Bogusiu, przypomina mi się takie powiedzenie... " Tylko ten co nic nie robi, nie popełnia błędów"
Dziękuję, za wszystkie zdjęcia umieszczane przez Ciebie. Potrafię to docenić.
Wyraźnie 2 różne krzaki posadzone razem i to bardzo wprowadza w błąd, tym bardziej, że akurat są to ujęcia z których niejasno wynika z którymi liśćmi wiązać kwiat.Raczej nie mam wątpliwosci, że jeden z nich to dla mnie typowa Anabelka ale jak dla mnie przekarmiona, masa liści , kwiatostany drobne ( wyraźnie zastosowano jakieś nawożenie nieprzystosowane do potrzeb hortensji.
Kwiatostany Anabelek, zwłaszcza jak pojawiają się późno mogą być nawet znacznie zniekształcone i daleko odbiegać od typowej kuli
Dobrze to widać na dzisiejszych fotkach,Anabelki nadal próbują wypuszczać nowe kwiatostany
Ale większość oczywiście wygląda tak
Co do Twoich okazów ja bym je rozdzieliła ale bardzo bym się zdziwiła gdybyś chciała się ich pozbyć, są bardzo dorodne i na pewno przy właściwej pielęgnacji odwdzięczą się pięknym kwitnieniem ( nie wypowiadam się na temat tego niższego bo pokazałaś tylko liście )
Kora jak najbardziej odpowiednia A Phantom to śliczna odmiana, kwiatostany różne w zależności od stanowiska , bardzo dobra na formy pienne, pędy sztywne, pod ciężarem kwiatów nie rozchylają się na boki
Witam wszystkich, chciałabym dowiedzieć co dolega mojemu różanecznikowi. Przez pół roku wszystko było w porządku a tu nagle zauważyłam żółknięcie liści.