Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 19:35, 25 paź 2023

Do góry
I kilka myśli na koniec podsumowania.

Dwie kamienne donice przy których była pergola zostają. Posadzę w nich kule cisowe. Będą pasowały do reszty kul, a zwłaszcza dwóch obok. I ładnie zaakcentują przejście do kolejnego "pokoju" w ogrodzie. Donice i mocowania pergoli zamaskuję zieloną hakone Greenhills.

Żółty klon Shirasawy:
- chciałabym odsunąć 0,5 m od stożka cisowego. Ale mam pietra przed kolejnym jego przesadzaniem.
- ładnie się przebarwił na różne odcienie brązu, pasuje do glediczji i czerwonego (pomarańczowego) klona obok. Ale czy warto dla 3 tygodni spektaklu trzymać go na patelni?
- może lepiej przenieść na skarpę północną, gdzie zabieram kamienie, robię rabatę cienia i mam starego klona jesionolistnego, pstrokatego jak dereń, który ledwo zipie
- wtedy na miejsce Shirasawy posadzę klona z zielonymi, delikatnymi listkami. Na razie nie widzę tam pustej przestrzeni, patrząc z okien i z tarasu, drzewko ciekawie przysłania drewutnię

Na nowej części rabaty posadziłam kilka gaur, takich jak na przodzie, żeby połączyć obie części. Takie samo zadanie ma stipa.
Sesleria i siwy czyściec nawiązują do sąsiednich rabat. Tak samo jak kocimiętka, szałwia i jeżówki w kolorze kremu i fuksji.

W przyszłym roku na rabacie pojawi się bordowy rozchodnik Cherry Truffle, jako powtórzenie z dużej rabaty. Wahałam się teraz co do miejsca sadzenia.

Proso Shenandoah jest strzelistym akcentem rabaty, wybarwienie czerwone gra z klonem.
Trzy hortensje anabelle: 2 pink i 1 ciemniejsza ruby nawiązują do innych na dużej rabacie. Zmiksowałam kolor aby nie było zbyt mdło.

Arcydzięgiel - zobaczymy czy się pojawi Byłoby super znów go mieć jako przyciągającą wzrok, pojawiającą się z zaskoczenia wysoką strukturę. Lubię przełamania w klasycznym stopniowaniu.

Na rabacie jest też nowość u mnie - 5 jeżówek pallida. Mają nadać lekkości rabacie i stanowić nieco wyższy akcent niż niskie trawy.

Na razie upieram się i zostawiam duży stożek z cyprysika.
Względy praktyczne: lubię jego gałęzie na stroiki.
Estetycznie nie przeszkadza mi w tym miejscu a nawet pasuje. Przynajmniej na razie
Nawiązuje do dużych stożków, robi formę na planie.
Odcina i cieniuje kawałek rabaty która jest pozostałością po górce, na której posadziłam rośliny cienia.

To chyba tyle na ten moment, jeśli idzie o nową rabatę. Nie przeszkadza mi jej duża płaskość z jednej strony, myślę, że kolejne dwa lata pokażą czy to dobry kierunek nasadzeń czy jednak nie.

Awaryjnie przymierzyłam tam kiedyś cisy, które poszły na dużą rabatę.

Do góry

Do góry
Foto podsumowanie "sklejkowej" rabaty z różnych stron ogrodu.
Myślę, że udało się uchwycić nierówny układ terenu i kształt rabaty.
Kształt nieco dziwny, ale finalnie wynikający z pierwotnego układu i obecnego otoczenia.

Ogród Muszelki 18:34, 25 paź 2023

Do góry
Krakus napisał(a)

ach te Twoje kadry lubię u Ciebie podziwiać widoki..

Krakusie, witaj! Ale miło, że do mnie zaglądasz!

Dla Ciebie Taterki

Dolina Pięciu Stawów Spiskich
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 18:12, 25 paź 2023

Do góry
Mój rzekomy IH wygląda tak:
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:45, 25 paź 2023

Do góry
Piękne kolory jesieni, ciekawe jak dlugo będą cieszyć oczy

Wzgórze chaosu 16:41, 25 paź 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Wrzesień to był najlepszy czas na zmiany będą ładne i zwiewne trawy, gaura i jeżówki też, pomysł udany,super
Też tak myślę Ula. Dobrze, że rośliny trochę poczekały na sadzenie, pomysł się uleżał a rośliny po podziałach szczęśliwie nie ucierpiały.
Gaura i kuklik to mistrzowie wzrostu po podziale

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:30, 25 paź 2023

Do góry
Diamantino

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:56, 25 paź 2023

Do góry
Porządek ze zdjęciami robię i takie porównanie znalazłam

rabata w roku powstania czyli lato 2022:

i ta sama rabata rok później:

Fajny progres .
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 14:44, 25 paź 2023

Do góry
Zamowilam pare drzewek, m.in. duze orzechy Jacek. Zobaczymy czy dozyje jak cos wyprodukuja oby te orzechy byly wieksze niz normalne?

