Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje ukochane miejsce na ziemi

Moje ukochane miejsce na ziemi

Donia72 14:32, 27 paź 2016

Agatko, ale piękne dekoracje jesienne są u Ciebie. Jak tak się napatrzyłam, to od razu robiłabym u siebie....ale muszę poczekać, bo się zaprawiłam i zastrzyki biorę
agata19762 16:17, 27 paź 2016

Sonka napisał(a)
Przyszłam do Ciebie od batterfly. Pamiętam Twój ogród na początku jak zaistniałaś na Ogrodowisku no a teraz to wielka przemiana, widać jak tu ludzie, którzy spotykają się wirtualnie, choć nie tylko, rozmawiają, pomagają, zachęcają i to nas, kochających ogrody nakręca do pracy, do zmian.
Zazdraszczam miejsca, krajobrazu za oknem, czy płotem, kocham góry.
Napomknęłaś tam o tulipanowcu, ja mam taki wewnętrzny dysonans, co robić? rośnie u mnie chyba 4 lata, ma 3, 4 metry wysokości i co z nim dalej robić? Wiek taki,że za kilka lat trudno mi będzie ciężkie prace wykonywać, mąż nie lubi ogrodu, nie pomaga. Rośnie blisko płotu i bliski tuj, musiałabym go przesadzić ale, ... nie mogę się zdecydować gdzie, jaki kierunek przyjąć, Działkę mam 50 arową, ale ok 30 arów tylko jest ogrodzone, co stanowi dom mieszkalny, ogród i budynki gospodarcze, reszta to łąka. Tak dumam już nad nim cały rok.

Witaj Krysiu

Moja sąsiadka ma 6 arów i ma od dziesięciu lat tulipanowca.
Nosiła się z zamiarem wycięcia bo nigdy wcześniej nie kwitł.
I wziął głupi zakwitł. Radość sąsiadki była olbrzymia.
Moje odczucia oczywiście są inne. Drzewo jest ogromne co widać na fotce. Rośnie przy samym ogrodzeniu może pół metra od siatki. W cholerę liści leci do mnie i robi mi syf!

Zobacz na tuje i ogrodzenie a wysokość drzewa.
Oczywiście sąsiadka tłumaczyła mi kiedyś, że wcześniej nikt tu nie mieszkał i nikomu nie przeszkadzały drzewa posadzone pół metra od ogrodzenia.

I jak żyć???
agata19762 16:27, 27 paź 2016

Z drugiej strony działki rośnie drugi duuuużo starszy i zrzuca tony liści. Tu przewalone mają ci z zielonego domu gdzie wszystko ląduje u nich.

Tulipanowiec to to drzewo o żółtych liściach za akacjami centralnie za altaną. Na lewo ogromne lipy. Dookoła mam mnóstwo wielgachnych drzew...i co się z tym wiąże
tony liści.

agata19762 16:38, 27 paź 2016

Od strony ulicy mam graby ogromne i wszystkie liście u mnie. Wczoraj 5 godzin grabałam. W nocy płakałam z bólu. Do tej pory czuję ręce.
Jak ktoś ma 3 albo 5 arów i wiaderko liści to niech się cieszy. Mnie to nie bawi.
Dla mnie to udręka.
Wcześniej już dwa razy zbierałam kosiarką i sypałam pod krzewy.

Kompostownik zapełniony cały.
Mnóstwo liści spaliłam na ognisku.

agata19762 16:45, 27 paź 2016

Na chwilkę jest ładnie.

anka_ 19:13, 27 paź 2016

Cudowny jesienny klimat wkrada sie do twojego ogrodu. Super wygląda trawnik zasnuty przebarwionymi liśćmi, choć pracy z nimi dużo. I wspaniałe dekoracje.

Powiedz mi proszę co to za miskant na ostatnich zdjęciach? Jego kłosy aż świecą.
I co to za krzew tak pięknie przebarwiony?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
agata19762 20:18, 27 paź 2016

anka_ napisał(a)
Cudowny jesienny klimat wkrada sie do twojego ogrodu. Super wygląda trawnik zasnuty przebarwionymi liśćmi, choć pracy z nimi dużo. I wspaniałe dekoracje.

Powiedz mi proszę co to za miskant na ostatnich zdjęciach? Jego kłosy aż świecą.
I co to za krzew tak pięknie przebarwiony?

Witaj Aniu w moim świecie

Za wiele Ci nie pomogę. U nas rośliny często gęsto sprzedawane są bez karteczek, dlatego nie pomogę w identyfikacji miskantów. A ten krzew to berberys o zielonych drobniutkich listeczkach.

Pozdrawiam
agata19762 20:24, 27 paź 2016

Przez ostatnie dni strasznie wiało w moich stronach.
Dużo krzewów i drzew jeszcze dobrze nie zdążyło się przebarwić a już straciły wszystkie listki.
Mam na myśli klony i trzmielinę oskrzydloną.

agata19762 20:30, 27 paź 2016

Zwariowałam i nakupiłam pełno chryzantem do dekoracji.

Mam też wielokolorowe. Są cudne.

leon60 20:32, 27 paź 2016

oj masz z tymi liśćmi