Foto podsumowanie "sklejkowej" rabaty z różnych stron ogrodu.
Myślę, że udało się uchwycić nierówny układ terenu i kształt rabaty.
Kształt nieco dziwny, ale finalnie wynikający z pierwotnego układu i obecnego otoczenia.
Też tak myślę Ula. Dobrze, że rośliny trochę poczekały na sadzenie, pomysł się uleżał a rośliny po podziałach szczęśliwie nie ucierpiały.
Gaura i kuklik to mistrzowie wzrostu po podziale
Poglądowo mogę Ci wrzucić jakieś 2 panoramy, które obejmują część południową, najbardziej ogrodową. Właściwie zorientowałam się, że są już nieaktualne. Trzeba będzie kolejnym latem zrobić nowe. Ale ogrom terenu do pracy możesz sobie wyobrazić
Poza tym druga strona domu to wąski pas w trakcie tegorocznych rewolucji dość często ją pokazuję- z tym mini oczkiem przy ścieżce do domu.
Skrzynkę wpisz w rabatè. Mogłaby być schowana wśród lżejszych traw, trawę zawsze można przyciąć w razie potrzeby. Co dla mnie jest lżejszą trawą i tu zaczynają się schody, bo u mnie to miskant Variegatus i Zebrinus, a najlepsze molinie- tylko są zbyt niskie do wysokości skrzynki. Może jakiś krzew dać w sensownej odległości. Tuja aurea nana też mi przychodzi do głowy. A przy samej skrzynce może jakieś wysokokwitnące byliny. Ja bym wytoczyła najpierw kształt rabaty, a potem myślała co jak rozplanować.
Masz fajne planowanie na styczeń, w oczekiwaniu na wiosnę.