Ogród Muszelki 13:51, 25 paź 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)

Taki widok nawet trudno skomentować Cudnie

Widoki dziękują Codziennie są inne. Dzisiaj nie ma słońca. Jest melancholijnie.

Ogród prawie wymarzony … 13:31, 25 paź 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

A tu jesień

Pięknie❤ U mnie horty to już brązowe suchelce i powoli zaczynają straszyć w ogrodzie
Blaski i cienie nowego życia 13:25, 25 paź 2023

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Ula, ale ładnie u Ciebie Magdy foty super! Jakoś wiem więcej teraz Super kompozycje, podrosło Ci towarzystwo, ekstra

pozdrawiam!

Poglądowo mogę Ci wrzucić jakieś 2 panoramy, które obejmują część południową, najbardziej ogrodową. Właściwie zorientowałam się, że są już nieaktualne. Trzeba będzie kolejnym latem zrobić nowe. Ale ogrom terenu do pracy możesz sobie wyobrazić
Poza tym druga strona domu to wąski pas w trakcie tegorocznych rewolucji dość często ją pokazuję- z tym mini oczkiem przy ścieżce do domu.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:06, 25 paź 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Mnie się też wzrok bardzo popsuł... okularów mam dwie pary i problem z przyzwyczajeniem do stałego chodzenia w nich.
Sosna od dołu podgolona, docelowo to ona będzie prowadzona poniżej tulipanowca, a on podgolony korona powyżej niej. Bliżej są świerki niż sosna, tylko na tej fotce prawie ich nie widać. Tulipanowce mam w ogrodzie dwa.
Tak po prawdzie to nasz ogród kiedyś będzie bardziej jak arboretum

Mam taką fotkę tulipanowca z zaprzyjaźnionego ogrodu

Malinowy zakątek 11:53, 25 paź 2023

Do góry
Jesiennie

Skarpa, jeszcze nie skończona, czeka na przyszły rok

Ogród prawie wymarzony … 11:41, 25 paź 2023

Do góry
edi75 napisał(a)
tulipanowo się zrobiło na jesieni hahaha

A tu jesień

Ogród prawie wymarzony … 11:19, 25 paź 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Imponująca ilość tulipanów
Pięknie wyglądają

I zimują ci dobrze ?

Dzięki
Zimują o ile nie padną łupem nornic

Tu w rabacie z werbena - jeszcze dojdzie Ok 40 sztuk czarnych oczywiscie

Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:13, 25 paź 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Island Barbados.

I w słońcu.

Piekne kwiaty
Piekne foty
Zmienia się Twój ogród❤️

Małymi krokami-Ogród Wioli 10:48, 25 paź 2023

Do góry
Wczoraj była piękna pogoda ,więc zrobiłam małe wycinki.

Wycięłam kocimiętki i szałwie ,bo przy drugim kwitnieniu strasznie się położyły na cisy i inne rośliny.

Bylinowa łąka 09:44, 25 paź 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)

A tą skrzynkę muszę jakoś zamaskować, tylko nie mogę się zdecydować jak. Ale to już plany na kolejny sezon.

Koniec.

Skrzynkę wpisz w rabatè. Mogłaby być schowana wśród lżejszych traw, trawę zawsze można przyciąć w razie potrzeby. Co dla mnie jest lżejszą trawą i tu zaczynają się schody, bo u mnie to miskant Variegatus i Zebrinus, a najlepsze molinie- tylko są zbyt niskie do wysokości skrzynki. Może jakiś krzew dać w sensownej odległości. Tuja aurea nana też mi przychodzi do głowy. A przy samej skrzynce może jakieś wysokokwitnące byliny. Ja bym wytoczyła najpierw kształt rabaty, a potem myślała co jak rozplanować.
Masz fajne planowanie na styczeń, w oczekiwaniu na wiosnę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies