. Wyłuskałam jedynie co lepsze ujęcia.

Bukiety i wianki na święto Matki Boskiej Zielnej 18:39, 15 sie 2016

Do góry
Co roku podobnie - wszystkie zioła z ogrodu i róże, czyli bukiet w 100% jadalny.
Będzie stał w koszyku w kuchni, zeszłoroczny dopiero wczoraj wyrzuciłam.

Cis - Taxus 18:32, 15 sie 2016

Do góry

Fanatycznie pokochałam żywopłoty z cisa. Chciałabym takie na dwóch stronach działki u siebie: południowej i wschodniej. Proszę o pomoc.
0. Czy te stanowiska w ogóle będą cisom pasowały? Tylko, jeśli tak, to dalsze pytania miałyby sens.
1. Jaka gleba - mam żyzną glinę, czy wymieniać?
2. Jaki gatunek polecacie? Na żywopłot, nie dramatycznie wysoki, do max. 2 m. Dziś byłam w Żelazowej Woli widziałam taki - załączam zdjęcie, może ktoś rozpoznaje? Igły są "grubsze", jakby "puszyste" nie takie bardzo ciemno zielone, mają owocki, gałązki rosną na ukos w górę, a nie całkiem pionowo, żywopłot jest bardzo ładnie zagęszczony.
Pozdrawiam
Kwiatowy ogródek Monteverde 18:31, 15 sie 2016

Do góry
monteverde napisał(a)

Wprawa najważniejsza, ćwicz i dokupuj piękne różyce Kosmos czekoladowy ma bulwkę, którą się wykopuje u nas na zimę, inne ma oczywiście liście od tego pospolitego

no to sie znow czegos nauczylam, nie wiedzialam o bulwce i wykopywaniu. Kiedy sie ja znow sadzi? po mrozach czyli w maju?
Hortensjada 18:23, 15 sie 2016

Do góry
bozga napisał(a)
Magical Moonlight pozostaje niezmienna tylko organizuje jakieś zloty

Skoro Magical to jeszcze Himalaya

I po sąsiedzku Hayes Starburst

Pięknie kwitną u mnie Hayes leży powalona deszczem pozdrówka
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:20, 15 sie 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Anuś, dziękuję za Jaqlinkę, chyba w końcu ją u siebie zainstaluję.

koniecznie dzisiaj rozwinęła więcej kwiatków, pokazuję na pokuszenie Haniu
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:16, 15 sie 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ach miałam kiedyś takie gruszki w sadzie

Vanilki ślicznie się przebarwiają

I za to lubię vanilki ,wlaśnie za kolor....wyglądają tak apetycznie

Ogród Nebel 18:13, 15 sie 2016

Do góry
Ze mną zawsze mieszkały zwierzęta - koty i psy. Zawsze w liczbie mnogiej. Dzisiaj tylko "Myszka" i 'Lewus"

Hortensjada 18:11, 15 sie 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Kora jak najbardziej odpowiednia A Phantom to śliczna odmiana, kwiatostany różne w zależności od stanowiska , bardzo dobra na formy pienne, pędy sztywne, pod ciężarem kwiatów nie rozchylają się na boki

To się cieszę Oj, kiedy moja będzie taka piękna jak u Ciebie? Jeszcze sobie ją dokupię i wsadzę na tą samą rabatę
Życie w wiejskim ogrodzie 18:00, 15 sie 2016

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 18:00, 15 sie 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies